E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDoğal gaz vadeliler düşüyor---

Doğal gaz vadeliler düşüyor

Doğal gaz vadeliler düşüyor
27 Mayıs 2021 - 15:01 borsagundem.com

Rus doğal gaz şirketi Gazprom'un Avrupa Birliği'ne (AB) ek kapasite ile daha fazla arz sağlamak konusunda Ukrayna'da düzenlenen ihalede bulunmaması nedeniyle dün yükselen Avrupa doğal gaz fiyatları bugün ise aşağı yönlü hareket ediyor.

Montel-Foreks'in haberine göre, Hollanda TTF hub'ı gün öncesi kontrat Ice Endex'te bugün en son 0,33 EUR azalışla 26,10 EUR/MWh, TTF Haziran vadeli gaz kontratı ise 0,32 EUR düşüş ile 25,11 EUR/MWh seviyelerinden işlem gördü.

İngiltere NBP hub'ı spot gaz kontratı için henüz bir işlem olmazken, NBP Haziran ayı vadeli kontra ise en son 0,73 p azalışla 65,61 p/th seviyesinden satış yaptı.

Bir trader, doğal gaz piyasasının desteklenmeye devam edebileceğini, ancak dünkü kazanımların bir miktar abartılı görüldüğünü söylüyor.

Avrupa gaz fiyatları, dün Rusya'daki Gazprom'un Ukrayna üzerinden AB'ye ek transit kapasitesi satın almaktan kaçındığı haberleri üzerine yükselmişti.

Trader, katılımcıların Gazprom'un daha fazla kapasite satın almamasını beklediklerini, çünkü Rusya'nın Kuzey Akım 2 ile ilgili mesajı güçlendirmek istediğini belirtiyor. Trader'a göre, Avrupa Rusya'dan daha fazla doğal gaz almak istiyorsa, bu gazın bahsi edilen boru hattından geçmesi gerekecek.

Başka bir trader, dün yaşanan durumun Rusya tarafının bir stratejisi olabileceğini, ancak bu stratejinin Kuzey Akım 2 konusundaki zorluklara yardımcı olup olmayacağı konusunun belirsiz olduğunu söylüyor.

Rusya'dan Almanya'ya Kuzey Akım 2 gaz boru hattı neredeyse tamamlandı, ancak ABD yaptırımları nedeniyle inşaat ertelendi. ABD'nin bazı yaptırımlardan feragat etmesi beklendiğinden boru hattının şu anda bu yıl tamamlanması muhtemel görünüyor.

Trader, gaz fiyatlarında dün yaşanan yükselişin ardından bugünkü hareketin bir duraklama gibi göründüğünü ve fiyatlarda bir düzeltme olmasının şaşırtıcı olmadığını söylüyor.

Trader ayrıca, düşük depolama seviyeleri ve normalin altındaki sıcaklıkların, fiyatlarda daha büyük bir düzeltmeyi desteklemediğini de sözlerine ekliyor.

Avrupa Gaz Altyapısı (Gas Infrastructure Europe) verilerine göre, Avrupa depolama sahaları en son %35,7 oranında dolulukta görüldü.

Montel Energy Quantified (EQ) verilerine göre, Avrupa'nın en büyük doğal gaz tüketicisi olan Almanya'da sıcaklıklar Perşembe günü normalin 3,9 °C altına inecek. Ülkedeki sıcaklıklar gelecek hafta sonuna kadar kademeli bir şekilde artacak. Verilere göre, İngiltere'de ise sıcaklıklar Pazar gününden itibaren normale yakın seviyelere yükselecek.

İletim sistemi operatörü Gassco verilerine göre, Norveç'ten kıtanın geriye kalanına iletilen doğal gaz hacmi en son 274 milyon m³/gün seviyesinde görüldü.

Sedat Peker'e yakalama kararı

Asya'da kömür fiyatları zirvede

Borsa ve Bitcoin için düşüş uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)