E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDeutsche Bank: Dolar için satış zamanı geldi---

Deutsche Bank: Dolar için satış zamanı geldi

Deutsche Bank: Dolar için satış zamanı geldi
14 Temmuz 2023 - 11:39 borsagundem.com

ABD’de hafta içerisinde açıklanan beklentilerin altındaki enflasyon verileri dolar yatırımcıları için kötü haber olabilir. Deutsche Bank’tan Saravelos enflasyon verilerinin dolar için bekledikleri son satış sinyali olduğunu belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Deutsche Bank’ın bir üst düzey döviz analisti ABD Doları’nı satmak için doğru zamanın geldiğini belirtiyor.

MarketWatch’un haberine göre Deutsche Bank Küresel Döviz Araştırmaları Eş Başkanı George Saravelos perşembe günü yaptığı açıklamada doların euro, yen, sterlin ve diğer büyük para birimleri karşısında zayıf hale geleceğini öngörüyor.

2024 boyunca zayıf kalacağına işaret eden Saravelos ve 2025’te bu zayıflığın daha fazla görüleceğini belirtiyor. Saravelos 2023 yılı için euroda boğa piyasası öngörüsünü korudu. Döviz uzmanı mayıs ayında ise dolar için ‘taktiksel’ bir boğa piyasası görüldüğünü söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’de çarşamba günü açıklanan tüketici enflasyon verileri beklentilerin altında geldi. Yıllık bazda %3’e kadar gerileyen enflasyon ABD Merkez Bankası’nın (FED) yüzde 2 enflasyon hedefine adım adım yaklaştığını gösteriyor. ABD enflasyonu henüz bir yıl önce, Temmuz 2022’de %9,1’e ulaşarak 41 yılın en yüksek seviyesine kadar ulaşmıştı.

Enflasyondaki bu düşüş Saravelos’a göre doların daha da düşeceğini göstermek için beklenen bir gösterge niteliğinde. Zira yakın zamanda muhtemelen FED’in politika faizlerini daha fazla yükseltmesine veya uzun süre yüksek seviyede tutmasına gerek kalmayacak.

Deutsche Bank analisti, “Euro/dolar paritesi için bu yıl bir süredir boğa piyasası görüşlerimiz vardı. Ancak dolar taktiksel olarak mayıs ayı başlarında kâr elde etti ve doları sürükleyen unsurların düşüşe geçeceğine dair daha fazla onay bekleniyordu. ABD enflasyonu baskısı euro/dolar paritesi için uzun vadeli tavsiye vermek konusunda beklediğimiz son kanıttı” dedi.

Saravelos euronun yıl sonuna kadar 1,15 dolara kadar yükselebileceğini tahmin ediyor. Analiste göre 1,20 dolar seviyesinin görülmesi ise “tamamen mümkün”. Cuma günü itibariyle euro döviz piyasalarında 1,1230 dolardan işlem görüyor.

Deutsche analistine göre dolar sürdürülebilir bir dezenflasyon ve çok güçlü olmasa da sağlam bir ekonomik büyümenin getirdiği çifte etkiyle karşı karşıya kalıyor:

“İlk olarak ABD’nin dezenflasyon sürecinin iyi bir şekilde devam ettiğine giderek daha fazla güveniyoruz. İkincisi dezenflasyon süreci giderek daha zararsız görünüyor. Dolardaki düşüşün nispeten iyi büyüme koşulları altında düşen ABD enflasyonunun birleşiminin bir sonucu olacağını savunuyoruz.”

ABD Doları 2022 yılında FED’in agresif faiz artışlarıyla birlikte güçlü bir ralli yaptı. Dört kez üst üste yapılan 75 baz puanlık jumbo faiz artışlarını da içeren bu sıkı para politikası diğer para birimlerine karşı dolar tutanları destekledi.

FED’in agresif para politikası ve 2022’de üst üste iki çeyrek boyunca gelen negatif ekonomik büyüme rakamları ABD için bir resesyon korkusunu beraberinde getirdi. Yatırımcılarsa aceleyle güvenli liman varlıklarına akın etti. Uluslararası yatırımcıların tercih ettiği güvenli liman yatırımlarından birisi de dolardı.

Doların diğer para birimlerine karşı değerini ölçen ICE ABD Doları Endeksi 2022’de %7,9 yükseldi. Factset verilerine göre bu endeksin 2015 yılından bu yana yakaladığı en sert yükseliş.

Dolar Endeksi Eylül 2022’nin son günlerinde ulaştığı zirvede 115 seviyesine kadar yükseldi. Bu nokta endeksin 20 yıldan uzun bir süredir ulaştığı en yüksek seviye. Ancak endeks son altı gündür üst üste düşüyor ve perşembe günü itibariyle 99,8 seviyesine kadar geriledi. Dow Jones verilerine göre dolar endeksi Eylül 2021’den bu yana en uzun süren düşüş serisini gerçekleştirdi. Endeks Nisan 2022’den bu yana en düşük seviyesinde işlem görüyor. Dolar Endeksi bu yılın başında itibaren %3,6 düştü.

Dolar/TL paritesi dar bantta seyrediyor

 

Merkez Bankası açıkladı: İşte dolar ve enflasyon tahmini

 

Metal fiyatları 'zayıf dolar' desteğiyle arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Frt by14 Temmuz 2023 14:26

    Enflasyon düşüyor abd faiz artırsam mı artırmasam mı diyor dolar zayıflıyor. Bu ne menem bir paradoks. Abd reel temiz garanti sağlarken neden riske girilsin ki. Türkiye için bunlar zaten geçerli değil. TL out mal emtia dünya üzerindeki her para in.

  • borsacı14 Temmuz 2023 12:22

    ekenomi yönetimi nas  ile yönetildigi için dövizde,de kur koruma oldugundan dolayı daima döviz yükselir TL daima deger kaybetmek zorunda çünkü yönetim güveni kalmadı.