E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriDeri sektörünün "altın ödüllü markası" Derlüks Deri halka arz oluyor---

Deri sektörünün "altın ödüllü markası" Derlüks Deri halka arz oluyor

Deri sektörünün altın ödüllü markası Derlüks Deri halka arz oluyor
24 Haziran 2019 - 11:38 borsagundem.com

27-28 Haziran’da birincil piyasada halka arz olacak, deri konfeksiyon sektörünün ‘’altın ödüllü’’ şirketi Derlüks Deri, Emiliano Zapata markasıyla dünya devleri arasına girmeyi planlıyor

Geçtiğimiz iki yıl gösterdiği permormansla, ihracatta sektörün önde gelen firmaları arasına girerek İDMİB’in ( İstanbul Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği) ‘’altın ödülü’’’nü almaya hak kazanan Derlüks Deri, halka açılma sonrası mali performansını artırmayı ve akabinde ‘’Emiliano Zapata’’ markasını dünya devleri arasına sokmayı hedefliyor.



DERLÜKS DERİ

27-28 Haziran tarihlerinde Borsa İstanbul Birincil Piyasasın’da 2,66 TL sabit fiyatla talep toplama yöntemiyle halka arz olacak olan Derlüks Deri, 2002 yılında kurulmuştur. 15 yıl koza içinde büyüyen erkek deri konfeksiyonun bu önemli oyuncusu, 2017 ve 2018 yılında yaptığı atılımlarla kozasından çıkmış ve İDMİB’in her yıl sektörün önde gelen firmalarına verdiği ‘’altın ödülü’’nü almıştır.

Derlüks Deri’nin ana faaaliyet konusu A segmenti erkek deri konfeksiyon ürünleridir. Firma 43 makine, 86 personel ve 3.100 m2 şirket merkeziyle, yılda 85 bin adete yakın üretim yapmaktadır.

Derlüks Deri’nin diğer bir iş kolu da, %100 bağlı ortaklığı olan Boran Meşrubat vasıtasıyla sürdürdüğü, içecek dağıtım sektörü bayilikleridir. Boran meşrubat, bir çok tanınan içecek firmasının İstanbul’da beş ilçede distribütörlüğünü yapmaktadır. Firma İstanbul’un en önemli içecek dağıtımcıları arasındadır.
Boran Meşrubat 31 araç ve 48 personelle, 2.750 m2 kapalı, 1.200 m2 açık alanda kurulu tesisleriyle hizmet vermektedir.

İHRACATTA DERLÜKS DERİ

Derlüks Deri ve ticari markası ‘’Emiliano Zapata’’ her ne kadar deri konfeksiyon sektörü haricinde Türkiye’de pek bilinmese de Rusya, Ukrayna ve diğer eski Doğu Bloku ülkelerinde oldukça tanınan bir markadır. Yaklaşık 1.100 şehir bulunan Rusya’da bir çok kentte müşterisi bulunmaktadır. Şirket özellikle 2014’de dünyaca ünlü Oscarlı aktör Adrian Brody’yi reklam yüzü yaparak, kalabalık Rus şehirlerinde billboard ve erkek dergileri yoluyla markasını tanıtmış, ayrıca havalimanlarında, uçak içlerinde reklam filmleri vasıtasıyla bilinirliğini pekiştirmiştir.

Şirket, 2016 yılında tek pazara bağlı kalmanın sakıncalarını öngörerek, Avrupa, Amerika ve Uzakdoğu’ya ihracat yapma olanaklarını araştırmaya başlamıştır. Bu çalışmalar meyvesini vermiş, şirket kendi markası hariç bir çok ünlü markaya da fason olarak üretim yapmayı başarmıştır. Hali hazırda 30 ülkede nihai tüketiciye ulaşmaktadır.

2018 yılında toplan 166.492.207 TL ciro yapan Derlüks Deri, bu satış hasılasının %46,64’dü olan 77.660.2045 TL’yi deri bölümünün satışlarından elde etmiştir. Yine deri bölümünün satışlarının %71.15’ini oluşturan 55.260.690 TL ihracat gelirlerinden oluşmaktadır. Bu rakam satış dönemlerindeki kurla, 12.245.000 Amerikan Dolarına tekabül etmektedir. Geçen yıl 297 milyon Amerikan Doları ihracat gerçekleştiren Türk deri konfeksyon sektörürnün %3,64’ünü Derlük Deri yapmıştır.

YILDA 500’E YAKIN ÖZGÜN TASARIM

Derlüks Deri 2016 yılına kadar tasarım konusunda, İtalyan firmalarından outsource yöntemiyle destek almaktayken, bugün sonbahar-kış ve ilkbahar-yaz olmak üzere yılda iki sezonda 500’e yakın özgün kreasyon tasarlamaktadır. Bu kreasyonlardan yaklaşık 350 adedi üretilmektedir. Kullanılan hammadde ve aksesuarlar en önemli deri konfeksiyon markalarını aratmayacak düzeydedir.

HALKA ARZ SONRASI PLANLARI

Halka arz sonrası planlarını anlatan şirket kurucu ortağı Cemal Güzelci, 4 yıllık strateji planlarını oluşturduklarını, kısa, orta ve uzun vade iş hedeflerini belirlediklerini, Derlüks Deri’nin zayıf ve güçlü yönlerinin farkında olduklarını belirterek ‘’ Stratejik planlama, bugünü analiz ederek geleceği tasarlamaya ve şekillendirmeye temel oluşturan bir bakış açısı ile, amaç ve sonuç odaklı çabaların tümünü teşkil eder. Şirketler, mevcut durum ve hedeflerini belirleyerek oluşturdukları bu stratejik planlarla, karşılaşabilecekleri problemler ve bunlara karşı alacakları tedbirler konusunda öngörü sahibi olduğu müddetçe, ‘’güçlü firma’’ özelliğine kavuşurlar. Küreselleşme, ticaret savaşları, hızlı teknolojik gelişmeler, büyüyen pazarlar ve müşteri beklentilerinin değişmesi sonucu oluşan yoğun rekabet ortamında, şirketlerin varlıklarını sürdürebilmeleri ve daha iyi bir gelecek tasarlayabilmeleri için belirli bir hedef doğrultusunda planlama yapmaları büyük önem arz etmektedir. Mevcut konumun belirlenmesi ve ulaşılması arzu edilen noktaya getirecek kararların verilmesi, ancak optimum şekilde yönetilen ve yönetimin fonksiyonlarının ayrılmaz parçası olan etkin bir planlama süreciyle gerçekleştirilebilir. Derlüks, küresel düşünce perspektifi içerisinde yerel kapasiteyi geliştiren, sosyal sorumluluk gereği insana ve çevreye duyarlı olarak, üretimde kalite, satışta verimliliği ön plana çıkaran bir şirket olarak gelecek 4 yılını planlamıştır.’’ dedi.

YÜKSEK TEMETTÜ HEDEFİ

2018 yılında 16.938.106 TL esas faaliyet karı ve 3.612.724 TL net kar elde eden Derlük Deri’nin yönetim kurulu başkanı Güzelci, ‘’Halka açılarak yeni ortaklarımızdan finansman desteği alacağız. Bu destekle mali yapımızı daha güçlü bir hale getireceğiz. Önümüzdeki dönemde kar dağıtım politikamız gereği, dağıtılabilir karımızın % 35 ile temettü vermeyi planlıyoruz. Finansman gideri ortadan kalkınca şirketimizin karlılığı ve temettü verimliliği üst düzeye çıkacak’’ şeklinde konuştu.

HEDEF A PLUS SEGMENTİ MÜŞTERİ VE MAĞAZACILIK

Öte yandan, yeni müşteri kitlesi hedeflerinin ‘’A plus’’ şeklinde tarif edilen alım gücü yüksek sınıf olduğunu sözlerine ekleyen kurucu ortak, ‘’Bu segmentte kar marjı çok yüksek. Krizlere duyarlılık az. Aynı üretim safhaları ve ayn ı işçilik maliyetleriyle çok daha yüksek kar elde etmek mümkün. Halka arzdan elde edeceğimiz gelirin bir kısmıyla, düşük maliyette yüksek kalitede hammadde alımı yapmayı planlıyoruz. Bu sayade bu kitleye hitap edecek daha yüksek kaliteli mal üreteceğiz’’ dedi. Türk deri sektörünün gerek hammadde ve gerekse üretim kalitesi olarak çok ileri gittiğini vurgulayan Güzelci, ‘’En önemli sorun markalaşamamak. Bizim gibi, kaliteli kadın ve erkek ürünlerini dünyaca ünlü firmalara üreten Türk deri sektörü, bu üretimden nispeten az kar elde ediyor. Markalaşmayı başaran bu dünya firmaları ürünleri 5 ila 7 kat bir marjla satıyor. Bizim yaptığımız ürünlerin İngiltere’de, Almanya’da sadece markası nedeniyle o fiyatlarla satıldığını görünce üzülüyoruz.’’ şeklinde konuştu. Yönetim kurulu başkanı bu kısır döngüyü kıracaklarını söyleyerek ‘’2014 yılında markalaşmaya başladık. Araya krizler girdi. Bu konuda biraz yavaşladık. Ama halka arz ile birlikte en önemli hedefimiz markalaşmak, Emiliano Zapta’yı bütün dünyaya tanıtmayı hedefliyoruz. Bunun bir ayağı da dünyanın moda merkezlerinde mağaza açmaktan geçiyor. Bu konuda yavaş, ama güçlü adımlarla ilerlemeyi düşünüyoruz’’ dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)