E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDemir cevheri düşük stok desteği ile arttı---

Demir cevheri düşük stok desteği ile arttı

Demir cevheri düşük stok desteği ile arttı
18 Mayıs 2023 - 08:57 borsagundem.com

Demir cevheri, çelik karlarının iyileşmesi ve düşük stok desteği ile artarken bakır, Çin'de talep endişelerinin ABD borç tavanı iyimserliğine ağır basmasıyla yatay seyretti

Dalian'da demir cevheri vadeli işlemleri, iyileşen çelik karları, üretimin yeniden başlaması ve Çinli çelik fabrikalarında devam eden düşük stokların desteğiyle üst üste dördüncü gün kazancını artırdı.

Çin'de ithal sinterlenmiş cevher stokunun, 18 Mayıs itibarıyla haftalık bazda yaklaşık %1 düşüşle 24,19 milyon tona düştüğü bildirildi. Hesaplamalara göre bu, Nisan sonundan bu yana toplam %7,6 düşüşü getirdi.

Öte yandan Shanxi eyaletinde birkaç fabrikanın daha askıya alınan eritme fırın faaliyetlerini yeniden başlattı bildirdi.

Dalian Emtia Borsası'nda (DCE) Eylül vadeli demir cevheri, TSİ 06.15'te %2,18 artışla 748,5 yuan/ton (108,29 dolar) ile 20 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Analistler iyileşen marjlar, fabrikaları hammadde pozisyonları oluşturmaya teşvik ederek fiyatlara destek verdiğini belirtti.

Singapur Borsası'nda Haziran vadeli demir cevheri, dün üç haftanın en yüksek seviyesi olan 108,14 dolar/tona çıktıktan sonra, TSİ 06.33'te %1,01 düşüşle 107,05 dolar/tona geriledi.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda inşaat demiri %0,84 artışla 3.707 yuan/ton ile iki haftanın zirvesine ulaştı, sıcak haddelenmiş rulo %0,67, filmaşin %0,1, paslanmaz çelik %0,44 arttı.

BAKIRDA YATAY SEYİR

Londra'da bakır fiyatları, bir önceki gün 5 buçuk ayın en düşük seviyelerinden toparlandıktan sonra bugün hemen hemen değişmedi. Çin'den gelen talebe ilişkin endişelerin ABD borç tavanını uzatma anlaşmasına ilişkin iyimserliği gölgelemesiyle bakır fiyatları yatay seyretti.

Londra Metal Borsası'nda üç ay vadeli bakır, dün 8.088,50 dolar/ton ile 30 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesine geriledikten sonra bugün TSİ 05.53'te yatay seyrederek 8.308 dolar/tondan işlem gördü.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda en çok işlem gören bakır kontratı, %2,3 artışla 65.800 yuan/tona (9.519,54 dolar) yükseldi.

ABD Başkanı Joe Biden ve ABD kongresinde Cumhuriyetçi Kevin McCarthy, federal hükümetin 31,4 trilyon dolarlık borç tavanını yükseltmek için bir anlaşmaya varılması konusundaki iyimserliklerini dile getirdi.

Çin'de ise sanayi üretimi ve perakende satışlarındaki beklenenden yavaş artış talep endişelerini güçlendirdi.

Analistler, küresel bakır konsantresi piyasasının 2025-2027 döneminde büyük bir açıkla karşı karşıya gelmesini bekliyor.

Bu arada Şili'nin Kongre alt kanadaı büyük bakır üreticilerinin devlete daha fazla vergi ve işletme ücreti ödemesini gerektirecek reformu onayladı.

ABD'nin petrol stokları arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)