E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem"Dana değil koç kurban edin" çağrısı---

"Dana değil koç kurban edin" çağrısı

Dana değil koç kurban edin çağrısı
27 Ağustos 2015 - 05:55 borsagundem.com

Tarım Kredi Kooperatifleri, Kurban Bayramı'nda arzı az olan dana yerine koyun kesmenin et fiyatlarını düşüreceği görüşünde. Diyanet'ten destek istendi

Et fiyatlarında yaşanan kriz için son umut Diyanet oldu. Mithat Yurdakul'un Milliyet'te yer alan haberine göre Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kurbanlık olarak küçükbaşın tercih edilmesi yönünde vatandaşa tavsiyede bulunmasını isteyen Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi, “Koyun kesmekle dana kesmenin arasında dini anlamda hiçbir farklılık yok. Büyükbaşla ilgili şu an arz sıkıntısı ve talep fazlalığı olması nedeniyle bir sıkıntı yaşanıyor. Kurban Bayramı’nda bu talebi eğer aşağı çekersek, fiyatları da aşağı çekeriz ve fakirin fukaranın sofrasına daha fazla et gitmesine vesile oluruz” dedi.
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden yapılacak karkas et ithalatında gümrük vergilerinin sıfırlanması, et fiyatlarındaki yükselişe nihai çözüm olmazken, Tarım Kredi yeni bir çalışmayla öne çıktı. Yapılacak çalışmaya göre kırmızı et fiyatlarında yaşanan kriz, halkı koyun etine yönlendirilerek aşılmaya çalışılacak.

Büyükbaşlar 4 bin, küçükbaşlar 700 TL

Kırmızı ete son bir yılda yüzde 37 oranında zam geldi. Geçen yıl 12-13 lira seviyesinde olan canlı hayvan fiyatlarının bu zamlar sonrası bu yıl 15-16 liraya çıkması nedeniyle kurbanlık fiyatları cep yakacak.

Geçen yıl kasapta 29 liraya satılan kıyma bu yıl 40 liraya, 35 lira olan kuzu eti de 45 liraya dayanınca, kurbanlık fiyatlarının da bu oranda artması bekleniyor.
250 kiloluk bir dana geçen yıl Kurban Bayramı öncesinde 3 bin 250 liraya satılırken, yapılan zamdan sonra önümüzdeki Kurban Bayramı’nda en az 4 bin liraya satılacak. 350 kiloluk bir dananın fiyatı ise 5 bin 600 liradan aşağı inmeyecek.
500 kiloluk bir boğanın fiyatı da en az 8 bin liradan başlayacak. Pazarlığa bağlı olarak fiyatlar daha da yükseğe çekilebilecek.

Geçen yıl küçükbaş hayvanın fiyatı ortalama 600 liraydı, bu sene fiyatların 700 lirayı aşması bekleniyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), 2014 Kurban Bayramı’nda 1 milyon 207 bin büyükbaş, 3 milyon 646 bin de küçükbaş hayvanın kurban pazarına indirildiğini bildirmişti. Bu yıl Kurban Bayramı arzında yaklaşık 3 milyon kesimin olacağı tahmin ediliyor.

Belediye küçükbaş kesecek

Tarım Kredi, ilk iş olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi ile anlaşarak, şirket işçilerinin kurbanlarını büyükbaş değil küçükbaş hayvanlardan kesecek. Bu konuda ayrıca Merkez Birliği tarafından, bölge birlikleri ve kooperatiflere de Kurban Bayramı’nda küçükbaş hayvanların tercih edilmesi yönünde tavsiyede bulunuldu. Tarım Kredi Genel Müdürü İrfan Güvendi, “Belediyenin toplu sözleşme maddesinde kurban maddesi varmış. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketlerin kurbanlarını biz keseceğiz ve tercihimizi de küçükbaştan yana kullanacağız” diye konuştu. BELKA ile yapılan protokolle 3 bin 500 küçükbaş hayvan keseceklerini bildiren Güvendi, “Hayvanları çiftçimizden alacağız keseceğiz. Şirketteki arkadaşlar küçükbaş tercihimizi de anlayışla karşıladı” dedi.

‘Fakir fukarayı düşün’

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasından dolayı Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kurbanlık olarak küçükbaşın tercih edilmesi yönünde vatandaşa tavsiyede bulunabileceğini dile getiren Tarım Kredi Genel Müdürü İrfan Güvendi, şunları kaydetti:
“Koyun kesmekle dana kesmenin arasında dini anlamda hiçbir farklılık yok. Büyükbaşta arz sıkıntısı ve talep fazlalığı nedeniyle bir sorun yaşanıyor. Kurban Bayramı’nda bu talebi eğer aşağı çekersek, fiyatları da aşağı çekeriz ve fakirin fukaranın sofrasına daha fazla et gitmesine vesile oluruz. Bu nedenle Diyanet İşleri Başkanlığı’na bu çağrıyı yapıyoruz.”
Koyun etine yönelik çalışmalarının, “Kurban’da büyükbaş kesilmesin” anlamına gelmediğinin altını çizen Güvendi, “Büyükbaş üreticisi de bizim üreticimiz. Aşırı fiyat dalgalanmalarına fırsat vermemek gerekiyor. İşin dengede olması gerekiyor” dedi. Güvendi, Tarım Kredi bölge birlikleri ve kooperatiflere de küçükbaş kesmeyi tavsiye ettiklerini söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)