E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriDaha az para ile daha çok miktarda nasıl hisse senedi alınır?---

Daha az para ile daha çok miktarda nasıl hisse senedi alınır?

Daha az para ile daha çok miktarda nasıl hisse senedi alınır?
11 Nisan 2019 - 07:20 borsagundem.com

Pay vadeli kontratlara olan yoğun ilginin en öne çıkan özelliği VİOP’ta düşük teminatlarla yüksek miktarlı işlem yapılabilmesi.

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) 210 TL ile 100 Adet THY hisse senedi, 135 TL ile 100 adet GARAN hisse senedi alabilir ya da satabilirsiniz. Kredi kullanmadan, VİOP’ta 30 farklı Hisse senedinde, daha az para ile daha yüksek miktarda işlem gerçekleştirmeniz mümkün.

VİOP’ta Pay Vadeli işlem sözleşmelerine olan ilgi ve işlem hacmi her geçen gün artıyor. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda pay vadeli kontratlarının Mart ayı işlem hacmi geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla %119,42 artış gösterdi.

Pay vadeli kontratlara olan yoğun ilginin en öne çıkan özelliği VİOP’ta düşük teminatlarla yüksek miktarlı işlem yapılabilmesi. Yatırımcılar yatırımlarının tamamı ile hisse senedi almak ya da satmak yerine VİOP’ta sadece bir kısmını kullanarak aynı miktarda alım ya da satım yapabiliyorlar.

VİOP’ta diğer bir öne çıkan özellik ise sadece alım yönünde değil satım yönünde de pozisyon alınabilmesi. Yatırımcılar yükseleceğini düşündükleri hisse senedinde alım yönünde işlem yapabildikleri gibi, düşeceğini düşündükleri hisse senedini, -ellerinde olmasa da- satabilir, Hisse senedinin düşmesi durumunda kazanç elde edebilirler. Üstelik spot piyasada olduğu gibi açığa satış işlemlerinde ekstra maliyete katlanmazlar. Örneğin THYAO hisse senedinin düşeceğini düşünen ve 140.000 TL’si olan bir yatırımcı, spot piyasada elinde THYAO hisse senedi olmadığından herhangi bir işlem yapamaz ya da açığa satış yapmak zorundadır. Açığa satış pozisyonunu taşırsa ekstra maliyete katlanacaktır. VİOP’ta ise 21.000 TL teminat yatırarak 10.000 adet THYAO hisse senedi değerinde satış işlemi yapabilir, THYAO hisse senedinin düşmesi durumunda düşüşten kazanç elde edebilir. Bunun tam tersi olarak hisse senedinin yükseleceğini düşünüyorsa, alış işlemi yaparak yükselişten getiri hedefleyebilir. 140.000 TL’den kalan tutarı, nemalandırabilir ya da riskini daha etkin yönetmek için kullanabilir.

Diğer bir VİOP avantajı ise VİOP’ta işlem yaparken VİOP hesabına yatırılan tutarlar nemalandırılmaktadır. Bu durumda pozisyon kazancı ve nema kazancı söz konusu olabilmektedir. 

Pay piyasalarında yaşanan oynaklık nedeni ile yatırımcılar VİOP’ta Pay vadeli işlem sözleşmelerinde, fiyat hareketliliklerinden faydalanarak kazanç elde etmek ve portföylerini koruma amaçlı işlem yapmaktadırlar.

Gedik Yatırım’da ücretsiz ve alt limit olmadan VİOP hesabı açarak döviz işlemlerinizi kolaylıkla yapabilir, döviz riskinizi VİOP’ta yönetebilirsiniz.

Alt limit sınırı olmadan, ücretsiz VİOP hesabı açmak ve günlük bültenlerimize üye olmak için tıklayınız.

VİOP hakkında bilmek istediğiniz her şeyi bize sorun. https://www.gedik.com/viop-hesap-ac?LD=viop&utm_source=borsagundem&utm_medium=viop

TÜREV ARAÇLAR RİSK BİLDİRİMİ

Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nezdinde yapacağınız alım-satım işlemleri sonucunda kar elde edebileceğiniz gibi zarar riskiniz de bulunmaktadır. Bu nedenle, Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda işlem yapmaya karar vermeden önce, piyasada karşılaşabileceğiniz riskleri anlamanız, mali durumunuzu ve kısıtlarınızı dikkate alarak karar vermeniz gerekmektedir.

Bu amaçla, 17 Aralık 2013 Tarih ve 28854 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan III-39.1 Sayılı “Yatırım Kuruluşlarının Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Tebliğ”in 25. Maddesinin 2.fıkrasında öngörüldüğü üzere “Türev Araçlar Risk Bildirim Formu”nda yer alan aşağıdaki hususları anlamanız gerekmektedir.

UYARI İşlem yapmaya başlamadan önce çalışmayı düşündüğünüz kuruluşun “Türev Araçların Alım Satımına Aracılık Yetki Belgesi” olup olmadığını kontrol ediniz. Türev araçların alım satımına aracılık faaliyeti konusunda yetkili olan banka ve sermaye piyasası aracı kurumlarını www.spk.gov.tr. veya www.tspb.org.tr web sitelerinden öğrenebilirsiniz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)