E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇin'den ABD'ye tehdit: Tüm uçaklarınızı vururuz!---

Çin'den ABD'ye tehdit: Tüm uçaklarınızı vururuz!

Çin'den ABD'ye tehdit: Tüm uçaklarınızı vururuz!
30 Temmuz 2022 - 18:21 borsagundem.com

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin planlanan Tayvan ziyareti, bölgedeki gerilimi yükseltti. Pelosi’nin beklenen ziyareti, ülke manşetlerinde de savaş çağrılarına neden oldu.

ABD-Çin ilişkileri, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Pekin'in egemenlik iddia ettiği Tayvan'ı ziyaret edeceğine dair haberler nedeniyle kritik bir dönemeçten geçiyor.

Çin sözcüleri, son birkaç günde yaptıkları açıklamalarda ziyaretin gerçekleşmesi halinde "askeri karşılık" dahil sert tepkiler verileceğine dair uyarılarda bulunurken, iki ülke ordularının bölgedeki askeri hareketliliğinin arttığına dair işaretler görülüyor.

Çin'in, Pelosi'nin Ada'ya ulaşmasını önlemeye yönelik olası bir hareketi, bölgede gerginliği tırmandırarak iki ülkenin silahlı kuvvetlerini Tayvan çevresinde karşı karşıya getirebilir.

ABD DONANMASI HAREKETE GEÇTİ

Merkezi Pekin'de bulunan Güney Çin Denizi Stratejik Araştırma Girişimi adlı düşünce kuruluşunun derlediği seyir takip verilerine göre, ABD donanmasına ait Ronald Reagan uçak gemisi, hafta başında güdümlü füze taşıyan bir destroyer ve kruvazör ile Singapur'dan ayrılarak kuzeydoğu yönünde Güney Çin Denizi'ne doğru hareket etti.

"South China Morning Post" gazetesinin haberine göre, ABD donanmasına ait Ronald Reagan savaş gemisi, harp filosuyla Güney Çin Denizi'nde egemenlik tartışmalarına konu olan Spartly Adaları'nın 185 kilometre güneyinde seyrediyor.

Hafta başında güdümlü füze taşıyan bir destroyer ve kruvazör ile Singapur'dan ayrılarak kuzeydoğu yönünde Güney Çin Denizi'ne doğru hareket eden filonun varış hedefine ilişkin açıklama yapılmazken, söz konusu doğrultuda ilerlemesi halinde Tayvan'a ulaşacağı öngörülüyor.

ABD'li yetkililerse, ziyaretin yapılması halinde, "ABD ordusunun Hint-Pasifik bölgesindeki güçlerinin ve harp vasıtalarının hareketini artıracağını", "Pelosi'nin Ada'ya ulaşabilmesi için savaş uçakları, gemiler, keşif araçları ve diğer askeri sistemleri kullanarak iç içe geçen koruma halkaları oluşturacağını" bildirdi

Çin'in, Pelosi'nin ziyaretini engellemek için uçuşa yasak bölge oluşturabileceğini öngören yetkililer, savaş uçaklarıyla Pelosi'nin Ada'ya inmesini engelleyebileceğini ihtimal dahilinde görüyor.

SAVAŞ ÇAĞRILARI

Pelosi'nin ziyaret açıklamasıyla birlikte artan askeri hareketliliğin ardından Çin medyası, savaş manşetleri atmaya başladı.

Çin hükümetine bağlı yayın organı Global Times ve Mao Zedong döneminden beri yayın yapan Halkın Günlüğü gazetesi, ABD'ye yönelik tehditlerde bulundu.

Çin Komünist Partisi ve yayın organı Halkın Günlüğü'nün "özel yorumcusu" sıfatıyla güncel konular hakkında görüş bildiren Hu Şijin yaptığı paylaşımda, "Eğer Nancy Pelosi ve ona eşlik eden savaş uçakları uyarılarımızı dikkate almazsa, önce zorlarız. Eğer hala Tayvan'a yaklaşmakta ısrar ederlerse, o zaman hem Nancy Pelosi'nin uçağını hem de ona eşlik eden savaş uçaklarını vururuz." ifadelerini kullandı.

ABD, Tayvan'a askeri ‘teknik yardım’ sağlayacak

 

Çin'in Tayvan'ı işgali tek seçenek mi?

 

2027 uyarısı: Tayvan, olası Çin saldırısına hazırlanıyor!

 

Çin'den ABD'ye 'Tayvan' çağrısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)