E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇin'den ABD'ye tehdit gibi mesaj---

Çin'den ABD'ye tehdit gibi mesaj

Çin'den ABD'ye tehdit gibi mesaj
30 Ekim 2015 - 15:04 borsagundem.com

ABD savaş gemisinin Çin denizinde bir adaya yakın geçmesi nedeniyle iki ülke arasında ipler gerildi

Güney Çin Denizi'nde ABD ile Çin arasındaki gerginlik tırmanırken, Çinli komutandan ABD’ye "Küçük bir kıvılcım savaş çıkarabilir" uyarısı geldi.
Çin Deniz Kuvvetleri Komutanı Wu Shengli ve ABD Deniz Kuvvetleri Muharebe Başkanı John Richardson dün telekonferans görüşmesi yaptı. Görüşmede ABD’nin Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki yapay adalara yaklaşan ABD’ye ait USS Lassen adlı destroyer konusu konuşuldu. Wu, ABD’nin "tehlikeli provakatif eylemlerini" durdurmadığı takdirde, küçük bir 
kıvılcımın savaş çıkarabileceğini söyledi.
Bugün medyaya yansıyan görüşmeyle ilgili olarak Wu, ABD’nin tutumunun sürmesi halinde bunun iki tarafı denizde ve havada baskı altına alacağını kaydederek, ABD’yi eleştirdi. Washington’un, Çin hükümetinin ciddi girişimi ve protestosunu hiçe sayarak destroyeri Çin 
karasularına gönderdiğini vurgulayan Wu, söz konusu eylemlerin Çin'in egemenliğine ve güvenliğine, bölgesel barış ve istikrara zarar verdiğini ifade etti.
Çin'in söz konusu ada ve resiflerde yaptığı inşaların ülkenin içişleriyle ilgili olduğunu ve herhangi bir ülkeyi etkilemediğini savunan Wu, ABD'nin egemenlik ihlallerine son vermesini istedi.
Çin medyasına göre, ABD'li komutan Richardson ise ABD gemilerinin Güney Çin Denizi'ndeki barışçı geçişlerinin küresel seyrüsefer özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek, başka herhangi bir ülkeyi hedef almadığını ileri sürdü. Güney Çin Denizi konusundaki tutumlarının açık olduğunu yineleyen Richardson, taraf tutmayacaklarını dile getirdi.
Çin kısa süre önce, yapay adaların etrafında 12 millik kara sularına giren ABD savaş gemilerine gereken cevabı vereceğini duyurmuştu. ABD destroyerine bir deniz istihbarat uçağının eşlik ettiği de ifade ediliyor.
ABD Savunma Bakanı Ash Carter, ABD ordusunun uluslararası hukukun izin verdiği ölçüde her yere gideceğini ve buna tartışmalı Güney Çin Denizi’nin de dahil olduğunu söylemişti.
Öte yandan Reuters'e konuşan ABD'li bir yetkili, iki ülkenin de çatışmadan kaçınma konusunda anlaştığını söyledi. 
Çin’in kendi deniz sınırlarında olduğunu söylediği adalarda yapmakta olduğu yapay inşaatlar, başta ABD, Japonya ve bölgedeki diğer bazı ülkelerin tepkisini çekiyor. Aynı bölgede Vietnam, Filipinler ve Tayvan da hak iddia ediyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • doruk30 Ekim 2015 17:22

    “Türkiye 10 sene önce 250 milyar dolarlık milli gelire sahipti, bugün 830 milyar dolarlık milli gelire sahip. Merkez Bankası’nın 10 sene önce 25 milyar dolar rezervi vardı bugün 140 milyar dolar bankamızın kasasında para var.” bilerek konuşalım

  • Savaşalım30 Ekim 2015 15:46

    Çin cesaret edermi bilinmez ama usa bunu Göz önüne alamaz cin yanına Rusya ve İran Hindistan yer alır oyüzden 6 kıtada savaşacak amerikan ordusu yok ancak bizim gibi geri kalmış ülkelere dolar vererek savaştırır zaten bizimkilerinde işine gelir hazine tam takir bir kişi hazineyi babasının mali gibi yemekten kaçmıyor allah sonumuzu Hayır etsin