E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇin'de temerrüt riski!---

Çin'de temerrüt riski!

Çin'de temerrüt riski!
09 Aralık 2013 - 14:46 borsagundem.com

Çin'de 427 milyar dolarlık tahvilin vadesinin yaklaşması, kurumsal tahvillerde ilk kez temerrüt riskinin ortaya çıkarıyor

İrlanda ekonomisinin 2 katı büyüklüğündeki Çin'in şirket tahvillerinin vadesi 2014'te dolacak ve bu durum, ülkenin ilk kurumsal temerrüdünün eşiğinde olduğu endişelerini artırıyor.

Finans dışı şirketler tarafından çıkarılmış tahvillerin ana parası ve 2.6 trilyon yuan (427 milyar dolar) faizinin önümüzdeki yıl geri ödenmesi gerekiyor. Bu rakam bu yılki tahvil geri ödemelerinin yüzde 19 üzerine ve China International Capital Corp.'un 2008'de veri biriktirmeye başlamasından bu yana en büyüğüne işaret ediyor. Çin'in 10 yıllık AAA notuna sahip kurumsal tahvil faizleri 31 Aralık'tan bu yana 89 baz puan artarak yüzde 6.18'e çıktı ve 27 Kasım'da yüzde 6.23'ten rekor kırdı. Küresel çapta benzer özelliklere sahip tahvillerin getirisi yıl genelinde 70 baz puan artarak yüzde 2.68'e çıktı.

Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan'ın merkez bankasının aşırı yüksek seviyedeki kaldıraçları önlemek için harekete geçeceği sinyali borçlanma maliyetlerini daha da sıçrattı ve birçok şirketi finansman planlarını ertelemeye zorladı. China Securities Journal 26 Kasım'da artan faizlerin, kısmı borç krizinin patlamasına neden olabileceğini söyledi.

Vadesi dolan tahvillerin rekora tırmanmasıyla temerrüt riskinin 2014'te daha da yükseleceğini öngören Ping An Securities Co.'nun sabit getirili varlık araştırmaları müdürü Shi Lei, "Merkez bankasının uzun sürebilecek olan kaldıraç kontrolü, kötü kredi profiline sahip şirketlerde dışlama etkisine neden olacak ve nihai surette ekonominin yeniden yapılandırılmasına yardımcı olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)