E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇin teknoloji hisseleri tepetaklak---

Çin teknoloji hisseleri tepetaklak

Çin teknoloji hisseleri tepetaklak
13 Haziran 2023 - 14:06 borsagundem.com

Pekin ve Washington yönetimleri arasında devam eden gerginlik Çin menşeili teknoloji hisselerini vurdu. Tencent ve Alibaba gibi olumlu bilançolara sahip şirketler bile hisselerindeki düşüşü durduramıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin merkezli internet eğlence platformu Bilibili iki yıl öncesine kadar 54 milyar dolar değerindeydi. Wall Street yatırımcıları platforma yükselen teknoloji devi iddiasıyla yatırım yapıyordu. Bugünse Nasdaq Bileşik Endeksi’nde listelenen şirketin piyasa değeri 6,5 milyar dolara kadar geriledi. Borçların geri ödenmesi konusundaki endişeler şirketin kalan nakdini de tüketme riskini beraberinde getiriyor. Şirket son dönemde ciddi bir maliyet kesintisi programı uygulamak zorunda kaldı.

Financial Times’ın haberine göre, Bilibili’nin karşı karşıya kaldığı sorunlar Çinli teknoloji şirketlerinde görülen daha genel krizin belirtilerinden sadece birisi. Denizaşırı yatırımcılar Tencent ve Alibaba gibi kârlı internet şirketlerinde bile hisse senetlerini satıyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin en umut vadeden start-up firmalarını destekleme konusundaki talepse her geçen gün azalıyor.

Girişim sermayesi devi Sequoia Capital geçen hafta Pekin ile Washington arasındaki artan jeopolitik gerilimlerin altında kalan son şirket aldı. Yatırım firması Çin’deki işletmesini farklı bir isim altında bölmeyi planladığını açıkladı.

Çin, yabancı sermayenin kaçışının yanı sıra korona virüs pandemisi sonrası ekonomisinin yeniden açılmasına dair umutlara da cevap veremedi. Kısıtlamaların kaldırılması sonrası hızlı bir şekilde yükselen Çin teknoloji hisseleri, ülkedeki istikrarsız ekonomik toparlanma nedeniyle ralliyi devam ettiremedi. Hisse senetlerindeki düşüş eğilimi New York ve Hong Kong borsasında listelenen Çinli teknoloji şirketlerindeki çalışanların ve yatırımcıların karamsarlığa düşmesine sebep oldu. Zira şirket değerlemelerindeki düşüş beklenenden daha uzun ömürlü olabilir.

FT haberinde Hong Kong merkezli bir hisse senedi analisti, “Çin reddediliyor ve ülkenin ekonomisi adeta bir çöplük yangını gibi” ifadelerine yer verdi. Borsa analisti JPMorgan Chase’in Çin internet hisseleri için geçen yıl yaptığı ve çokça tartışılan “yatırım yapılamaz” yorumunun şimdilerde daha doğru bir değerlendirme olarak görüldüğünü söyledi.

Söz konusu tablo Tencent ve Alibaba gibi nakit açısından zengin şirketlere dahi zarar veriyor. Şirketler kemer sıkma politikaları ve hisse geri alımları ile pozisyonlarını korumaya çalışıyor. Şirketlerdeki çalışanlarsa sonsuz maliyet kesintisi döngülerinin ve hızla azalan çalışan ödemelerinin moralleri bozduğunu belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Çinli internet devleri son bilançolarında olumlu bir finansal tablo bildirse de bu hisse senedi fiyatlarını yükseltmeye yetmedi. Ocak ayı başından bu yana Tencent hisseleri %19, Alibaba hisseleri %29 değer kaybetti.

S&P Capital IQ verilerine göre, Çin’in 10 büyük teknoloji grubu pandeminin başından bu yana toplamda 300 milyar dolar piyasa değeri kaybetti. Aynı dönemde ABD’li rakipleri ise toplamda piyasa değerlerine yaklaşık 5 trilyon dolar ekledi.

FT haberine göre ABD-Çin geriliminin artması birçok yatırımcıya Rus şirketlerini destekleyenlerin kaderini hatırlatıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya topyekûn işgal emrini vermesinden kısa bir süre sonra Batı ülkelerinin yaptırımları devreye girmiş ve Rus şirketlerindeki milyarlarca dolar yok olmuştu.

Tüm bu karmaşaya ek olarak Washington’un Çin’deki ABD yatırımlarına getirdiği kısıtlamaları genişletme riski de söz konusu. Bu tür bir ihracat denetimi Pekin’in yarı iletken ve çip üretimi ekipmanları gibi kritik teknolojilere erişimlerini kısıtlayabilir.

Sonuç olarak hem özel hem de kamu piyasalarında Çin teknolojisinin önde gelen firmalarını destekleyen büyük yabancı yatırımcılar geri adım atmak zorunda kalıyor. Çin’deki yatırımlarını çeken fonlar arasında istikrarlı yapısı nedeniyle önemli olan emeklilik fonları da bulunuyor.

Kanada’nın en büyük üçüncü emeklilik fonu olan Ontario Öğretmenleri Emeklilik Planı iki yıl önce Alibaba ve Tencent hisselerine yaklaşık 1 milyar dolar yatırmıştı. Her iki şirket de bugün fonun en iyi yatırımları arasında bulunmuyor. Emeklilik fonu yakın zamanda yatırım anlaşmasına öncülük eden Hong Kong merkezli ekibini işten çıkardı.

Yatırım efsanesi Warren Buffett geçen yıl Çinli elektrikli otomobil şirketi BYD’deki hisselerini yarısından fazlasını sessizce sattı. Buffett daha sonra Tayvanlı çip üreticisi TSMC’nin büyük bir hissesini satın aldı. Ancak Buffett ABD-Çin jeopolitik krizinin merkezinde yer alan şirketin portföyündeki ‘konumunu’ yeniden değerlendirdi ve şirketteki hisselerini sattı.

Bank of America'nın Çin Hisse Senedi Stratejisti Winnie Wu, geleceğin özellikle Çinli internet şirketleri için parlak görünmediğini kabul ediyor. Wu, “Bir zamanlar çok ünlü yabancı yatırımcılar tarafından alınan şirketler ve sektörler daha yüksek sermaye maliyetine ve daha fazla değer düşüşüne maruz kalıyorlar” dedi.

Avrupa’nın 'çılgın' doğalgaz planı

 

Boğaların ayak sesleri gerçek mi?

 

Ayılar nihayet pes ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)