E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriCimbom'un hayalleri suya düştü---

Cimbom'un hayalleri suya düştü

Cimbom'un hayalleri suya düştü
21 Şubat 2014 - 07:19 borsagundem.com

Galatasaray'ın bedelli sermaye artırımına SPK şartlı onay verdi. Buna göre Galatasaray'ın kasasına kuruş para girmeyecek

Galatasaray’ın 1.5 yıl önce 334.5 milyon TL nakit girişi hedefiyle başlattığı bedelli sermaye artırımına Kulüp de nakit koymayacak. Tek kuruş nakit girişi sağlamayacak sermaye artırımının oranı da yüzde 56 olacak.

Galatasaray’ın 1.5 yıl önce yüzde 300’lük bedelli sermaye artırımı Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) son kararlarından sonra yüzde 56’ya kadar indi. Hatta sermaye artırımı ile ciddi bir nakit girişi hedefleyen Galatasaray’ın kasasına tek kuruş nakit girişi de olmayacak. Galatasaray Spor Kulübü de SPK’nın sermaye artırımının kulüp açısından cazibesini azaltmasının ardından artırıma nakit olarak katılmayacak. Kulüp sermaye artırımına sermaye avansına yani bir nevi alacağına mahsuben katılacak.

7.8 milyon TL’lik artış

Galatasaray’dan dün yapılan açıklamada, “Hakim ortak Galatasaray Spor Kulübü sermaye artırımına hali hazırda koymuş olduğu sermaye avansı tutarı kadar katılacaktır” denildi.

Sermaye artırım tutarının tespit edilecek pay fiyatına göre belirleneceği ifade edilen açıklamada, isteyen ortakların genelgeye göre belirlenecek fiyattan sermaye artırımına katılabilecekleri belirtildi.

Galatasaray Sportif’in 13 milyon 940 bin TL olan mevcut sermayesi Kulübün sermaye avansına mahsuben katılacağı 7.8 milyon TL’lik artırım sonrasında 21 milyon 770 bin TL’ye çıkacak. Yani Galatasaray’ın sermayesi yüzde 56 artacak.

SPK’nın geçen hafta aldığı karara göre, Galatasaray’ın borsadaki ortakları istemezlerse sermaye artırımına katılmayacak ve bu nedenle bir kayba uğramayacak. Çünkü sermaye artırımı sonrasında hisselerin fiyatında bir değişiklik olmayacak.

Tahsisli artırım

SPK’nın aldığı karara göre, sermaye artırımına “Toptan Satışlar Pazarının Kuruluş ve İşleyiş Esasları Genelgesi” çerçevesinde belirlenecek baz fiyat veya söz konusu baz fiyattan yüksek olacak şekilde tahsisli olarak gerçekleştirilecek. Toptan Satışlar Pazarının Kuruluş ve İşleyiş Esasları Genelgesi’ne göre ise baz fiyt şu şekilde belirleniyor: “işleme baz alınacak fiyat, başvuru tarihi itibariyle bir önceki haftanın son iş gününden geriye doğru veya başvuru tarihinden önceki iş gününden başlamak üzere geçmiş 10 işgünü boyunca oluşmuş ağırlıklı ortalama fiyatların ortalaması alınıp en yakın fiyat adımına yuvarlanması suretiyle tespit edilir.” Söz konusu işleme baz alınacak fiyata göre Kulübün sermaye artırıma hangi tutarda katılacağı ortaya çıkacak. Çıkacak rakam Galatasaray Sportif’in eksi olan özsermayesini artıya çevirebilir.

Bu arada sermaye artırımı sonrasında şirketin ortaklık yapısı da değişecek. Şu anda Galatasaray Sportif’te Kulübün yüzde 55.04 payı bulunuyor. Şirketin yüzde 44.96’sı da halka açık. Eğer halka açık kısımdaki ortaklar sermaye artırıma katılmazlarsa artırım sonrasında Kulübün payı yükselecek. Yapılan hesaplamalar Kulübün payının yüzde 71 civarına çıkacağı yönünde.

1.5 YILLIK SERÜVEN

Galatasaray’ın son bedelli sermaye artırımı serüveni 13 Eylül 2012’de başladı. Yüzde 300 bedelli sermaye artırım kararı alan Galatasaray, rüçhan hakkı kullanım fiyatını 1 TL nominal hisseler için 10 TL olacak belirlemişti. Ancak bu artırıma SPK’dan izin çıkmadı. 5 Şubat 2013 tarihinde Galatasaray yönetimi yeniden aynı oranlarda bedelli sermaye artırımı kararı aldı. Bu süreçte SPK’nın aldığı bazı kararlar bu sermaye artırımını zora soktu. Çünkü yapılan düzenlemeler Galatasaray’ın önüne bedeli sermaye artırımı için diğer ortaklara ayrılma hakkı tanınması şartını getiriyordu. Tarihler 11 Eylül 2013’ü gösterdiğinde Galatasaray sermaye artırımı ile ilgili yeni bir karar aldı. Eğer sermaye artırımı Galatasaray’ın en başta istediği gibi olsaydı 334.5 milyon TL gelir elde edilecekti. Bu rakamın 184.1 milyon TL’si şirketin ana hissedarı olan Kulüp’ten geri kalanı da yatırımcılardan toplanacaktı. Ancak SPK aldığı kararla Galatasaray’a “Sermaye artırımına sen katılabilirsin. Ancak yatırımcı katılmak zorunda değil” yanıtını verdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 4,70
En Yüksek: 4,74
En Düşük: 4,58
Değişim 2,40 %
FK: 4,72
PD / DD: 0,77
İşlem Hacmi 204.379.821
Toplam Adet: 43.764.714
Ağırlıklı Ort.: 4,48
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • alabao21 Şubat 2014 08:53

    SPK bu vurguna izin vermeyecek o kadar paraya payını bu kadar artırırsa 400 liradan sattığı hisseleri 23 liradan almış olur bence spk sattığı hisselerin ortalamasını baz alıp al arkadaş 60 liradan sana 2,8 milyon lot diyecektir. bu durumu ATAÇ hissesinde gördük SPK aynen böyle dedi hisse 1 lira ama siz hisselerinizi 1,96 ortalama ile satmışsınız bu fiyattan alacaksınız dedi ve ortaklarda kabul etti.SPK rahat önünde bir örnek var ve bunu uygulayarak paçayı yırtacak biz KY artık SPK ya güveniyoruz mantıklı işler yapıyor

  • Alper21 Şubat 2014 08:34

    400 binden sattıgı malları 23 den yerine koyacak istemem yan cebime koy

  • li demırtas21 Şubat 2014 07:40

    nasıl yorum yapıyorsunuz önceki kararda fiyat neydi .şimdi bir hissenin bedelli kullanma fiyatı nedir bunları birlikte değerlendirmek gerekmezmi.