E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemCemaat'i korku sardı---

Cemaat'i korku sardı

Cemaat'i korku sardı
24 Kasım 2013 - 14:46 borsagundem.com

Taraf gazetesinin iddiasına göre Maliye Gülen Cemaati'ne inceleme yapmaya hazırlanıyor

Taraf'ın iddiasına göre AKP Hükumeti ile Gülen Cemaati arasında yaşanan gerginlik, iş dünyasını da tedirgin etti. Özellikle yıllık 7 milyar dolarlık cirosu bulunan ve kamuoyunda cemaate yakın kuruluşlar olarak bilinen şirketlerde, inceleme korkusu başladı. Gezi Parkı Eylemleri’nin ardından Koç Grubu şirketlerine yönelik başlatılan “vergi incelemesinin” bir benzerinin de cemaat şirketleri için başlatılmasından endişe ediliyor.
 
“PARALEL DEVLET” MESAJI
Dershanelerin kapatılmasına yönelik taslağın basına sızması üzerine başlayan “dershane kavgası” büyüyor. Bugüne kadar daha çok “dershane kavgası” olarak görülen hükumet ile cemaat arasındaki kriz, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın hafta içinde bir televizyon kanalında yaptığı, “paralel devlete izin vermeyiz” açıklaması krizin farklı boyuta taşınmasına yol açtı. Bu sözler, bürokraside ve ekonomi de farklı şekilde algılandı. Ve kavganın sadece eğitim alanın da değil aynı zamanda, ekonomi alanına da sıçrayacağına ilişkin senaryolar üretilmeye başladı.
 
MALİYECİLER BEKLENİYOR
Bu çerçeve de Ankara kulislerinde dolaşan bilgilere göre, dershane geriliminin devam etmesi halinde, cemaate yakın şirketlerin de çeşitli kanallarla sıkıştırılması gündeme gelecek. Ankara kulislerinde, vergi denetim elamanlarının cemaate yakın olarak bilinen şirketler üzerinde vergi incelemesi başlatabileceği konuşuluyor. Bu söylentiler nedeniyle cemaate yakın birçok şirketin zor günler geçirdiği, şirketlerin endişe içinde oldukları bildirildi.
 
KREDİLERDE SIKINTI
Kamuoyunda cemaate yakın olarak bilinen bir mobilya şirketinin üst düzey temsilcisi, hükumet ile cemaat arasındaki gerginliğin şimdiden kendilerini etkilediğini kaydetti. Mobilya şirketinin temsilcisi, krizin ilk yansımasının kredilerde görüldüğünü belirterek, bankaların “dershane krizi” nedeniyle kredi notlarını düşürdüklerini söyledi.
 
CEMAATİN EKONOMİK BÜYÜKLÜĞÜ
Cemaatin ekonomik büyüklüğü konusunda net bir bilgi yok. Ancak daha önce kamuoyuna yansıyan MİT raporlarında cemaate yakın olarak bilinen şirketlerin yıllık cirosunun 7 milyar doları aştığı öne sürülmüştü. Cemaatin ekonomik büyüklüğünün ise 100 ile 150 milyar dolar arasında olduğu tahmin ediliyor. Cemaatin, medyadan bankacılığa kadar birçok alanda şirketi bulunuyor.
 
KOÇ GRUBU İNCELEMESİ SÜRÜYOR
Cemaate yakın işadamlarında maliyeci korkusu başlarken, Gezi Parkı Eylemleri’ne destek verdiği iddiasıyla hükümet tarafından eleştirilerin hedefi haline gelen Koç Grubu’na yönelik inceleme ise sürüyor. Maliye Bakanlığı’na bağlı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, Koç Grubu’na ait üç enerji şirketine aramalı olarak vergi incelemesi başlatmıştı. İnceleme halen devam ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (28)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HER ŞEY KANUNİ...25 Kasım 2013 09:10

    CEMAATİN 28 ŞUBAT TECRÜBESİ VAR.HERŞEYİ KANUNLARA UYGUNDUR.VERGİSİNİ DE HİÇ AKSATMAZ, PAŞA PAŞA VERİRLER. İSTEYEN İSTEDİĞİ YERİ DENETLESİN. HİÇ BİR ŞEY ÇIKMAZ

  • Klgyozede25 Kasım 2013 09:06

    Şu kiler grubunuda bi denetlesenize bakalım neler çıkacak onlardanda

  • ahmet24 Kasım 2013 23:14

    bu memlekette alnı secdeye gidenlere bu kadar laf pes yani ALLAH a havale ediyorum özellikle borsa gündem in bazı haberlerde yaptığı yanlış haberlere

  • flamenco7224 Kasım 2013 22:49

    Frankeshtein)

  • ar-ge teşvikleri24 Kasım 2013 22:41

    bence cemaatin küçük şirketlerinin sabun raporlarla aldığı haksız ar-ge teşvikleri incelenmeli. bölgesel kalkınma ajanslarının tamamı cemaat elemanları ile dolduruldu. esas bunlar incelenmeli.

  • briffa24 Kasım 2013 22:30

    Birbirlerini yesinler hiç sorun değil,ancak siz böyle haber yapmayın artık inandırıcılığınız kalmıyor,neymiş efendim bir mobilya firması falancanın falancasının falancası (kim kardeşim)diyerek haberiniz asparagas sınıfına giriyor habercilik buysa hergün flaş haber yapın bizlerde izleyelim ,vakit kaybından başka bşşey değil...

  • Borsacı24 Kasım 2013 21:52

    Bence spor ve çevre gelişmeye uygun bir alan. Fizik, kimya, matemetik, felsefe bunun dışında sanat konusunda başarılı olmayan gençleri spor ve çevre işleri ile meşgul etmek lazım. Doğrusu sınıflarda öğrenciler arasında kapasite farkı en çok üstün yetenekli kişilerin kaybolmasına yol açıyor. Her yer fen lisesi doldu. Mezunların çoğu iyi üniversite bitirip ya yurt dışına gitti ya da bankacı oldu. Sporcu yetiştirilmesi ciddi iş.

  • Sanal Tiyatro24 Kasım 2013 21:47

    Ya bırakın ne incelemesi.. Bütün bunlar cemaatle kavga eder bir görüntü vermekten başka bir şey değil. Bakın görün bunlar ne kavga eder ne birbirinden vazgeçer. Çıkarları bir, biri olmadan diğeri olmaz. Mecburlar iyi geçinmeye

  • cahit24 Kasım 2013 21:31

    fitne odakları iş başında ama hava alırlar...

  • Haber asparagas24 Kasım 2013 21:26

    masa başında yazılan uydurma haber.

  • eee24 Kasım 2013 20:38

    öküz öldü

  • acemi24 Kasım 2013 20:23

    ülkeyi seviyorlarsa uzlaşmalılar,çatışma ülkeyi yaralar.

  • ozgur24 Kasım 2013 20:12

    cemaat en rahat dönemini bu hükümet zamanın da gecirdi istediğini aldı içeri istediğini cıkardı..bütün kurumlara istediği gibi nüfus etti bir kurum hariç mit kendi adamlarını getirteme yince saç ayaklarından biri eksik kaldı..bu kavga miti ele geçirme kavgası başbakanda çok iyi biliyor ki mit eşşitir başbakan o yüzden var gücüyle savunuyor.....

  • risk24 Kasım 2013 19:46

    hangi hisseler risk altında bank asya dışında?

  • Homeros24 Kasım 2013 19:40

    Cemaat=Hırsız,kul hakkı yiyici.Eğer Hükümet bunları engellemez ve kapatmazsa kendiside suça iştirak ediyor demektir.

  • özdemir24 Kasım 2013 18:59

    Cemaatlere zarar vermek ülkeye zarar getirir. 12 Eylül ihtilalinin en büyük yanlışlarından biri Avrupa'da Türk Ocaklarının kapatılmasıdır. İhtiras Ülkeye hem içerde hem de dışarıda zarar verir. Ortak emeklerle elde edilen kazanımlar kibir yüzünden riske edilmemeli. Çatışmaya değil çalışmaya ihtiyaç var.

  • hıdır ellez24 Kasım 2013 18:57

    bence korku cemaati sarmadı bu günden sonra korku akp yi sarsın

  • ozgur24 Kasım 2013 18:37

    bütün olay cematin mit i ele geçiremeyince başbakanı kumpas kurarak devirme gayretidir..ama yemedi önce mit üzerinden başbakanı yemek istediler olmadı gezi olaylarına gizli destek verdiler oda olmadı...size çok basit bir örnek vereyim başka bir cemate mensup yardım topladığı için bu cemaatin savcı tarafından 150 ceza verildi ama kendileri kurban derisinden tutun her şeyi esnaftan toplar müslümanlık bu mudur.........

  • ülküdaş24 Kasım 2013 18:29

    mhp tek başına iktidara geliyor. muktedir bir iktidar geliyor. muhsin başkan başta olsaydı bugün TC karşısında titreyen mum gibi bir dünya olurdu. tek yol mp tek yol TC iktidarı.

  • ŞAKŞUKA.24 Kasım 2013 17:37

    Neo fettullah efendi ta başından beridesteklediğin akp şimdi sizlerdede korkumu yaşatmaya başlattı sizlerin burada yapacağı tekşey MHP tisini desteklemek olur ve odaiktidara geldiğinde hepsinden hesap sorulur.korkunun ecele faydası olmaz.

  • İslam dünyasının menfaatleri24 Kasım 2013 17:31

    Müslüman Türkiye AKP liderliğinde yükselmektedir .. İslam dünyasının gözleri AKP Türkiyesi'nin üzerindedir .. Fethullah Gülen AKP'ye biat etmek durumundadır .. Gülen grubu yanlışlarından derhal vazgeçmek zorundadır .. Gülen grubu Türkiye'nin düşmanlarının oyuncağı haline gelmek üzeredir ..

  • ALABAO24 Kasım 2013 17:28

    cemaati destekleyen birisi olarak inceleme sonuna kadar yapılsın devletten kaçırılan bir vergi varsa ben öyle cemaat istemem desteklemem de.

  • Bilge 24 Kasım 2013 17:18

    Kanunlar uyulmak içindir. Elbette ticari kurumlar maliye tarafından denetlenecektir. Ancak Devlet gücünü belirli inanca sahip isnanları yoketmek amacıyla kullanmamalı. Akla zarar işlere AKP nin gireceğine hiç ihtimal vermiyorum.

  • cem24 Kasım 2013 17:06

    kul hakkı yiyerek atama yapılırsa sonu böyle olur. beter olsunlar

  • kenan24 Kasım 2013 16:58

    AKP nin sonu geldi demektir çünkü bunları oraya cenmaat getirmiştir ,götürmesini de bilir.

  • hacı24 Kasım 2013 16:07

    klasik akp ayarı işte, adil değil hukuk değil bir tek kendi menfi ayarını verme

  • dlbyz24 Kasım 2013 15:34

    denetlemeden neden korkuluyor bunlar allah adına çalışmıyormu namusludurlar vergileri veriyordur bunlar anlı açık paktır yoksa kirliler mi kirli ise aklanırlar herkes denetlen meli vergi kutsal sa

  • cemaat24 Kasım 2013 15:19

    yok artık vay anasına cemaati incelemeye almak daha neler neler görücez bu gidişleeeeee iyice karışıyor ortalık hükümet sallanıyor iktidar değişebilir..........