E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizBrexit süreci yeniden alevlendi---

Brexit süreci yeniden alevlendi

Brexit süreci yeniden alevlendi
03 Kasım 2016 - 15:53 borsagundem.com

Işık FX; yüksek mahkeme Brexit kararını açıkladı ve hükümet aleyhinde, çıkış için parlamentoya danışılması gerektiğine karar verdiğini belirtti

İngiltere'nin Lizbon anlaşmasının 50. Maddesini yürürlüğe koyarak 2 yıllık AB'den çıkış sürecini Mart 2017'de başlatması bekleniyordu. Fakat May ve hükümetinin ayrılık sürecine resmi olarak başlangıç yapmak istemesi geçtiğimiz günlerde yüksek mahkemeye taşınmıştı. Yüksek mahkeme ise kararını bugün açıkladı. Mahkeme hükümet aleyhinde, çıkış için parlamentoya danışılması gerektiğine karar verdi. İngiltere Yüksek Mahkemesinin kararının ardından sterlin tüm para birimleri karşısında değer kazanırken, sterlin/dolar paritesi 1,2495 ile 4 haftanın en yüksek seviyesine çıktı. İngiltere hükümeti ise yüksek mahkemenin verdiği bu kararı bir üst mahkemeye taşıyacak ve dava 5 - 8 Aralık tarihinde sonuçlanacak.

Bugün ayrıca BoE Kasım ayı para politikası toplantısı gerçekleştirildi. Ağustos ayında yeni genişlemeci adımlarla beraber 25 baz puan indirime giden Banka ekonomide büyümenin yavaşlaması halinde bu sene içerisinde bir faiz indirimine daha gidebileceğini açıklamıştı. Bugünkü toplantıda ise üyeler oybirliği ile ne faiz oranlarında ne de varlık alım programında bir değişikliğe gitmeme kararı aldı. Karar metninde ekonominin beklentilerin üstünde performans göstermesinden, özellikle 3. çeyrek ilk büyüme tahminlerinin beklentilerin üstünde gerçekleşmesinin karardaki etkisinden bahsedilmiş. Sterlindeki değer kaybının enflasyon etkisinin ise Ağustos ayı tahminlerinden daha yüksek olması bekleniyor. Metinde enflasyon hedeflerinin aşılmasının tolere edilmesinin bir sınırı olduğu, ancak sıkı para politikasının istihdamdaki büyüme ve üretimdeki negatif etkisi nedeniyle durumu dengelemeyeceğine de ayrıca yer verilmiş.

Enflasyon Beklentilerin Altında
TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre Ekim ayında enflasyon oranı aylık bazda yüzde 1.44 artarken, yıllık bazda 7.40'lık piyasa beklentisinin altında yüzde 7.16 artış gösterdi. Kış sezonuna giriş yapmamız sebebiyle ana harcama gruplarında aylık bazda en fazla artış yüzde 10.43 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekkleşirken, aylık bazda en fazla düşüş gösteren grup yüzde 1.03 ile eğlence ve kültür oldu. Çekirdek enflasyon yüzde 7.21'lik piyasa beklentisinin altında yüzde 7.04'lük artış ile düşüş eğilimini sürdürürken, yurtiçi üretici fiyat endeksi aylık bazda yüzde 0.84, yıllık bazda ise yüzde 2.84 artış gösterdi.

Açıklanan enflasyon rakamını değerlendiren Goldman Sachs, Ekim ayında çekirdek enflasyonun beklentilere paralel olarak yüzde 7.0'a indiğini ve bunun 2015 yılının ikinci yarısında kurda görülen zayıflamanın yol açtığı baz etkisinden kaynaklandığını savundu. Banka ayrıca, parasal şartlarda gevşemenin faizlerde indirim yerine likiditenin gevşetilmesi yoluyla gelmesini beklediklerini ve daha dar faiz koridoru için küçük bir alan olduğunu bildirdi.

USDTRY
Dün akşam ABD'den açıklanan FOMC tutanakları sonrasında yükselişine ara veren kurda, bugün yurtiçinden gelen enflasyon verileriyle birlikte yönünü aşağıya çevirmişti, ancak akşam saatlerinden itibaren tekrar yükseliş hareketinin söz konussu olduğunu görüyoruz. Ekim ayı TÜFE'sinin yıllık bazda yüzde 7,16 ile beklenti olan yüzde 7,40'ın altında gerçekleşmesi, aylık TÜFE'nin de aynı şekilde beklentilere göre olumlu bir performans göstererek yüzde 1,44 olarak açıklanması Türk Lirası'nı olumlu yönde etkiledi. ABD tarafında ise işsizlik haklarından yararlanma başvurularının son on bir ayın en yüksek seviyesi olan 265bin olarak açıklanması önemliydi. Teknik olarak baktığımızda yükseliş trendi içerisindeki hareketine devam eden kurda 3,09'un altında kalıcılık olmadığı sürece zaman zaman bugün ki gibi düzeltme hareketleri görebiliriz. 3,09'un aşılması durumunda ise 3,0790 bir sonraki destek seviyesi olacaktır. Yükseliş hareketinde ise 3,1210 ve 3,1270 dirençleri takip edilmeli.

EURUSD
Kurda hareket dolar ile beraber yön bulmaya devam ediyor. Veri akışına baktığımızda ABD'de geçtiğimiz hafta işsizlik haklarından yararlanmak için başvuranların sayısı 7 bin kişi artış göstererek 265 bin ile beklentilerin üstünde gerçekleşti. Ancak buna karşılık süregelen işsizlik hakları başvurusu ise 2.03 milyon ile 2000 yılının Haziran ayından beri görülen en düşük rakama ulaşması pozitif bir görünüm ortaya koyuyor. Tarım dışı üretkenlik ise son iki yılın en hızlı artışını gösterdi. Açıklanacak PMI verileri de kurda hareketliliği artırabilir. Geride bıraktığımız günde FOMC toplantısının ise Fed vadelilere göre Aralık ayı faiz artırımı ihtimallerini değiştirmediğini görüyoruz. Aralık ayı ihtimallerinde yarın açıklanacak İstihdam raporu ve seçim sonuçlarıyla beraber oynaklık görebiliriz. Kurda teknik anlamda baktığımızda ise 1.1100 üstündeki kazanımların korunamadığını görüyoruz. Gevşemenin devamında 1.1050 - 1.1020 -1.0980 seviyeleri destek olarak karşımıza çıkıyor. 1.1100 seviyesinin üstünde kapanışlar 1.1130- 1.1160 seviyelerini gündeme getirebilir.

GBPUSD
İngiltere'de yoğun gündem kurda volatilitenin artmasına neden oluyor. Açıklanan Ekim ayı hizmet PMI verisi beklentileri aşarak 54.5 ile Ocak ayından bu yana en yüksek seviyyeyi gördü. PMI raporunun ayrıntısına baktığımızda ise düşük sterlinin yabancı talebi artırdığı ancak sert bir hızla yükselen enflasyon etkilerinin bu iyileşmeye gölge düşürebileceğine raporda yer verilmiş. Bunun yanı sıra İngiltere'nin AB'den çıkış sürecini tetikleyecek olan Lizbon anlaşmasının 50. Maddesini hükümetin parlamentoda oylamadan tetiklemek istemesi yüksek mahkeme tarafından reddedildi. BoE Kasım ayı para politikası toplantısı sonuçları ise beklentiler doğrultusunda gerçekleşti. Tüm üyeler oybirliği ile faiz oranlarında ve varlık alım programında herhangi bir değişikliğe gitmeme kararı aldı. Hem Banka hem mahkeme kararı sonrası kurda toparlanmanın momentum kazanmasıyla hareket 8 Ekimdeki ani çöküşten bu yana 1.2490 ile en yüksek seviyeyi gördü. Kurda bu seviyelerden gevşeme yaşanması halinde 1.2450 -1.2400 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. 1.2490 seviyesinin üstünde kapanışlar görmemiz durumunda ise 1.2600 seviyesine güçlü tırmanış görebiliriz.

ALTIN
Geçtiğimiz ikii günde meydana gelen yükseliş hareketi ile birlikte son bir ayın en yüksek seviyesi olan 1307 dolara kadar yükselen değerli metal, bugün yönünü aşağıya çevirmiş durumda. Özellikle ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş hareketi ve VIX korku endeksindeki geri çekilmenin altın fiyatlarındaki düşüş hareketine destek olduğunu söyleyebiliriz. Ancak yine de ABD başkanlık seçimine dair gelebilecek yeni haberler sarı metalde yukarı yönlü harekete neden olabilir. Ayrıca yarın ABD'den açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi de altının kaderinde belirleyici olacaktır. Teknik olarak bugün başlayan satış baskısının devamında 1284-1285 destek bandı belirleyici olacaktır. Bu seviyenin aşılması durumunda 1278 dolar desteğine doğru bir geri çekilme görebiliriz. Yükseliş hareketinde ise ilk aşamada 1306 dolar direnç seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması gerekiyor. Bu seviyenin üzerindeki kalıcı fiyatlamalar, değerli metalin 1315 Dolar direncine yönelmesine neden olabilir.

BRENT PETROL
Dört günlük satış hareketinin ardından petrol fiyatlarında görünüm bugün yataya döndü. 30 Kasım'da yapılacak OPEC toplantısı öncesi piyasalardaki karamsar hava devam ediyor. Cezayir görüşmelerinde sağlanan OPEC içi uzlaşı, Irak'ın da anlaşmadan muaf tutulma isteği sebebiyle şimdilik bozulmuşa benziyor. Buna ek olarak OPEC dışı üreticiler üretimi kısmak yerine üretimi dondurma konusunda daha istekli. Son üretim rakamlarına baktığımızda Rusya, Ekim ayında 11.2 milyon varillik rakam ile tüm zamanların rekorunu kırdı. OPEC dışı ülkelerin üretimlerini sabitlemesi halinde gözler Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinde olacak. Bölge ülkeleri petrol üretimini yüzde 4 azaltma önerisini daha önce yapılan görüşmelerde iletmişti. Piyasada gündem son derece karışık ve yoğun. Kasım ayının sonundaki toplantıya kadar görüşmelerin devam etmesi ve eğer anlaşma olacaksa ülkelerin üretim kotalarını belirlemesi bekleniyor. Teknik olarak ise 47.50 direncini kıramayan Brent petrolün yönünü tekrardan aşağı çevvirdiğini görüyoruz. 47 dolar desteği kırılırsa 46.50-46.00-45.70 seviyeleri görülebilir. Yukarı yönlü fiyatlamalarda ise 47.50-48.00 aralığı aşılırsa 49 dolara doğru bir hareketlenme görebiliriz.

Işık Menkul Değerler A.Ş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)