E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiBotaş zammının olumlu etki edeceği hisseler---

Botaş zammının olumlu etki edeceği hisseler

Botaş zammının olumlu etki edeceği hisseler
03 Aralık 2021 - 14:10 borsagundem.com

Botaş tarafından yapılan yüzde 20 oranındaki zammın enerji üretimi şirketleri ve paylarına etkisi ne olacak?

BORSAGUNDEM.COM

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), elektrik üretimi amaçlı tarifeye yüzde 20,00 zam yaptı.

Aralık ayında elektrik üretimi amaçlı kullanım toptan satış fiyat tarifesi önceki aya göre %20,00 zam yapıldı ve geçerli tarife 4,800000 TL/Sm³ (0,45112782 TL/kWh) olarak belirlendi.

İş Yatırım zammın elektrik üretim, katı yakıt, doğalgaz ve yenilenebilir enerji portföyü düşük şirketlerin hisselerine etkisini inceledi.

İş Yatırım tarafından hazırlanan “Doğalgaz tarifelerine zam” başlıklı analiz şu şekilde:

BOTAŞ 1 Aralık itibariyle konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatını değiştirmeyerek 1000 metreküp doğalgaz için 1488 TL olarak sabit tutarken, sanayi için yaklaşık %20 artışla 4200 TL ve elektrik üretim santralleri için ise %20 artışla 4800 TL olarak belirledi.

Elektrik üreticilerine yapılan tarife değişikliği spot elektrik fiyatlarını yukarı çekecektir dolayısıyla nereyse tüm elektrik üretim şirketleri için olumlu olarak değerlendiriyoruz.  Özellikle portföyünde doğalgaz ağırlığı ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) ağırlığı daha düşük olan şirketler daha olumlu etkilenecekler.

Takip listemizdeki hisseler içerisinde bu tarife en çok uyan ve zam haberinden en olumlu etkilenecek hisse Alarko Holding (#ALARK) olarak öne çıkıyor. Ayrıca portföylerinde yerli kömür bulunan Çan 2 Termik (#CANTE) ve Odaş Elektrik (#ODAS) ile portföyünde YEKDEM satış payı görece düşük olan/spot satış payı yüksek olan Galata Wind Enerji (#GWIND) ve kısmen de Aydem Enerji (#AYDEM) en çok olumlu etkilenecek hisseler olarak öne çıkıyor.

9A21 finansallarında Şişecam’ın (#SISE) Türkiye’den tedarik edilen doğalgaz maliyetinin payı %10 seviyesinde. Diğer tüm değişkenler sabit tutulduğunda, Türkiye’den tedarik edilen doğalgaz fiyatındaki %20 artış Şişecam’ın konsolide brüt kar marjında yaklaşık 1.5 yüzde puan düşüşe neden oluyor. Şişecam bu zamana kadar doğalgaz fiyat artışlarını çoğunu satış fiyatlarına yansıtabildi. Doğalgaz maliyetlerindeki artış marjlar için olumsuzken, diğer taraftan yüksek döviz gelirleri nedeniyle TL’deki değer kaybı şirketin marjlarını olumlu etkiliyor. Bu nedenle 4Ç21’de şirketin marjlarında major gerileme beklemiyoruz.

Doğalgaz fiyat artışının elektrik fiyatlarına yansımasıyla çimento şirketlerinin üretim maliyetlerini arttırıcı etkide bulunuyor. Akçansa Çimento (#AKCNS) elektrik maliyeti değişken maliyetlerin yaklaşık %25’ini oluşturuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Analizci04 Aralık 2021 17:01

    Hisse senedi yorumları bile botaş üzerinden yapılıyor nasıl bi oyunsa bu, botaşı itibarsızlaştırıp satılması için herşey yapılıyor gerisini siz düşünün insanların kulaktan duyarak alıştırıyorlar yoksa ne alakası var hisse senedinin botaşla

  • ahha03 Aralık 2021 17:32

    Tek etki, abd de turk evlerinin çoğahalmazı hayır işlerinin artması olur :D