E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsayı yanlış anladığınızı gösteren 3 işaret---

Borsayı yanlış anladığınızı gösteren 3 işaret

Borsayı yanlış anladığınızı gösteren 3 işaret
02 Ocak 2023 - 17:34 borsagundem.com

Gündelik yatırımcılar borsa yatırımlarının temellerini anlamadan harekete geçtiklerinde sıklıkla hata yapabiliyor. Ünlü borsa uzmanı Daniel Kline borsalarda en sık yapılan 3 hatayı açıkladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarla ilgili birçok yorum yazısı piyasalarda şu anda neler olduğuna odaklanır. Bir şirket hissesinin neden birkaç puan arttığı (veya düştüğü) ya da bir haberin şirket hisseleri için ne anlama geldiği yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilir.

Birçok insan teknik nedenlere dayanarak veya diğer kısa vadeli stratejileri izleyerek borsalarda ticaret yapar. Ancak çok daha fazla insan kısa vadede kâr elde etmeye çalışarak bol miktarda para kaybeder. Genellikle, bir hisse senedi birkaç yüzdelik puan hareket ettiğinde, bunun nedeni bir analistin veya televizyondaki birinin şirket hakkında bir şeyler söylemesidir.

The Street yazarı Daniel Kline kendisinin de televizyona çıkıp et fiyatlarındaki artışın McDonald’s’ın kârını olumsuz etkileyebileceğini söyleyebileceğini belirtiyor. Kline’a göre bu doğru olabilir ve fast-food zincirinin hisseleri de düşebilir. Ancak borsa yazarı bunun yanlış da olabileceğini ve hisse senedi fiyatlarının nadiren öngörülebilir şekilde hareket ettiğini belirtiyor.

Zira gerçekte sığır eti fiyatlarını izlemek bir fast-food zincirinin bilançosunda zarar edeceğini bilmek için yeterli bir öngörü oluşturmaz. Yazara göre asıl öğrenilmesi ve anlaşılması gereken şey, şirketin kaçınılmaz olarak yol boyunca karşılaşacağı engellerle nasıl mücadele ettiğidir. Piyasanın sığır eti fiyatlarını nasıl sindirebileceğini tahmin edenler gerçekten de kısa vadede para kazanabilir. Ancak Kline’a göre önemli olan kazanım uzun vadeli olandır.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Kline insanların borsa yatırımlarında hangi konularda hata yaptığına dikkat çekiyor. Kline The Street’teki yazısında en sık yapılan hataları da üç başlık altında topluyor:

1. Fırsatla başarının aynı şey olduğunu düşünmek

“Bazen bir şirket reel talebin çıktığı bir piyasayla veya bir problemle karşı karşıya kalır. Bu, başarılı bir şirket olmak için büyük bir adımdır, ancak tek başına fırsat başarıya eşit değildir.

Elektrikli araç satışlarının önümüzdeki birkaç yıl içinde patlayacak olması, bu araçlar için gerekli bir bileşeni üreten her girişimin büyüme göreceği anlamına gelmiyor. Evet, böyle bir ihtimalin gerçekleşmesi mümkün. Ancak diğer sonuçların oluşması da aynı derecede ihtimal dahilinde. Örneğin, otomobil üreticileri başka bir kaynağı destekleyebilir veya ihtiyaç duydukları her şeyi kendi başlarına inşa etmeye karar verebilirler.

Bir şirketin fırsatlarını belirlemek, bulmacanın bir parçasıdır, ancak önemli olan bu değildir. Şirket işletmesini yürütebilecek mi? Satış yapabilecek mi? Bir satış kategorisi inşa ederse rekabete dayanabilecek mi?

Çevrimiçi sağlık hizmeti sağlayıcısı Teladoc'u ele alalım. Kurucuları büyüyen bir pazar tespit etti, hızlı bir şekilde girdi ve pazar payını ele geçirdi. Sorun şu ki, şirket talebi bir kez belirledikten sonra, mevcut sağlık hizmeti sağlayıcıları tarafından sunulan benzer platformlardan ayırt edebilecek çok az şeyi kaldı.

Temel olarak, Teladoc tele sağlık hizmetlerini bir kategori olarak kurmak için tüm zor işleri yaptı. Ancak bu alanda kazanan şirket hatta belki de büyük bir oyuncu dahi olmayabilir.”

2. Şirketlerin insanlar tarafından yönetildiğini unutmak

“Şirketinizi Satya Nadella’nın mı yoksa Mark Zuckerberg’in mi yönetmesini tercih edersiniz? Her ikisi de başarılı oldu. Ancak bu iki isimden birisinin uzun vadeli başarıyı yakalayabilen istikrarlı bir lider olma olasılığı en azından şimdilik çok daha yüksek görünüyor.

İki CEO karşılaştırıldığında her ikisine de inanmak için nedenler bulunuyor. Diğer bazı durumlarda ise şirket yönetimlerinde şüpheli sicilleri olan veya kendini kanıtlayamamış liderler veya patronlar bulunuyor. Bir şirketi değerlendirirken yönetime bakmanız gerekir. Başarılı bir kurucu etkili bir yönetici olmayabilir. Dahiyane fikirleri olan bir yönetici satış sırasında, insanları yönetmede ve diğer operasyonel görevlerde gerçekten kötü olabilir."

İyi fikirler, kötü yönetime sahip olduklarında daha sık başarısız olurlar. Güçlü liderlik başarıyı garanti etmez. Ancak kötü yönetim başarı ihtimalini daha da düşürür.

 

3. Hızlı hamlelerle piyasayı bir şekilde yenmeye çalışmak

“Microsoft 2022 yılını %28 düşüşle bitirdi. Bunun gerçek bir nedeni yok. Zira şirketin uzun vadeli beklentileri hakkında hiçbir şey değişmedi. İnsanlar hala Windows, Office ve Teams'i kullanırken, bulut sistemleri şirketi büyüyen bir işletme yapmaya devam ediyor ve şirket video oyunları alanında daha da güçlendi.

Ancak son beş yılda Microsoft hisseleri %171 yükseldi. Bu süre zarfında Microsoft hissesi almış olsaydınız, bu yıl bir miktar zarar ederdiniz. Ancak kazançlarınız piyasayı önemli ölçüde geride bırakırdı.

Yatırım yapmanın zorluğu, hangi şirketlerin bu hafta veya hatta bu ay yukarı veya aşağı hareket edeceğini bulmak değildir. Asıl zor olan uzun vadede kazananları belirlemek ve bu hisselere gerçekten uzun süre tutunma inancına sahip olmaktır.

Microsoft kötü bir yıl geçirdi, ancak bundan beş yıl sonrasında olmak isterdim. 2022’de satışa geçtiyseniz sonra muhtemelen pişman olacaksınız.”

Bitcoin'de 2023 beklentileri

 

2022’nin küresel piyasalara faturası 30 trilyon dolar

 

2009’da başladı 2022’de sona erdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Baran03 Ocak 2023 14:23

    Aslına bakarsanız bu uzman bozuntularının bizatihi kendileri küçük yatırımcı psikolojisine göre algı ya da ters algı oluştururlar.  Harvard ın en zeki ekonomist ya da para uzmanları küçük yatırımcı ile kedinin fare ile oynadığı gibi oynar. Sonra da bak siz burada siz de şurada hata yaptınız diye nasihat verirler. 2008 de Amerika nın dev kurumlar ve finans kuruluşları  battı en çok zararı yine küçük yatırımcı gördü.  Aslına bakarsanız gerçekte ne olduğunu da kimse bilmiyor. Olan şey şu Amerika da evsiz sokakta yaşayanların sayısı 5 milyonu geçti.  Amerika hala terör örgütlerine milyarlarca dolarlık silahlar dağıtıyor. 

  • ALİ HAYDAR YILDIRIM02 Ocak 2023 17:57

    2021-2022 yılında gıda ve enerji şirketleri aldım paramı kat ve kat yaptım.yakında bunları satıp savunma sanayi şirketleri alacağım artık sıra onlara geldi.

  • Ali Veli03 Ocak 2023 15:51

    Tamam