E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsanın gözü TCMB'de---

Borsanın gözü TCMB'de

Borsanın gözü TCMB'de
28 Ocak 2014 - 08:43 borsagundem.com

Bugün gözler önce TCMB’nin enflasyon raporu ve TCMB Başçı’nın yapacağı sunumda olacak

''OLAĞANIN DIŞINDA..
Yurtdışı piyasalarda gelişen ülke piyasalarında artan volatilite ve geri çekilmeye devam eden risk iştahı nedeni ile stres devam ederken yurtiçinde de gündemin daha da hareketlendiğine şahit olduk.. En son 4 Ağustos 2011’de Olağanüstü toplanan TCMB Para Politikası Kurulu dün de 28 Ocak’ta olağanüstü toplanma kararı aldı, bu akşam başlayacak toplantıda karar saat 24.00’da açıklanıyor olacak. Kararın ilan edilmesinden önce ilk seansa bakıldığında sabah saatlerinde 2,3250’lerde olan DolarTL’nin hızlı bir şekilde 2,39 sınırına ulaşması sonucu BIST100 endeksinde de yoğunlaşan satış baskısı ile 63,380 puana dek geri çekilme görüldü.

Burada dikkat çekmek istediğimiz bir nokta da geçen haftaya dek Türkiye gelişen piyasalardan da ayrışırken geçen hafta başta Çin PMI verisi ve Tayland ile Ukrayna’da siyasi olay ve gösteriler nedeni ile gelişen piyasaların da başta para birimleri olmak üzere performansının bozulmaya başlamasının da küresel piyasaları tedirgin etmesi ve bunun yanında Türkiye stresinin de hissedilir etki yaratması.. Bunu da zaten dün TCMB’nin olağanüstü faiz kararı olması sonrası Güney Afrika Randı ve Polonya Zlotisi’nde de bir rahatlama olmasından gördük, yani çift taraflı bir etkinin çalışmaya başladığını söylemek mümkün..

Bugün gözler önce TCMB’nin enflasyon raporu ve TCMB Başçı’nın yapacağı sunumda olacak. Özellikle olağanüstü toplantının hemen öncesinde yapılacak bu sunumda Başçı’nın herhangi bir sinyal verip vermeyeceği dikkatle ve merakla bekleniyor ve izleniyor olacak. Oluşan beklentilerden bahsedecek olursak da; piyasanın şuan ki temel beklentisi; TCMB’nin 21’indeki toplantıda alınmayan faiz artırım kararının bu toplantıda geleceği şeklinde. Zorunlu karşılık ve ROM’larda bir aksiyon beklentisi ise oldukça zayıf kalıyor. 4 Ağutos 2011’de TL’nin yine sert şekilde değer kaybetmekte olduğu ortamda alınan aksiyonu hatırlayacak olursak da; Merkez o zaman politika faiz oranını 0.5 puan düşürerek, 5.75’e çekerken, gecelik borçlanma faizini de yüzde 1.5’tan yüzde 5’e yükseltmişti.

Merkez’in faiz koridoru/politika faizi veya piyasa yapıcıları fonladığı oran olan %6,75’te yapacağı değişiklikler yönünden daha önemli şekilde adımın boyutu ile ilişkili olacak ve Merkez TL’nin değer kaybını azaltacak ve oynaklığı düşürecek, bunun yanında enflasyon tahminlerinde bozulmayı kontrol altına alacak net adımlar atacaktır beklentisindeyiz ve 3 ay vadeli swap faizlerinin dün yükseldiği seviyeler olan %10,50’lere dikkati çekmek isteriz. Zaten piyasa şekillenmeye başlayan beklentiler de koridorun üst bandında 200-300 baz puan aralığında dalgalanıyor.

BIST100 endeksine bakıldığında ise; 63,500 desteğinin altında sarkıldıktan sonra Merkez’in açıklaması ile 65,000’e doğru hızlı bir toparlanma yaşandı. 65,355 puan seviyesi gün içi görülen en yüksek seviye olduktan sonra kapanış %0,22 primle 64,568 puandan gerçekleşti. Merkez’in bu akşamki kararı yön belirlemede oldukça kritik olacak, sabah Başçı’nın şahin mesajlar vermesi halinde 65,000-67,000 bandında akşam beklenebilir ancak 63,500 desteği hala güncel.. Bugün ayrıca Hazine’nin 2 ihalesi daha var ve yarın sabah da 9,45 milyar TL’lik iç borç itfası olacak.''
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)