E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizBorsa'nın global piyasalar ile yükselmesi bekleniyor---

Borsa'nın global piyasalar ile yükselmesi bekleniyor

Borsa'nın global piyasalar ile yükselmesi bekleniyor
25 Ocak 2017 - 09:09 borsagundem.com

Yurt içinde bugün 2017 yılının ilk ekonomik verisi olan kapasite kullanım oranı ve imalat güveni verileri gündeme konu olacak

DÜN NE OLDU? 

BIST 100 ENDEKSİ GLOBAL HİSSE PİYASASI YÜKSELİŞİNE EŞLİK ETTİ… 

BIST 100 Endeksi dün %1,4 artışla 84,208 seviyesine yükselerek global bazda büyümenin hızlanacağına yönelik beklentilerle global hisse piyasasındaki yükselişe paralel hareket etti. TCMB ise dünkü faiz toplantısında politika faizi olan haftalık repo faizlerini %8,00’de ve faiz koridoru alt bandını %7,25’de sabit tutarken, faiz koridoru üst bandını piyasa beklentisi paralelinde %8,50’den %9,25’e ve geç likidite penceresinde faiz oranını ise %10,00’dan %11,00’a yükseltti. 

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

GLOBAL POZİTİF ORTAM BIST 100 ENDEKSİNİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDEBİLİR… 

ABD ve Çin kaynaklı büyüme beklentileri emtialarda yükselişi desteklerken global hisse piyasasında olumlu beklentiler fiyatlanmaya devam etmekte. Nitekim dün ABD S&P 500 Endeksi 2,281 puan ile yeni rekor seviyeye yükseldi. Gelişen ülkeler hisse piyasası endeksi ise yılbaşına göre %5,1 yükselerek bu yılın en yüksek seviyesinde bulunmakta. Dolayısıyla TCMB’nin faiz kararları ile birlikte döviz kurlarında oynaklığın azalması BIST 100 Endeksi’nde ABD Doları bazında son 7 yılın en düşük seviyesi olan 2,0 US$ seviyesinden başlayan yükselişin sürmesine pozitif katkı sağlamakta. Bugün için yurtiçinde 2017 yılının ilk ekonomik verisi olan Ocak ayı kapasite kullanım oranı açıklanacak. BIST 100 Endeksinin global Hisse piyasalarındaki yükselişe eşlik etmeye devam etmesi beklenebilir.   

ŞİRKET HABERLERİ 

BAGFS…Sınırlı Pozitif… Şirket, nitratlı gübre satışı ile ilgili Bakanlık talimatı gereği ile %26 CAN gübresinin sevk ve çiftçiye satış işleminin kontrollü bir şekilde yapılmaya başlanacağını ve %33 AN gübresinin tarımsal amaçlı kullanımı tamamen yasaklanmış olup, tarımsal amaç dışı kullanımlar için satış ve sevkiyatların Bakanlık iznine tabi olacağını açıkladı. (KAP)

Konut Sektörü…Sınırlı Pozitif… Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rakamlara göre, konut satışları 2016 yılında bir önceki seneye göre %4 artarak 1.3 adet olarak gerçekleşti. Aralık 2016'da ise bir önceki yılın aynı ayına göre %0.1 oranında artarak 142 bin 713 oldu. (TÜİK) 

BIST 30 Kontratı 

Şubat vadeli kontrat, BIST 30 Endeksi’ne paralel olarak günü %1,8 yükselişle 104,000 seviyesinden tamamladı.

Şubat vadeli kontratın bugün 103,5-105,0 bandında hareket etmesi beklenebilir. 

USDTRY Kontratı 

Dün gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında karışık bir görünüm sergilerken, Türk Lirası negatif ayrışan para birimleri arasında yer alıyordu. Merkez Bankası kararları sonrası Türk Lirası’nda negatif ayrışma derecesi yükselirken, günün ilerleyen saatlerinde Türk Lirası cephesindeki kayıplar sakinleşti. Gün sonunda görülen tabloda Türk Lirası dolar karşısında günü %0,70 değer kaybı ile tamamladı. USDTRY kontratı dünü %0,2 değer kaybı ile 3,7652 seviyesinden tamamladı. 

Bugün USDTRY kontratının güne sınırlı yükseliş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz. 

ALTIN/USD Kontratı 

Dün dolar dünya hafta başında görülen değer kayıplarını telafi çabasındaydı. Dolar cephesinde görülen tepki alımları paralelinde, altın kazançlarının bir kısmını geri vermiş oldu. Altın günü dolar karşısında %0,76 değer kaybı ile tamamladı.  Altın kontratı ise dünü %0,20 değer kazancı ile 1216 seviyesinde tamamladı. 

Bugün Altın kontratının güne düşüş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz. 

EURUSD Kontratı 

Dün dolar gelişmiş ülke para birimleri karşısında hafta başında görülen değer kayıplarını telafi çabasındaydı. Avrupa’da gündeme konu olan veri akışının EURUSD paritesi üzerindekş etkisi sınırlı olurken, İngiltere’de Yüksek Mahkeme kararı sonrası euroda sterlinde görülen kayıplara paralel değer kaybetti. Euro günü dolar karşısında %0,32 değer kaybı ile tamamladı. EURUSD kontratı ise dünü %0,3 değer kazancı ile 1,0770 seviyesinde tamamladı. 

EURUSD yakın vadeli kontratın güne sınırlı düşüş ile başlangıç başlamasını beklemekteyiz.

FOREX BÜLTENİ

DÜN NE OLDU? 

Dün Avrupa’da gündeme konu olan bölgenin Ocak ayına ilişkin imalat PMI verileri 55,1 ile beklentilerin üzerinde açıklanırken, ilgili döneme ait hizmet PMI verisi ise beklentileri karşılayamadı. Avrupa’da bir diğer önemli gündem maddesi ise İngiltere cephesindeydi. Dün İngiltere’de Yüksek Mahkeme hükümetin parlamento onayı olmadan Brexit'in başlatamayacağına karar verdi. Söz konusu haber akışının ardından sterlin cephesinde değer kayıpları görüldü. 

Yurt içinde ise günün en önemli gündem maddesini TCMB’nin Ocak ayı toplantısı oluşturuyordu. TCMB, 2017 yılının ilk toplantısında 1 haftalık repo faiz oranını beklentilerin aksine %8,00 olarak sabit bıraktı. Bununla birlikte marjinal fonlama oranını %9,25 oranına yükselten Merkez, şu sıralara dilimizde yer edinen geç likidite penceresi borç verme faiz oranını 11,00'e yükseltti. Politika faiz oranında beklenilen 50 baz puanlık artışın görülmemesi ilk etapta Türk Lirası cinsinden varlıklar üzerinde satış baskısına neden olurken günün ilerleyen saatlerinde fiyatlamalar sakinleşti. 

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

Bugün makro gündem nispeten sakin olup, Almanya’da Ocak ayına ilişkin IFO iş ortamı güven endeksi takip edilecek. 

Yurt içinde ise büyümenin öncü göstergelerinden kapasite kullanım oranı ve imalat güveni verileri gündeme konu olacak. 

USDTRY 

Dün gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında karışık bir görünüm sergilerken, Türk Lirası negatif ayrışan para birimleri arasında yer alıyordu. Merkez Bankası kararları sonrası Türk Lirası’nda negatif ayrışma derecesi yükselirken, günün ilerleyen saatlerinde Türk Lirası cephesindeki kayıplar sakinleşti. Gün sonunda görülen tabloda Türk Lirası dolar karşısında günü %0,70 değer kaybı ile tamamladı. 

Teknik olarak bakıldığında, USDTRY paritesinde bugün yukarı yönlü hareketin görülebilmesi için 3,7500 seviyesi üzerinde kalıcılık önemi korumaya devam etmekte. USDTRY paritesinde yükselişlerin görülmesi halinde 3,8000 direnç seviyesi hedeflenebilir. Paritede 3,7500 seviyesi aşağısında kalıcılık sağlanması halinde zayıf seyir görülebilecek olup 3,7200 ve 3,7000 destek seviyeleri izlenebilir. 

EURUSD 

Dün dolar gelişmiş ülke para birimleri karşısında hafta başında görülen değer kayıplarını telafi çabasındaydı. Avrupa’da gündeme konu olan veri akışının EURUSD paritesi üzerindeki etkisi sınırlı olurken, İngiltere’de Yüksek Mahkeme kararı sonrası euro da sterlinde görülen kayıplara paralel değer kaybetti. Euro günü dolar karşısında %0,32 değer kaybı ile tamamladı. 

Teknik olarak bakıldığında, EURUSD paritesinde yükselişlerin devam edebilmesi için 1,0720 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup, yükselişlerde 1,0765 ve 1,0820 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede görülebilecek gevşemelerde 1,0650 ve 1,0600 seviyeleri izlenebilecek destek seviyeleridir. 

ALTIN 

Dün dolar hafta başında görülen değer kayıplarını telafi çabasındaydı. Dolar cephesinde görülen tepki alımları paralelinde, altın kazançlarının bir kısmını geri vermiş oldu. Altın günü dolar karşısında %0,76 değer kaybı ile tamamladı. 

Teknik olarak bakıldığında, altında toparlanma eğiliminin devam edebilmesi için, 1208 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup yükselişlerde 1215 ve 1214 seviyeleri hedeflenebilir. Altında satış baskısının görülmesi halinde ise sırasıyla 1192 ve 1180 destek seviyeleri izlenebilir. 

USDJPY 

Bugün Asya seansında Japonya’da dış ticaret verileri gündeme konu oldu. Aralık ayında Japonya’da ihracat beklentilerin oldukça üzerinde %5,4 artış kaydederken, ithalat ise %2,6 daraldı. Dün dolar gelişmiş ülke para birimleri karşısında hafta başında görülen değer kayıplarını telafi çabasındaydı. Japon Yeni dün dolar karşısında %0,95 değer kaybederken, en fazla değer kaybeden para birimi olarak ilk sırada yer aldı. 

Teknik olarak bakıldığında, USDJPY paritesinde yükselişlerin görülebilmesi için 113,00 seviyesinin üzerinde kalıcılık önem arz etmekte olup paritede yükselişlerde sırasıyla 114,00 ve 114,80 seviyeleri hedeflenebilir. USDJPY paritesinde zayıf seyrin görülmesi durumunda ise  112,40 ve 111,60 destek seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD 

Dün İngiltere’de Yüksek Mahkeme hükümetin parlamento onayı olmadan Brexit'in başlatamayacağına kararının ardından sterlin cephesinde değer kayıpları görüldü. Söz konusu gündemin yanı sıra dün dolar gelişmiş ülke para birimleri karşısında hafta başında görülen değer kayıplarını telafi çabasındaydı. Bu kapsamda sterlin dün dolar karşısında %0,12 değer kaybı ile günü tamamladı. 

Teknik olarak bakıldığında GBPUSD paritesinde toparlanma eğiliminin devam edebilmesi için 1,2500 seviyesi üzerinde kalıcı hareketler görmemiz gerekmekte olup, yükselişlerde 1,2540 ve 1,2620 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede görülebilecek kar satışlarında ise 1,2440 ve 1,2400 destek seviyeleri takip edilebilir. 

BRENT 

Üretici ülkelerden gelen açıklamalar petrol fiyatlarında hareketlilik yaratmaya devam ederken dün Amerikan Petrol Enstitüsü tarafından açıklanan haftalık ham petrol stok verilerinde görülen 2,9 milyon varil artış sonrası petrol fiyatlarında aşağı yönlü hareket hakimdi. Bugün Enerji Bilgi İdaresi tarafından açıklanacak olan haftalık ham petrol stok verileri takip edilecek. 

Teknik olarak bakıldığında, net bir trendin görülemediği petrolde toparlanma  eğiliminin görülebilmesi için 55,20 seviyesi üzerinde kalıcı hareketler görmemiz gerekmekte olup, yükselişlerde 56,40 ve 57,30 seviyeleri hedeflenebilir. Petrolde kar satışlarının görülmesi halinde ise 53,60 ve 52,50 destek seviyeleri takip edilebilir.

 Alan Yatırım

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)