E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaların performansı Fed’in zamanlamasına bağlı---

Borsaların performansı Fed’in zamanlamasına bağlı

Borsaların performansı Fed’in zamanlamasına bağlı
19 Haziran 2023 - 10:57 borsagundem.com

Fed’in faizlerde durakalamaya gitmesi tüketiciler için bir mola anlamına gelirken yatırımcılar için başka anlamlar içeriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları, kasvetli geçen 2022 yılının ardından yıla dirençli başladı ve bu yapısını sürdürüyor. Bunda Fed’in faiz artırım sürecinin sonuna yaklaşmakta olduğuna dair genel kanaatin de etkisi bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, borsaların bundan sonraki performansını ise Fed’in duraklamaya devam edip etmeyeceği ve bunu hangi zamanlamayla yapacağı belirleyecek

Boğa piyasası devam edebilir

Bloomberg’den Elena Popina ve Jess Menton’ın haberine göre, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımlarını en azından geçici olarak durdurma kararı, kredi kartlarından ipoteklere kadar her şeyin daha pahalı hale gelmesini izleyen ve bundan acı çeken tüketiciler için bir mola anlamına geldi. Şimdi soru, bunun yatırımcılar için ne anlama geldiği. Bu noktada, ‘zamanlama'nın çok önemli olduğu görülüyor.

Tarih, politika yapıcıların sinyalini verdikleri bir sonraki oran artışını gerçekleştirmeden önce daha uzun bir ara vermeyi tercih etmesi durumunda mevcut boğa piyasasının işlemeye devam etme olasılığının arttığını gösteriyor. Ancak Fed, faiz artırımlarına devam etmeden önce yalnızca bir toplantıyı atlarsa işler değişebilir.

1970 yılından bu yana, Fed’in faiz oranlarını bir yıl veya daha uzun bir süre içinde 100 baz puandan fazla artırdığı ve ardından en az üç ay boyunca ara verdiği 6 dönem gerçekleştiği görülüyor. Bloomberg Intelligence (BI) tarafından derlenen verilere göre, S&P 500 Endeksi böyle bir aranın ardından 90 gün içinde ortalama yüzde 8,2 sıçrayarak analiz edilen dönemde ortalama üç aylık ilerlemesini neredeyse dört katına çıkararak hisse senedi yatırımcılarının yüzünü güldürüyor.

Oranların daha da artması bekleniyor

Ancak bu kez, art arda 10 zamdan sonraki duraklama büyük bir uyarıyla geliyor: “Politika yapıcılar, oranların daha da artmasını bekliyor.” Bu, bir ‘duraklamadan' çok bir ‘pas geçme' anlamına geliyor ve çok farklı bir senaryoya karşılık geliyor. Ancak bu, S&P 500’ün 2021'den bu yana, art arda beş haftayla en uzun kazanç serisini elde etmesiyle birlikte gerçekleşiyor.

Horizon Investments'ın baş yatırım yetkilisi Scott Ladner, “Şahin bir duraklama söz konusu olduğunda hangi kelimeye daha fazla vurgu yapmalısınız? Yatırımcılar, Fed'in şahin söylemiyle ilgili blöfünü görüyor” diyor.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, geçen hafta Salı günkü kapanışından Cuma gününe kadar S&P 500 Endeksi yüzde 0,9 artışla Fed karar gününden hafta sonuna kadar Şubat ayından bu yana en iyi performansını sergiledi. Bu, Ekim'deki düşük kapanışından bu yana endeksin rallisini yüzde 23'e itti ve tüm zamanların en yüksek seviyesinin yaklaşık yüzde 8 altında bıraktı. Perşembe günü, S&P 500 Endeksi'ndeki alım opsiyonlarının hacmi rekor seviyeye ulaştı.

En az iki çeyrek puanlık artış daha

Fed'in nokta grafiği, oy veren üyelerin çoğunluğunun, inatla yüksek enflasyon ve iş gücü piyasasının güçlü olduğu bir ortamda, 'bu yıl en az iki çeyrek puanlık artış daha’ gördüğünü gösteriyor. Başkan Jerome Powell, Çarşamba günkü basın toplantısında bir noktada faiz oranlarını duraklatma kararını ‘pas geçme’ olarak nitelendirdi, ancak daha sonra dilini düzeltti.

Bu arada, takas yatırımcılarının rehberliği görmezden geliniyor ve bu döngüde, büyük olasılıkla gelecek ay olmak üzere, ‘yalnızca bir çeyrek puanlık daha artış’ yapılacağı öngörülüyor. Bununla birlikte, BI analizi bir sıçramanın piyasa sonucunu daha az tahmin edilebilir hale getirdiğini gösterdiğinden, zamlara hemen devam etmenin hisse senetleri için potansiyel olarak daha sorunlu bir senaryo sunduğunun altını çiziyor.

BI Baş Sermaye Stratejisti Gina Martin Adams, “Duraklatma ile pas geçme arasında bir fark var ve bunun ne kadar anlamlı olduğunu hafife alıyor olabiliriz” diyor.

Örneğin, Fed, Ocak 1989'da bir oran artışını atlayıp ardından tekrar yürüyüşe geçtiğinde, S&P 500 sonraki üç ayda yükseldi. Ancak 2000 yılında, Fed sıkılaştırma döngüsünü Nisan'da durdurup Mayıs'ta yeniden başlattığında, BI verilerine göre gelecek üç ayda hisse senetleri yüzde 1,5 oranında düştü.

Enflasyon verileri de boğalara cesaret veriyor

Hisse senedi boğaları, manşet enflasyon verilerinden bir parça da olsa cesaret alıyor. Geçen hafta açıklanan verilere göre, tüketici fiyatları Mayıs ayında bir önceki yıla göre yüzde 4 oranında arttı ve bu 2021 yılından bu yana en yavaş tempo anlamına geldi. Çekirdek enflasyon okuması ise daha katıydı. Yine geçen hafta ayrı rakamlar, mal tüketimindeki yavaşlamanın uzun vadeli eğiliminin devam ettiğini gösterdi.

Tüm bunlar, yatırımcıların, Fed'in enflasyonla mücadele ederken ciddi bir durgunluğu teşvik etmeyeceğine dair iyimserliğini artırıyor. Bu, S&P 500'ün geçen haftaki kazanımlarını artırmaya yardımcı olan bir fikir. Örneğin, S&P 500'ün 14 günlük göreceli güç endeksi, bazı analistlerin aşırı ısınma işareti olarak gördüğü 70 seviyesinin üzerinde seyrediyor.

Yatırımcılar ayrıca, küçük sermayeler, malzemeler ve finansallar gibi geride kalan grupların ralliye katılmasıyla borsadaki ilerlemenin genişlediğine işaret ediyor. S&P 500'ün eşit ağırlıklı versiyonunun, Ocak ayından bu yana ilk kez bu ay, piyasa değeri ağırlıklı versiyonu geçme yolunda olduğu görülüyor.

iCapital'in baş yatırım stratejisti Anastasia Amoroso, “ABD ekonomisi herkesin beklediğinden çok daha dirençli oldu. Bu nedenle borsalardaki bu coşku haklı olabilir” şeklinde konuşuyor.

Fed'ten Para Politikası Raporu

 

Fed’in faiz tatili yaz tatiline dönüşebilir

 

Tahvil kralı: FED daha fazla faiz artırmayacak

 

Fed Başkanı Powell’dan 5 kritik mesaj

 

New York borsası haftayı düşüşle kapattı

 

Borsada kontrol boğalara geçti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Xbank19 Haziran 2023 12:25

    Kendini Tanrı sanan insanların, rızık taksiminde tutarsız olmaları nedeniyle en büyük zararı bizim gibi gelişmeye çalışan ülkelerin finansal sistemleri zarar görüyor. Bu saçma fiyatlamalar ve algılara yazıklar olsun diyorum. Her tatil öncesi aynı rezalet. Bir kerede gerçekçi fiyatlamalar olsun.