E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada yön nereye?---

Borsada yön nereye?

Borsada yön nereye?
15 Nisan 2024 - 07:51 borsagundem.com

Bayram öncesi 1,5 günlük kısa haftayı tüm zamanların zirvesinden kapatan Borsa İstanbul’un, İran-İsrail arasında yaşanan gerilime nasıl tepki vereceği merak ediliyor.

İran'ın cumartesi günü İsrail topraklarına insansız hava aracı ve füze saldırısı düzenlemesinin ardından Orta Doğu'daki gerilim tırmandı. İsrail'in 1 Nisan'da İran'ın Suriye'deki konsolosluğuna düzenlediğinden şüphelenilen saldırıya doğrudan bir yanıt olan saldırı, potansiyel bir bölgesel çatışma endişelerini arttırdı.

Bayram öncesi 1,5 günlük kısa haftanın ilk işlem gününde de yükselişine devam eden endeks geçen haftayı yüzde 2,03 artışla 9 bin 814 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesinden tamamladı. Dünya'dan Birol Bozkurt'un haberine göre, uzmanlar bayram sonrası yükselişin devam etmesini beklerken, özellikle yabancıların dönmesiyle yeni bir ralli döneminin başlayabileceğine işaret ediyor.

Merkez Bankası’nın faizleri yüzde 50’ye çıkarmasıyla birlikte hızlı bir yükseliş trendine giren mevduat faizlerinin borsanın seyrini nasıl etkileyeceği ise merak konusu. Geçtiğimiz hafta bankaların 1 ile 3 ay dönem için Türk lirası cinsinden mevduata uyguladığı faiz oranı yüzde 59,5’ten yüzde 64,3’e çıktı. Merkez Bankası’nın son günlerde güçlü alımlarına rağmen dolar/TL kuru 32,35 seviyesinde seyrediyor. Uzmanlar, Merkez Bankası’nın bu dolar alımlarının sebebi olarak yüklü bir yabancı fon girişi olabileceğine işaret ediyor. Ayrıca hisse senedi piyasalarında beş hafta üst üste yabancı çıkış yaşandıktan sonra son iki haftada yüklü alımlar geldi. 22 Mart haftasında 429 milyon dolar ve 29 Mart haftasında 267 milyon Dolar yabancı alım gerçekleşti. Sadece mart ayının ikinci haftasındaki yabancı alımı 696 milyon dolar oldu. Türkiye’nin risk priminde de iyileşmenin devam etmesini bekleyen uzmanlar yabancı ilgisinin bayram sonrası hızlanacağı görüşünde.

Analistler, küresel pay piyasaların, İran-İsrail arasında yaşanan gerginliğe negatif tepki vermesini bekliyor. Uzmanlar bu gerginliğin yanı sıra ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerinin zamanlaması ve büyüklüğüne ilişkin belirsizliğin devam etmesinin ardından karışık bir seyirle haftaya başladığını belirterek bu hafta ABD'de açıklanacak enflasyon verileri ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı başta olmak üzere, yoğun veri gündeminin yatırımcıların odağına yerleştiğini söyledi. Uzmanlar, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9 bin 900 seviyesinin direnç, 9 bin 700 ve 9 bin 600 puanın destek konumunda olduğunu söylüyor.

Piyasalarda pazartesi tedirginliği

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )15 Nisan 2024 10:38

    borsamızda %75 firmalar kendi yağında kendi sermayesi ile dönecek firmalar. krizlerde olsa ciddi manada yönsü olmazlar. o bakımdan biraz teklesede bir şekilde yolunu bulacaklardır. sorun şu dolar 30 tl... bu oluşan sarsıntıda dengesiz olursa herkesleri etkıler. üretimide ithalatıda ihracatıda. yanı sıkıntı bu.  belirsiz olanda dolar kuru. bu düşerse rahatlarız. çıkarsa sermaye erimesi olacak kuculmeye dondurecektır fırmaları. umarız hukumet polıtıkaları sıcak parı kaçırtmaz reel yabancı yatırımı kaçırmaz, ulkeye girişi sağlar  ve doları düşüşür. düşen dolar faiz düşürmöeye merkez kasasını ucuz dolar alıp doldurmaya yarar. kilit ortada, anahtar hukumetın elınde. biz riskleri tartar adım atabılırız sadece.

  • borsacı15 Nisan 2024 08:32

    borsada sadece patronlar kazanıyor faizler yüksek olunca küçük yatırımcıya kitleyip faize geçiyor borsa küçük yatırımcıyı soyup  patronlara hizmet eden bir düzen .küçük yatırımcı borsaya yatırımdan uzak durmalı.yüzde 70 düşüyor yüzde 5 çıkınca borsa uçuyor havası ile gelen küçük yatırımcı av oluyor .

  • Mucise Reis : )15 Nisan 2024 10:31

    hangi kağıtlara takılıyorsun ? yoksa ben patron muyum dedim birden :D