E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizBorsa'da pozitif seyir sürüyor---

Borsa'da pozitif seyir sürüyor

Borsa'da pozitif seyir sürüyor
07 Aralık 2016 - 09:24 borsagundem.com

Alan Yatırım, global piyasalardaki pozitif eğilime bağlı olarak BIST 100 Endeksinde de yükselişin hafif şekilde devamını bekliyor

DÜN NE OLDU?

TL’DE POZİTİF AYRIŞMA İLE BIST YÜKSELDİ…

Gelişen ülkeler para sepetinde dün değer kazanma eğilimine son dönemde en çok değer kaybeden TL’de extra pozitif ayrışma ile uyum sağladı. TL’de dün %2,1 değer kazanırken BIST 100 Endeksi de günü %2,5 yükselişle 75,433 seviyesinden tamamladı. 

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

GLOBAL PİYASALARDA POZİTİF EĞİLİM SÜRMEKTE… 

Global piyasalarda Italya referandum sonuçlarının önceden fiyatlanmasının ve Avrupa’ya yönelik potansiyel risklerin bir süreliğine ötelenmesi (en azından Mart 2017 Hollanda seçimlerine kadar) rahatlama sağlamış durumda. Buna ek olarak yarın Avrupa Merkez Bankası toplantısından Mart 2017’de sonlanması beklenilen aylık 80 milyar € genişleme programının Eylül 2017’ye (Almanya Seçimlerine kadar) ertelenme beklentisi risk iştahında artışa neden olmakta. Bu paralelde global piyasalarda hafif pozitif eğilim bugün sabah itibariyle Asya piyasalarında da sürmekte. Global piyasalardaki pozitif eğilime bağlı olarak BIST 100 Endeksinde de yükselişin hafif şekilde de olsa bugün de devamı beklenebilir.   

ŞİRKET HABERLERİ 

TAVHL…Sınırlı Pozitif…Şirketin Ocak-Kasım 2016 ayları trafik verileri açıklandı. Şirketin toplam yolcu sayısında, geçen senenin aynı dönemine göre %2’lik artış gözlendi. Şirketin, yıllık bazda yolcu sayısını en çok arttırdığı havalimanları, sırasıyla %23 ile Gürcistan ve %16 ile Makedonya oldu. Şirketin, yıllık bazda yolcu sayısının en çok düştüğü havalimanları ise, sırasıyla %19 ile Alanya-Gazipaşa ve %17 ile Milas-Bodrum oldu. (Şirket) 

TCELL…Negatif…Turkcell hissedarlarından Sonera Holding BV, Turkcell'de 287.6 milyon TL nominal tutarlı hissenin borsada satışa konu edilebilmesi için Merkezi Kayıt Kuruluşu'na (MKK) başvurdu. Sonera Holding'in Turkcell'de doğrudan %14.02, dolaylı yoldan ise %24.02 payı bulunuyor. Satışa konu olan söz konusu paylar ise 2.2 milyar liralık ödenmiş sermayesi bulunan şirkette yüzde 13.07 paya karşılık geliyor. (KAP) 

GARAN…Nötr…Şirket, Moskova'daki iştiraki olan Garanti Bank Moscow’daki hisselerinin Sovcombank’a satışının tamamlandığını ve satış bedelinin 38,4 milyon USD olduğunu açıkladı. (KAP) 

VESBE…Nötr…TUCLK…Sınırlı Pozitif…Şirket, Vestel Beyaz Eşya ile yapılan görüşmeler neticesinde parça üretimi yapılması konusunda taraflar arasında anlaşma sağlandığı bildirdi. (KAP) 

ISGYO…Nötr…Şirket, mülkiyeti şirkete ait olan ve Fatih/İstanbul 590 m2 yüzölçümlü arsa üzerinde yer alan gayrimenkulün 53.1 milyon TL bedel üzerinden Elkon Elevatör A.Ş.’ye satılmasına karar verildiğini açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, söz konusu satış işleminden sonra UFRS'ye göre yaklaşık 1,1 milyon TL zarar, Vergi Usulü Kanunu kayıtlarına göre ise yaklaşık 25 milyon TL  kar elde edilmesi beklenmektedir. (KAP) 

BIST 30 Kontratı 

Aralık vadeli kontrat, dün TL varlıklarda artan risk iştahına bağlı olarak günü %2,7 artışla 92,775 seviyesinde tamamladı.

Bugün Aralık vadeli kontratta 92,0-94,0 bandında hafif yükseliş eğilimli hareket beklenebilir. 

USDTRY Kontratı 

Dün Türk Lirası cinsinden varlıklarda sabah görülen gevşeme eğilimine rağmen gün içerisinde TCMB Başkanı Çetinkaya’nın sunumu ile Türk Lirası’nda görülen değer kazancı günün ikinci yarısında hızını artırdı. Bu kapsamda dün Türk Lirası dolar karşısında %2 değer kazanırken, USDTRY Aralık kontratı dünü  %2,69  değer kaybı ile 3,4650 seviyesinde tamamladı. 

Bugün sabah saatleri itibariyle USDTRY paritesindeki seyir göz önünde bulundurularak kontratın güne sınırlı yükseliş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz. USDTRY Aralık kontratında yükselişlerin devam edebilmesi için 3,50 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup, 3,45-3,40 bandı destek konumunda bulunuyor. 

ALTIN/USD Kontratı 

Hafta başında sert değer kaybının  görüldüğü altında dün söz konusu kayıpların telafi çabası görüldü. Bu kapsamda Altın Aralık kontratı dünü  %1,10 değer kazancı ile 1172 US$ seviyesinde tamamladı. 

Sabah saatleri itibariyle Asya seansında altın fiyatlarındaki seyir göz önünde bulundurarak, Altın kontratının güne düşüş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz. 

EURUSD Kontratı 

Haftanın ilk işlem gününde İtalya referandumu sonrası piyasalarda Avrupa için en kötü geride kaldı algısının yer edinmesi ile euroda görülen değer kazancı dün yerini sınırlı kar satışlarına bıraktı. Doların dünya genelinde sakin seyretmesinin etkisiyle EURUSD paritesinde kayıplar sınırlı olurken, parite 1,07 seviyesinin üzerinde tutundu. Bu kapsamda EURUSD Aralık kontratı dünü yatay ve 1,0735 seviyesinde tamamladı. 

Sabah saatleri itibariyle EURUSD paritesinde görülen seyir nedeniyle EURUSD kontratının güne yatay bir başlangıç başlamasını beklemekteyiz.

FOREX BÜLTENİ

DÜN NE OLDU? 

Dün Avrupa’da bölgenin 3.çeyrek büyüme verisi çeyreklik bazda beklentiler paralelinde %0,3 olarak  gelirken, yıllık bazda ise beklentilerin hafif üzerinde %1,7 olarak açıklandı. 

Doların dünya genelinde değer kazanma ivmesi kısa süreli nefes alırken dolar endeksi 100 seviyesinin üzerinde tutundu. 

Türk Lirası cinsinden varlıklarda ise gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en güçlü konumdaydı. Türk Lirası cinsinden varlıklarda sabah görülen gevşeme eğilimine rağmen gün içerisinde TCMB Başkanı Çetinkaya’nın sunumu ile Türk Lirası’nda görülen değer kazancı günün ikinci yarısında hızını artırdı. Bu kapsamda dün Türk Lirası dolar karşısında %2 değer kazandı.  

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

Bugün dünya genelinde veri akışı nispeten sakin olup, Avrupa’da Almanya ve İngiltere’nin Ekim ayına ilişkin sanayi üretimi verileri takip edilecek.  

USDTRY 

Dün Türk Lirası cinsinden varlıklarda sabah görülen gevşeme eğilimine rağmen gün içerisinde TCMB Başkanı Çetinkaya’nın sunumu ile Türk Lirası’nda görülen değer kazancı günün ikinci yarısında hızını artırdı. Bu kapsamda dün Türk Lirası dolar karşısında %2 değer kazanırken, gün içerisinde en düşük seviyesi olan 3,44 seviyesini test etti. 

Teknik olarak bakıldığında, 3,4500 seviyesinin üzerine yerleşen USDTRY paritesinde bugün yukarı yönlü hareketin görülebilmesi için 3,4500 seviyesi üzerinde kalıcılık önemi korumaya devam etmekte. USDTRY paritesinde yükselişlerin devam etmesi halinde 3,5000 direnç seviyesi hedeflenebilir. Paritede görülebilecek kar realizasyonları için ise 3,4200 ve 3,4000 seviyeleri izlenebilecek destek seviyeleridir. 

EURUSD 

Haftanın ilk işlem gününde İtalya referandumu sonrası piyasalarda Avrupa için en kötü geride kaldı algısının yer edinmesi ile euroda görülen değer kazancı dün yerini sınırlı kar satışlarına bıraktı. Doların dünya genelinde sakin seyretmesinin etkisiyle EURUSD paritesinde kayıplar sınırlı olurken, parite 1,07 seviyesinin üzerinde tutundu. 

Teknik olarak bakıldığında, EURUSD paritesinde yükselişlerin devam edebilmesi için 1,0720 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup, yükselişlerde 1,0765 ve 1,0820 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede zayıf seyrin görülmesi halinde ise 1,0665 ve 1,0600 seviyeleri izlenebilecek destek seviyeleridir. 

ALTIN 

Doların dünya genelinde sakin seyir izlemesine rağmen altın fiyatlarında zayıf sürmekte. Talep tarafında görülen yetersizlik ve güçlü petrol etmenlerinin baskılamaya devam ettiği altında 1174 seviyesi önem arz etmekte. 

Altında toparlanma eğiliminin görülebilmesi için, 1174 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup yükselişlerde 1180 ve 1198 seviyeleri hedeflenebilir. Altında satış baskısının görülmesi halinde ise sırasıyla 1163 ve 1158 destek seviyeleri izlenebilir. 

USDJPY 

Geçtiğimiz hafta USDJPY paritesinde görülen yükseliş eğiliminin yeni haftada da devam ettiği görülmekte. 

Teknik olarak bakıldığında, paritede bir süredir görülen düşüş trendi sona ermiş görünüyor. USDJPY paritesinde yükselişlerin devam edebilmesi için 114,00 seviyesinin üzerinde kalıcılık önem arz etmekte olup, paritede toparlanma eğiliminin görülmesi durumunda 114,90 ve 115,90 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede görülebilecek geri çekilmelerde sırasıyla 113,20 ve  112,20 destek seviyeleri izlenebilir. 

GBPUSD 

Bir süredir dolar karşısındaki güçlü durşunu koruyan Sterlin’de dün sınırlı kar satışları görülse de, Sterlin dün de dolar karşısındaki güçlü duruşunu korudu. Bugün İngiltere’de açıklanacak olan sanayi üretimi ve imalat üretimine ilişkin veri akışı paritede hareketlilik yaratabilir.  

Teknik olarak bakıldığında bir süredir zayıf seyir izleyen GBPUSD paritesi geçtiğimiz hafta  1,2400 seviyesinin üzerindeki hareketi ile teknik görünümü olumlu bir hal almıştır. Paritede görülebilecek kar satışlarında 1,2560 ve 1,2440 izlenebilecek destek seviyeleri olup, yükselişlerin devam etmesi halinde ise 1,2840 ve 1,2960 direnç seviyeleri hedeflenebilir. 

BRENT 

Geçtiğimiz hafta OPEC toplantısından çıkan karara göre günlük arz 1.2 milyon varil düşürülerek 32.5 milyon varile çekilmesi sonrasında petrol fiyatlarında görülen pozitif seyir kısa süreli kar satışlarına rağmen geniş resimde etkisini sürdürmekte. Gece saatlerinde Amerikan Petrol Enstitüsü tarafından açıklanan haftalık ham petrol stok verilerine göre ABD'deki petrol stokları 2.2 milyon varil azaldı. Bugün Enerji Bilgi İdaresi’nin açıklayacağı ham petrol stok verileri takip edilecek. 

Teknik olarak bakıldığında, net bir trendin görülemediği petrolde toparlanma  eğiliminin devam edebilmesi için 53,70 seviyesi üzerinde hareketler görmemiz gerekmekte olup, yükselişlerde 54,60 ve 55,20 seviyeleri hedeflenebilir. Petrolde kar satışlarının görülmesi halinde ise 52,30 ve 51,80 destek seviyeleri takip edilebilir.

 Alan Yatırım

 

 

 

 

 

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)