E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada kurlara yüksek duyarlılık---

Borsada kurlara yüksek duyarlılık

Borsada kurlara yüksek duyarlılık
30 Ocak 2014 - 08:53 borsagundem.com

Gelişen ülke para birimleri küresel gündemi gelecek dönemde de yakından ilgilendiriyor olacak

''BOL ŞANSLAR...
Merkez Bankaları haftası dün de FED’in FOMC toplantısıyla devam etti ve FED beklentiler doğrultusunda aylık tahvil alım programını 10 milyar dolar daha azalttı yani artık FED aylık 35 milyar dolar hazine tahvili, 30 milyar dolar tutarında da mortgage destekli tahvil alacak. Bu şekilde dünyanın en büyük ekonomisinin Merkez Bankası, ekonomiden toparlanma sinyali geldiği sürece QE’de kademeli azaltım kararına bağlılığını net bir şekilde ortaya koydu..

Aslında FED’in bu kararı beklentiler dahilinde diyoruz ancak son dönemde gelişmekte olan piyasalardaki çalkantılar giderek yükseldiği için acaba FED EM’i (gelişen piyasalar) dikkate alarak bir süre nefes alma imkanı tanıyarak bu toplantıyı pas geçer mi? Helikopter Ben giderayak gelişen piyasalara sevindirici bir haberle veda eder mi? Gibi spekülasyonlar da vardı ancak gelinen noktada görüyoruz ki Bernanke daha önce de ifade etmiş olduğu gibi kendi ülke ekonomisini dikkate alarak ve gelişen piyasalara da adeta bu zor günlerde bol şanslar dileyerek veda etmiş oldu…

Peki şimdi ne olacak sorusu piyasanın tek gündemi.. Hindistan, Brezilya ve Türkiye Merkez Bankası’nın ardından dün de Güney Afrika Merkez Bankası 50 baz puanlık bir faiz artırımına gitti. Bu faiz kararının ardından tüm gelişen ülke para birimlerinde sert bir satış dalgası görüldü ki bu durum borsalara da yansıdı. Aslında G.Afrika’dan faiz artırımı beklenmiyordu ve yeni başlamakta olduğu düşünülen bu zor günlerde tedbir alınması normal karşılanmalıydı ancak piyasada en çok konuşulan; yatırımcıların gelişen ülkeler faiz artırıyor işler kötüye mi gidiyor paniğine kapıldığıydı ancak bu spekülasyonları dikkate alınca da TCMB kararının küresel çapta olumlu karşılanması ve gündemde kayda değer yer edinmesini açıklamak mümkün olamıyor görüşündeyiz.
Sebep her ne olursa olsun sonuçta TL’nin diğer ülke para birimlerine göre değer kaybının, TCMB’nin önlemi sayesinde, oldukça sınırlı kaldığını ve 2,31’i test eden DolarTL’nin yeniden 2,26’lara gerilediğini gördük. Bu zor günlerin başlangıcında Merkez’in hamlesi, Fitch Ratings’in de vurguladığı gibi, Türkiye’nın kısa vadeli yabancı sermaye hareketlerine kırılganlığı açısından elini güçlendirecektir. Şunu da ifade etmek isteriz ki dün G.Afrika’nın faiz kararı sonrası diğer EM kurları ile beraber DolarTL de hızla yükseldi ancak zaten TCMB’nin kararı sonrası 2,15’lere gelen kur G.Afrika faiz kararı öncesi zaten 2,23’lere yükselmişti.

Sonuç olarak dün gelen bu satış dalgası ile BIST100 endeksi 2012 yılının Temmuz ayından bu yana en düşük seviyesi olan 60,753 puanı gördü ve değer kayıplarının bir ara %4’ü aştığını takip ettik. Kapanışa doğru ise gevşeyen kurla beraber kayıpların bir kısmı eritildi ve endeks %2,29 düşüşle 62,088 puandan kapandı. Dünkü durumla görünen de şu ki gelişen ülke para birimleri küresel gündemi gelecek dönemde de yakından ilgilendiriyor olacak ve BIST’te de TL’nin değerindeki gelişimlere duyarlılık oldukça yüksek kalmaya devam edecek.. Ve gelişen piyasaları bekleyen bu zor günlerde siyasi ve jeopolitik/politik riskler, bol ve ucuz likidite döneminde yapılan/yapılamayan reformlar, cari açık gibi kritik göstergeler, para politikaları ve bu göstergelerdeki değişim (iyi ya da kötü) ayrıştırıcı ve belirleyici olacaktır..''
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)