E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'u Ruslar mı gazlıyor?---

Borsa İstanbul'u Ruslar mı gazlıyor?

Borsa İstanbul'u Ruslar mı gazlıyor?
18 Mart 2014 - 06:45 borsagundem.com

Kırım’daki referandum sonrasında Rusya’da risk almak istemeyen yabancıların yatırımlarını Türkiye’ye getirdiği iddia edildi

Kırım’da yapılan referandumun ardından, mevcut durumun ABD ile Rusya arasında askeri müdahaleye kadar gitmeyeceği beklentisiyle küresel piyasalardaki iyimserlikle kur 2.22 TL’ye, faiz ise yüzde 11’in altına geriledi, BIST ise yüzde 1.45 artışla 64.197 puana yükseldi.
Öte yandan, piyasada Kırım’daki gelişmelerden ürken ve risk almak istemeyen Rusya’daki yabancı yatırımcıların gelişmekte olan ülke piyasalarına yöneldiği ve bunun etkisiyle borsada alım olduğu iddia edildi.

Yabancı payı arttı

Türkiye’de geçen hafta BIST endeksi 62.731’den başlayarak yükselişe geçti. Siyasi gerilimin tırmandığı bir ortamda yükselişin kaynağına dönen gözler, Rusya’dan gelen nakdin borsayı yükselttiğini dile getiriyor. BİST’te geçtiğimiz hafta 61.52 seviyesine kadar gerileyen yabancı payı, yeniden 61.62 seviyesine yükseldi.
Gelişmekte olan ülkelere yatırım yapan yatırım fonlarının bu ülkelerden herhangi birinde problem yaşandığında fon akışını bir başka gelişmekte olan ülkeye kaydırdığını dile getiren uzmanlar, Rusya, Güney Afrika ve Türkiye’nin aynı kulvarda değerlendirilen ülkeler olduğunu belirtiyor.
Bu arada analistler, seçim dönemleri yaklaştıkça risk alan yatırımcı işlemleriyle endeksin hareketlendiğine dikkat çekti.

Altın 1.392 doları gördü

Ukrayna-Rusya gerginliği nedeniyle uluslararası piyasalarda altının onsu 1.392 doları gördü. ALB Menkul Değerler Analisti Cem Gönen, altın fiyatlarında son günlerde görülen hareketlerin Rusya, Ukrayna ve Kırım üçgeninden ziyade, Asya’da oluşan durgunluğun neden olabileceğini de belirtti.

Gönen, “Özellikle Japonya’da büyüme rakamlarının aşağı revize olması ve Çin tarafında üretim ve büyümelerdeki endişeler, altında yukarı yönlü hareketleri hızlandırıyor. Hedge fonların ve Asya merkez bankalarının altın rezervlerini artırmaya başlaması durumunda 1.450, 1550 ve 1640 seviyeleri test edilebilir” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)