E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBorçlanma eğiliminde artış ---

Borçlanma eğiliminde artış

Borçlanma eğiliminde artış
27 Mayıs 2014 - 11:38 borsagundem.com

Merkez Bankası verilerine göre kredi finansmanıyla yapılan harcama eğiliminde artış yaşanıyor

TÜİK’in açıkladığı son verilere göre tüketici güven endeksi Mayıs ayında Nisan ayına göre %3,1 gerileyerek 76 oldu. Açıklanan verileri değerlendiren İş Yatırım, kredi faizlerinde yaşanan gerilemenin harcama eğilimini desteklediğine dikkat çekerek şu görüşlere yer verdi:

''Mart ve Nisan’da aylarındaki yükselişten sonra tüketici güveni Mayıs ayında ekonomik yavaşlamayı yansıtacak şekilde bir düzeltmeye gitti. Ancak yine de ana güven endeksi hem Aralık 2013 hem de geçtiğimiz senenin aynı ayına göre daha yukarıda bulunuyor.

Alt güven endeksleri önceki ayların tam tersi bir görünüm çiziyor. Önceki iki ayda borçlanma ve büyük tüketim kalemlerindeki harcama eğilimi hariç diğer kalemlerde iyileşmeler dikkat çekmişti.

Mayıs ayındaysa borçlanma eğilimi (%4,5), dayanıklı mal tüketimi (%8,6), taşıt alımı (24%) ve konut alımı (%14,9) eğilimlerinde iyileşme görülürken kalan 14 endekste gerileme söz konusu.

Sonuç:
Merkez Bankası verilerine göre Nisan ve Mayıs ayında 50-80 baz puan gerileyen tüketici finansmanı kredi faizleri, kredi finansmanıyla yapılan harcama eğilimini iyileştirmeye başladı. Ilımlı da olsa yavaşlayan ekonomi ve yüksek enflasyon nedeniyle gerileyen mali durumu, hane halkı çoğu zaman yaptığı gibi borçlanarak dengeleyecek gibi görünüyor.''

İŞ YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • emekli evini satarsa??27 Mayıs 2014 12:07

    son emlak vergi artışının çok yüksek oluşu emekli,işçi ve dar gelirlileri evlerini satmaya zorlayacak diye gazetelerde yorumlar var bu da çok önemli bir konu,gelmekte olan bir yeni kriz de bu olabilir.