E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasasının kaderi neye bağlı?---

Boğa piyasasının kaderi neye bağlı?

Boğa piyasasının kaderi neye bağlı?
14 Ağustos 2023 - 10:28 borsagundem.com

ABD borsalarında yatırımcıların yüzünü güldüren ralli tökezliyor. Yaz mevsimine dair bu sınavın boğa piyasasının kaderini belirlemesi bekleniyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında sene başından bu yana devam eden yapay zeka güdümlü rallinin durulması yatırımcıları endişelendiriyor. Yanlış zamanda trene binmek istemeyen yatırımcılar, yaz aylarının geçmesini bekleyebilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, teknik olarak boğa piyasasına girse de ve sene başından bu yana yüzde 20’ye yakın bir artış gösterse de, beklentilerin aksine gelişen ABD borsalarındaki yapay zeka rallisi yatırımcıları bir türlü tam olarak ikna edebilmiş değil.

Ralliyi kesin olarak raydan çıkaran ne?

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, tökezleyen borsa rallisi çok önemli bir yaz sınavıyla karşı karşıya. Buna 'yaz sonu hüznü' demek yerine gibi duruyor çünkü mevsimsellik, tarihsel verilerle de desteklenen bir döngüye işaret ediyor.

Tarihsel veriler, gerçekten de, Ağustos ve Eylül aylarında ABD borsaları için işlerin kötü gittiğini ve değişken olabileceğini gösteriyor. Bu nedenle, Ağustos ayına zorlu bir başlangıç yapan borsaların yatırımcılar için büyük bir sürpriz olmaması gerekiyor. Gerçekten de boğaların bile, S&P 500 Endeksi’nin 2023 yılının ilk yedi ayında yaklaşık yüzde 20 oranında ralli yaptığı şiddetli koşunun ardından yakın vadeli bir konsolidasyon için yanıp tutuşması anlaşılır olabilir. Cuma günkü kapanışa kadar, endeks hala ayı piyasasından yaklaşık yüzde 25 yukarıda seyrediyor. Hatırlanacağı üzere endeks, en son 12 Ekim'de 3.577,03 puanlık kapanışla dip yapmış ve ardından yükselişe geçmişti.

Rallinin üç sacayağı

Bu soruyu cevaplamak için, ralliyi neyin yönlendirdiğini düşünmek gerekiyor. Nationwide'ın yatırım araştırma şefi Mark Hackett, rallinin büyük ölçüde ‘gerçekleşmeyen korkular'la ilgili olduğunu savunuyor. Hackett, “Son 10 ayda gördüğümüz hareketin yaklaşık yüzde 90'ının gerçekten korku eşiğinden geri adım atmayla ilgili olduğunu söyleyebilirim” diyor.

Ekim 2022'nin en düşük seviyeleri, Fed'in federal fon oranını 75 baz puanlık artışlarla yükselttiği, enflasyonun geçen yıl Haziran ayında gördüğü zirve olan yüzde 9'un üzerine yeni çıktığı ve yakın bir resesyon veya ‘sert iniş' beklentilerinin oldukça sıcak olduğu bir sırada geldi.

Sevens Report Research'ün kurucusu Tom Essaye, rallinin üç temel üzerine inşa edildiğini iddia ediyor: "Birçok yatırımcı Fed’in faiz oranlarını artırmayı muhtemelen bitirmiş veya neredeyse bitirmek üzere olduğunu görüyor; ekonomi muhtemelen bir resesyonu tamamen önleyecek gibi görünüyor ve enflasyon büyük ölçüde aşağı yönlü bir yolda seyrediyor."

Bu nedenle, ekonomik veriler duraklama belirtileri gösterip sert bir inişe işaret etmeye başlarsa, çekirdek enflasyon sabitlenir veya yükselirse veya Fed Başkanı Jerome Powell başka bir faiz artırımının ‘kesinlikle geleceğini’ işaret edip Hazine getirilerinde daha fazla artışa neden olursa, bunun piyasalar için sorun ortaya çıkarması bekleniyor.

Essaye, paylaştığı notta, “Bu senaryo esasen rallinin üç ayağını baltalayacaktır ve bu nedenle yatırımcıların son yaşanan geri çekilmeyi göz önünde bulundurduklarında, hisse senetlerinde önemli bir düşüş beklemeleri gerekiyor. Aslında, Haziran'dan bu yana ve belki de 2023 yılının tamamında hisse senetlerindeki artışların gerekçelerinin çoğunu baltalayacağından, bu senaryoda yüzde 10'dan çok daha fazla bir düşüş olması muhtemel” diyor.

Senaryo henüz gerçekleşmedi

Ancak bu senaryonun henüz gerçekleşmediğini belirtmek gerekiyor. ABD tüketici fiyat endeksi tarafından ölçülen yıldan yıla enflasyon oranı, Haziran'daki yüzde 3’lük seviyesinden Temmuz'da yüzde 3,2'ye yükseldi. Ancak gıda ve enerjiyi dışarıda bırakan çekirdek enflasyon oranı yüzde 4,8'den yüzde 4,7'ye geriledi. Toptan seviyedeki maliyetlerin bir ölçüsü olan Temmuz üretici fiyat endeksi ise beklenenden daha güçlü geldi, ancak yatırımcıların Fed'in Eylül ayındaki bir sonraki toplantısında faiz oranlarını değiştirmeyeceğine ilişkin beklentilerini değiştirmedi. Politika yapıcılar, bu toplantıdan önce Ağustos istihdam raporu ve enflasyon rakamları da dahil olmak üzere başka bir istihdam verisi turu görecek.

Bu ayın başlarında yüzde 4,2'ye yakın bir seviyeye yükselerek 2023 yılı zirvesine ulaştıktan sonra 10 yıllık tahvil getirilerinin tekrar yüzde 4,15'in üzerine çıkmasıyla birlikte Hazine tahvil getirilerindeki sıçrama, borsada devam eden yumuşaklığın büyük bölümünü açıklıyor. Artan getiriler, Hazinelerin diğer varlıklardan daha cazip görünmesini sağlayabiliyor ve aynı zamanda şirketler için finansman maliyetlerini yükseltebiliyor.

S&P 500 Endeksi geçen hafta yüzde 0,3 oranında geriledi ve Mayıs ayından bu yana ilk kez arka arkaya haftalık düşüş yaşadı. Endeks, Ağustos ayında şu ana kadar yüzde 2,7 oranında düştü ve yılbaşından bu yanaki kazancını yüzde 16,3'e düşürdü. Dow Jones yüzde 0,6 oranında yükselirken, Nasdaq ise yüzde 1,9 oranında değer kaybetti.

Katalizör eksikliği

Yakın vadede net bir katalizörün olmamasının, piyasanın daha fazla mücadele etmesi için zemin hazırlayabileceği öngörülüyor. Pazartesi günü Temmuz ayı perakende satışlarını ve Çarşamba günü Fed'in Temmuz ayı toplantı tutanaklarını içeren ABD ekonomik verileri için hafif seyredecek bir veri akışı bekleniyor ve bir dizi büyük perakendeci, ikinci çeyrek kazanç raporlama dönemi son aşamasına girerken sonuçları sunmaya hazırlanıyor.

Nationwide'dan Hackett, Ağustos'a gelen piyasa düzeninin Ekim'deki kasvetli festivalin neredeyse ayna görüntüsü olduğunu söylüyor. Hedge fonları ve diğer büyük yatırımcılar artık piyasaya karşı bahis oynamazken, uzun süredir ayılar ve kötümser ekonomistler havlu atıyor ve yanıldıklarını itiraf ediyor.

Hisse senetleri, piyasaya fiyatlanan korkular gerçekleşmediği için geçen yılın sonlarından bu yana yükseliyor, ancak şimdi bu dinamiğin değiştiği görülüyor. Hackett, ezici bir karamsarlığın piyasa rallisine zemin hazırlaması gibi, düşen enflasyon, ılımlı bir Fed ve sağlam ekonomik büyümenin ‘Goldilocks' senaryosuna ilişkin yaygın iyimserliğin sonunda boğalar için sorun yaratabileceğini söylüyor. Hackett, “Beklentiler henüz o kadar aşırı görünmüyor ancak izlemeye devam etek gerekiyor” diyor.

Ağustos, en kötü 5. ay

Bu arada, yatırımcılar da mevsimsel kaygılarla karşı karşıya. Dow Jones Market Data'ya göre Ağustos ayı, S&P 500 Endeksi için tarihsel olarak ortalama bir ay olarak kabul ediliyor ve 1928'e kadar giden geçmiş verilere göre yatırımcılara ortalama yüzde 0,67 oranında bir kazanç sağlıyor. Bu, Ağustos ayını S&P 500 Endeksi için en kötü performans gösteren beşinci ay yapıyor. Eylül ayı ise ortalama yüzde 1,1 oranındaki düşüşle en kötü performans gösteren ay olarak öne çıkıyor.

Dow Jones için Ağustos ayı, 1986'dan bu yana ortalama yüzde 0,8'lik negatif bir getiriye neden oluyor ve bu da onu endeksiiçin en kötü performans gösteren ay haline getiriyor. 1986'dan önceki yıllarda ise Ağustos ayının endeksin en iyi ayı olduğu görülüyor.

Sağlıklı bir konsolidasyon aşaması

DataTrek Research'ün kurucularından Jessica Rabe, "1990 yılına kadar giden Cboe Oynaklık Endeksi yıllık zirvesini altı kez ile en çok Ocak ayında, ardından beşer kez ile Ağustos ve Ekim aylarında görüyor” diye belirtiyor.

Bu ölçüye göre, yatırımcılar şu anda yılın en dalgalı aylarından birinin ortasında bulunuyor ve Ekim ayında da yüksek volatilitenin devam etmesi bekleniyor. Rabe, “Hisse senetleri daha sakin ortamlarda daha iyi performans gösterme eğiliminde oluyor. Bu nedenle Temmuz ayında toparlanmaları mantıklı, ancak Ağustos ayında şu ana kadar oldukça zorlandığı görülüyor. Sonuçta, mevsimsel eğilimlerin, yılın son iki ayında sakinleşene kadar ABD hisse senetlerinin Ekim ayı boyunca hareketli olabileceğini söylüyor” diyor.

Hackett, boğa piyasasının raydan çıkmasını beklemiyor, ancak uzun vadede muhtemelen sağlıklı olacak yakın vadeli bir konsolidasyon için fırsat olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Bu, sevimli olmaya çalışmak istemeyeceğiniz bir şey çünkü piyasanın önemli bir acı dönemine gerçekten duyarlı olduğunu düşünmüyorum. Bence bu oldukça doğal, oldukça sağlıklı bir konsolidasyon aşaması” diyor.

Piyasaların boğaları hayal mi görüyor?

 

Boğalar da ralliden endişe ediyor

 

Boğalar şahlansa da ayı piyasası yatırımcıları direniyor

 

Rallide ivme tersine dönüyor

 

Morgan Stanley: Yapay zeka güdümlü ralli güzellik yarışmasına benziyor

 

Wall Street rallisinin yakıtı tükendi mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)