E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBitcoin riskli yatırımlar hakkında ne öğretti?---

Bitcoin riskli yatırımlar hakkında ne öğretti?

Bitcoin riskli yatırımlar hakkında ne öğretti?
01 Şubat 2021 - 13:28 borsagundem.com

Bitcoin’in 2020’nin sonunda başlayan ve 2021’in başında da devam eden yükselişi, volatilitenin her zaman kötü olmayabileceğini gösterdi

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İster Bitcoin’in aslında değersiz olduğuna inanın, ister kripto paranın zaman içinde 650,000 dolara yükselebileceğini, Bitcoin’in yatırımcıların oldukça fazla ilgisini çeken bir yatırım aracı olduğu açıkça ortada. Geçtiğimiz ay, Investors’ Chronicle dergisinde yer verilen ünlü bir varlık yöneticisi, okuyucularına emeklilik birikimlerinin bir kısmını Bitcoin’e ayırmalarını bile tavsiye etti.

Bitcoin’in bu kadar yaygınlaşması, kişisel birikimlerimiz ve yatırımlarımız için ne anlama geliyor? Görünüşe göre, Bitcoin’in yapısal bir değeri olmadığı gibi, güvenilir bir servet saklama aracı değil. Kesinlikle bir gelir yaratmıyor. Ancak en muhafazakar portföyler için bile uygun olabilecek iki önemli karakteristik özelliğe sahip.

Bunlardan birincisi volatilite. Birçok kişi Bitcoin’in gösterdiği volatiliteyi korku içinde izliyor. İngiltere’nin Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) yatırımcıları defalarca bu nedenle, kripto paralara karşı uyardı. 2017’nin aralık ayı ve 2018’in aralık ayı arasında, Bitcoin’in fiyatı neredeyse %85 oranında düşüş gösterdi. Ancak bu düşüşten bu yana, 10 kattan fazla yükselerek, volatilitenin her iki yönde ihtimallere de imkan tanıdığını gösterdi. Bir yatırımın volatilitesi yükseldikçe, kayıplar artıyor ancak getiri potansiyeli de yükseliyor.

Eğer bir yatırımcı emeklilik birikimlerinin %1’ini bir yıl önce FTSE 100’deki bir şirkete yatırmış olsaydı, zaman kaybetmiş olacaktı. Yatırım yapılan hissenin fiyatı %20 ila %30 oranında artmış olsa bile, miktar önemli bir getiri sağlamak için çok düşük olacaktı. Üstelik FTSE 100 geçtiğimiz yıl düşüş gösterdi. Ancak en kötü ihtimal gerçekleşmiş olsa ve şirket iflas açıklaması yapsa bile, yatırımcının kaybı yalnızca %1 olacaktı.

Bloomberg’in haberine göre, Bitcoin’deki volatilite anlamlı getiriler sağlamanın ihtimalini arttırıyor. Geçtiğimiz yıl, kripto paranın fiyatı dört kattan fazla yükseldi. Bir yatırımcı emeklilik birikimlerinin %1’ini Bitcoin’e yatırmış olsaydı, portföyüne çok daha büyük bir katkı sağlamış olacaktı. Bitcoin’in volatilitesi sayesinde, tüm paranızı yatırmadığınız takdirde, büyük kayıplar yaşamadan sağlam getiri elde etmek mümkün.

Bitcoin’in diğer karakteristik özelliği ise, kaldıraçlı bir yatırım olmaması. Deneyimsiz yatırımcıların para birimlerinde yüksek kaldıraç uygulamasına imkan veren kambiyo programlarının aksine, Bitcoin’de yatırımcıların kayıpları ilk yatırdıkları miktarla sınırlı. Kaldıraçlı yatırımlarda, borç alınan parayı yatırımınızın değeri düştüğü anda kaybedersiniz. Ancak Bitcoin’de en kötü ihtimalle, kripto para yatırımı yapmak için borç almadıysanız, yalnızca ilk yatırdığınız miktarı kaybedersiniz.

2001 yılında, resesyonla sonuçlanan dot-com balonunun patlaması ve 2008 yılında neredeyse tüm bankacılık sektörünü silen finansal kriz arasındaki fark kaldıraç görece yokluğuydu. 2001 yılında bir miktar borç bulunsa da, yaşanan kayıpların büyük bir bölümü “gerçek para” yatıran yatırımcılar tarafından görüldü. 2008 krizi sürecinde ise birçok banka ve profesyonel yatırımcı, güvenli olduğuna inanılan AAA varlıklarının ardındaki borçlanmanın yeniden finansmanını sağlayamadı ve kayıpların artmasını engellemek için bu varlıkları satmak zorunda kaldı.

Yatırımların kaldıraçsız olduğu ortamlarda, yatırımcılar en sert kayıpların ardından bile yeni bir güne uyanıyor. Örneğin birçok kişi sık sık Amazon gibi teknoloji devlerinin hisse fiyatları düşükken satın almadığı için yakınır. 2000’li yılların başında, Amazon’un hisse fiyatı 113 dolarken, bugün 3,300 dolar seviyesinde. Ancak genellikle unutulan bir gerçek ise 2000 ve 2001 yılları arasında, Amazon’un Hisse fiyatlarının 5,51 dolara düşmüş olduğu. Bu durumda 113 dolardan Amazon hissesi almadığı için yakınan yatırımcı ana parasının %95’ini kaybedecekti.

Elbette ana paranızın %95’ini kaybetmek sürdürülebilir bir yatırım stratejisi değil. Bitcoin de aynı şekilde herkese hitap etmiyor ve 8 Ocak’tan bu yana gördüğü 10,000 dolarlık düşüş de bu gerçeğin altını çiziyor.

Borsalardaki spekülatif çılgınlığın 3 nedeni

 

Borsada bireysel yatırımcıların hakimiyeti sona ermedi

 

GameStop ekibi gümüşe yöneldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)