E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBitcoin çöküşü kriptonun kazancı oldu---

Bitcoin çöküşü kriptonun kazancı oldu

Bitcoin çöküşü kriptonun kazancı oldu
21 Mayıs 2021 - 10:34 borsagundem.com

Son dönemde kripto para piyasasında görülen sert düşüşlerin yarattığı aşırı stres altında, merkeziyetsizleştirilmiş finansın (DeFi) tasarlandığı şekilde, sorunsuz işlemeye devam ettiği görüldü.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasası herkes için farklı bir anlam ifade ediyor. Birçok kişi için yalnızca yüksek spekülasyon anlamına geliyor. Bu kişiler için çarşamba günü kötü bir gün oldu ve Bloomberg Galaxy kripto endeksi, son bir yıldan uzun süredir %19,2 düşüş gösterdi. Ancak diğerleri için kripto alanı spekülatif yatırımlardan çok daha fazlası. Kripto paralar, yeni bir finans sisteminin inşası anlamına geliyor.

Kripto paraların finansın geleceğini şekillendireceğini düşünenler ise çarşamba günü kripto tarihinin en iyi günlerinden oldu ve büyük bir kazanç olarak görüldü. Elbette kripto alanındaki bazı sorunlar gün yüzüne çıktı. Bunlar arasında volatilitenin en yüksek olduğu anlarda, işlem ücretlerinin yüksek olması da dikkat çekti. Ancak bu daha önce de bilinen bir sorundu çünkü kripto platformları %100 kapasiteyle çalışıyor.

Kripto platformlarına daha yüksek kapasite ve etkinlik sağlamak için çözümler üzerinde aylardır çalışılıyor ve yıl sonunda yürürlüğe girmesi bekleniyor. Çarşamba günü yaşanan gelişmelerin kripto paralar için devasa bir zafer olduğu fikrini anlamak için, kripto alanını iki farklı kategoride incelemek gerekiyor: Merkezi ve merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi). Merkezi finans kavramı oldukça tanıdık. Bunlar BlockFi, Coinbase ve Binance gibi düzenlemelere tabi olan kripto borsaları.

Bu platformlar New York borsasıyla benzerlik taşıyan bir şekilde, geleneksel yöntemlerle işliyor. Robinhood ve diğer geleneksel borsalar gibi, piyasalar yoğunlaştığında gecikmeler, sistem çöküşleri ve kötü müşteri deneyimleriyle sarsılıyorlar. Bu olaylar ise birçok kişinin kripto alanının henüz liderlik zamanının gelmediği görüşüne sahip olmasına neden oldu. Ancak birçok kişinin finansın geleceği olarak gördüğü merkeziyetsizleştirilmiş protokoller, bu süreçte hatasız bir şekilde, tasarlandığı gibi işlemeye devam etti.

Müşteriler piyasa kayıpları nedeniyle şikayet ederken, sistemlerin kritik bir süreçte çökmemiş olması, memnuniyet yarattı. Ancak birçok kişi merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi) kavramına oldukça uzak. DeFi düzenlemelere tabi olan merkezi borsa işlem platformları gibi bir emir defteri kullanmıyor. Bunun yerine 72 binin üzerinde likidite havuzu bulunuyor.

borsagundem.com'un derlemesine göre, bu havuzlara herkes katkı sağlayabilir hatta yeni bir havuz kurarak, coin olarak faiz geliri sağlayabilir. Yatırımcılar ise bu likidite havuzlarını kripto işlemlerini gerçekleştirmek için kullanıyor. Tüm protokol otomatik piyasa yapıcı olarak isimlendirilen bir bilgisayar koduyla işliyor. Dolayısıyla bu borsaların işleyişinde insan faktörü rol oynamıyor. En büyük DeFi platformu ise Uniswap.

Platforma erişmek için kullanıcıların düzenlemelere tabi olan bir borsadan uzak, elektronik bir cüzdan kullanması ve bu cüzdanı uniswap.org gerekiyor. Bu platform müşterilerin binlerce farklı kripto parada işlem yapmasına imkan tanıyor. Uniswap’ın kurucusu Hayden Adams’ın paylaştığı tweet’te Uniswap’ta çarşamba günü 6,3 milyar dolar değerinde işlem gerçekleştiği söylendi.

Bu rakam ise Coinbase’in ilk çeyrek ortalaması olan 3,7 milyar doların üzerinde. Uniswap’ta kripto para piyasalarındaki yoğunluk döneminde herhangi bir gecikme yaşanmadı. Hiç bir müşteri ise sistemdeki sorunlar nedeniyle para kaybetmedi. En büyük kredi protokollerinden biri ise Compound. Compound.finance’e bağlanan kullanıcılar kredi alabiliyor. Şirketin attığı tweet’te bu protokolün volatilitede “kusursuz direnç” gösterdiği söylendi.

Üçüncü protokol de Polygon Technology. Site geliştiricilerin DeFi uygulamalarının daha hızlı ve daha etkili hizmetler sunmasına imkan tanıyor. DeFi dünyası için ise oldukça önemli bir protokol. Kurucusu Sandeep Naiwal “DeFi güçlü kaldı” dedi. Bazı kripto paraların fiyatları %50’nin üzerinde düşüş gösterirken bile tüm siteler sorunsuz işlemeye devam etti. bybt.com'dan yapılan açıklamada kripto satın alan 845 bin yatırımcının 9,11 milyar dolarlık pozisyonlarını kolaylıkla likidite edebildiğine dikkat çekildi.

Bitcoin’den kaçan altına sığındı

 

Kripto paralarda toparlanma çabası

 

Bitcoin 40 bin dolar bandında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yea22 Mayıs 2021 09:08

    Hic bise cokmedi. Cin ve abd parasinin gucunu ve bagimsizligini tehdit gordu. Asla cokus olmaz. Bircok kripto farkli alanda calisiyor. Sportif aktivite ve odemeleru, web server kurulum. Para transfer ucuzluk, web domain kurulum, para swaplari, banka islemleri bile bu altyapilarin dedelerini kullanacak. Gelecek bu yebi sistemlerle sekillenecek. Bazi coinler tabi sifir olacak. Ama cok guzek yukselenler olaxak, yeni kurulanlar, olacak. Az biraz yatirim sepetle yapilmali. Batan bisi yok. Btc sektoru kontrol edemeyen, geleneksel yontemlerle soejulasyib edenler yebi dunyagelisiminde oyun disi kaldi.

  • Okie Dokie21 Mayıs 2021 14:51

    Elon Musk reyiz kriptocuların paralarını cebe indirdi. Bir yandan Thodex bir yandan Elon allah bu kriptoculara yardım etsin :)

  • Toprak Coin21 Mayıs 2021 14:38

    Dünyada reel gözünün önünde ve miktarı digital rakamlarla basılarak artmayan tek şey topraktır

  • Traş..21 Mayıs 2021 11:07

    Merkeziyetsiz olarak lanse edilen bir sistemde kullanıcı başına sahip olunabilecek varlık limiti yoksa, yine varlıkların çoğuna sahip olanların merkez olduğu bir sistem oluşturulmuş demektir. Kullanıcı başına bir limit var mı? Yok. Ama ortamlarda merkeziyetsiz falan diyelim..