E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBirol: Savaş, enerji dönüşümünü hızlandırdı---

Birol: Savaş, enerji dönüşümünü hızlandırdı

Birol: Savaş, enerji dönüşümünü hızlandırdı
14 Şubat 2023 - 16:08 borsagundem.com

IEA Başkanı Birol, Ukrayna'daki savaşın dünyanın yeşil enerjiye geçişini hızlandırdığını söyledi.

Uluslararası Enerji Ajansı Bşkanı Fatih Birol bugün yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki savaşın dünyanın yeşil enerjiye geçişini hızlandırdığını söyledi.

Montel-Foreks'in haberine göre, Birol, “Geçen yıl 1 Mart'ta Ukrayna'daki savaşın neden olduğu enerji krizinin yeşil geçişi hızlandıracağını söylemiştik. Bugün rakamlara baktığımızda, bunun olduğunu görüyoruz” dedi.

Birol, küresel yenilenebilir enerji üretiminin geçen yıl %25 arttığını ve bunun, küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelerden 1,5 °C ile sınırlandıran Paris Anlaşması hedefine ulaşmak için yıllık bazda tam olarak ihtiyaç duyulan şey olduğunu sözlerine ekledi.

Birol’e göre ayrıca elektrikli araç satışlarının payı 2019'da %3 iken geçen yıl %15'e çıktı. Enerji verimliliği önceki yıllara göre iki kat hızlı artarken, nükleer enerji dünya çapında gerçek bir geri dönüş yaşanıyor.

Birol, “Bütün bunları bir araya getirirsek, mevcut enerji krizinin temiz enerjiye geçişi turboşarj ettiğini söyleyebilirim çünkü artık itici güç olan sadece iklim değişikliği değil, enerji güvenliğidir” diye ekledi.

Birol ayrıca, normal bir yılda yaklaşık 1,4-1,5 trilyon USD olan geçen yılki kazançları 4 trilyon USD’yi aşan küresel petrol ve gaz devlerini yenilenebilir enerjiye daha fazla yatırım yapmaya çağırdı.

Örneğin, enerji devleri BP ve Shell, Ukrayna savaşının sonuçlarına bağlı olarak yükselen emtia fiyatlarının desteğiyle kısa bir süre önce rekor bir tam yıl kâr açıkladılar.

İstila geçen yıl 24 Şubat'ta başladı ve o zamandan beri Avrupa Birliği (AB), Rus fosil yakıtlarına bağımlılığını azaltmak ve bölgenin enerji geçişini hızlandırmak için RePowerEU programını başlatmıştı.

Birol: Rusya'ya petrol yaptırımları büyük bir üretim krizi yaratacak

 

Birol: Enerji krizi ile başa çıkmak 2023'te daha zor olabilir

 

IEA: Küresel petrol talebi rekor seviyeye ulaşacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)