E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBir sonraki küresel krizin kaynağı kripto paralar mı olacak?---

Bir sonraki küresel krizin kaynağı kripto paralar mı olacak?

Bir sonraki küresel krizin kaynağı kripto paralar mı olacak?
28 Mayıs 2021 - 13:30 borsagundem.com

Değerli maden hisse senedi şirketi Metalla Royalty & Streaming'in CEO'su Brett Heath, kriptonun "bir sonraki mali krizde başı çekeceği" konusunda uyardı.

Değerli maden hisse senedi şirketi Metalla Royalty & Streaming'in CEO'su Brett Heath, kriptonun "bir sonraki mali krizde başı çekeceği" konusunda uyardı.

Metalla Royalty & Streaming, 1983 yılında kurulan, Kanada merkezli bir şirkettir ve neredeyse yarım milyar dolar net değere sahiptir. Metalla, altın ve gümüş hisseleri yoluyla değerli madenlere yatırım imkanı sunar.

28 Mayıs'ta finans haberleri kaynağı Kitco News'a konuşan Heath, kriptoyu 2000'lerin başındaki teknoloji şirketleri kaynaklı çöküş ve 2008 mortgage kriziyle kıyasladı:

Son birkaç yıla ve bu süreçte yaşanan tüm mali krizlere baktığınızda, hepsinin bazı ortak yönleri olduğunu görüyorsunuz. Bunlardan biri de, pek de iyi anlaşılmayan yeni bir finansal ürün veya teknolojinin kitlesel olarak benimsenmesi.

Heath, “2008'deki mortgage krizini hatırlayın. Mortgage destekli menkul kıymetler, teminatlı borç senetleri kitlesel yaygınlık kazanmıştı. Ve bu yeni finansal ürün kitlesel yaygınlık kazandığında, çökmesi büyük bir problem yaratmıştı" diye belirtti.

2020 başından beri piyasaya pompalanan likidite miktarını sorgulayan CEO, kripto paraları "özel sektörün para basma lisansı" olarak tanımladı.

ABD'nin M1 para arzıyla (dolaşımdaki toplam likit para) kıyaslama yapan Heath, M1 arzının Ocak 2020'den beri dört buçuk kat artış gösterdiğini söyledi. ABD Merkez Bankası'na göre Ocak 2020'de 4.018 milyar dolar olan M1 arzı, Nisan 2021 itibarıyla 18.935 milyar dolara yükseldi. Heath, şöyle vurguladı:

Bu, olağanüstü bir artış ve çok kısa sürede yaşandı. Fakat kripto paraların toplam piyasa değerine bakarsanız, on kat arttığını görürsünüz.

Heath, hiçbir asli değeri olmadığını düşündüğünü bir varlık sınıfına kitlesel yatırım yapılmasının sistematik risk taşıdığından endişe ediyor. CEO, sonuçlarının 2000'lerin başındaki teknoloji kriziyle benzer olabileceğini düşünüyor.

Ünlü yatırım uzmanından Ethereum için yükseliş tahmini

Borsa İstanbul'da ayrışma sürecek mi?

BofA'dan küresel fon raporu

Dolar, TL karşısında tarihinin en yüksek seviyesini gördü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yatırım Tavsiyesi değildir.29 Mayıs 2021 09:54

    Şuan bitcoinin 2 kat attması lazım .çünkü çin üretimini durdurmuş. Bu ne demek daha az bitcoin demek.Bu da fiyatı yukarı çekmesi lazım.Ama aşağı iniyor.Al sat tut tavasiyesi değildir.Mantık yürütmedir.

  • Berber Bekri 29 Mayıs 2021 08:14

    Kumar,bahis,uyuşturucu ve ne kadar kirli para varsa bu kripto ve coingillerde Çinliler insanları tıkıyor bir alana esir ediyor bilgisayar başında köle ediyor ve soyguna alet ettiği binlerce kişi Türkiye de bile yakalanıyor esir ettikleri insanlar kurtarılıyor ve hâlâ bunun büyük bir tezgah olduğunu görmeyenler yatırım yaptığını sanıyor beter olun YTD

  • AhmetK28 Mayıs 2021 20:52

    Devletın tamamen yasaklaması lazım. Mevcut kaynak, manasız ve degersız bir sey atacılıgıyla ydısına kacıyor. Neden ızın veeılıyor bellı degıl; batınca bu coinler hem vatandas zarar gorevek; hemde ulkenın sınırlı kaynagı gıdecek

  • stalker28 Mayıs 2021 17:37

    şu bitkoyuncular nasıl böyle ketenpereye geliyor arkadaş. arzı sonsuz olan bir kaynağın değeri nasıl artar buna nasıl inanabiliyorlar. altın, hisse senedi, bunların sınırlı arzı vardır dolayısıyla değeri ona göre belirlenir ama bitkoyun sonsuz tane üretebilirsin ve nasıl oluyor da değerli olabiliyor.

  • Atakan duran28 Mayıs 2021 16:37

    En iyisi bu kriptolu paralar borsa neymiş be zarar ettim burda kriptolardan toprladim tek kuruş bile borsa atmam artık

  • Evb28 Mayıs 2021 15:46

    Zamanı gelince bir bir fişleri çekilir. Yazılımlar silinir bir bakmışlar öyle bir coin yok!! Cüzdanlar soyulur ve yok olur! Borsalar yok olur! Şimdilik bu coinlere talep canlı ve daha çok insanları! “Geleceğin parası imiş! Gelecekte bunlar kullanılacakmış” Ahmaklara iyi yedirdiler bunu!! Bu coşnlerin %90 da değil %100 u yok olacak! Sadece devletlerin parası gercek olarak kalır!

  • Gercekler 28 Mayıs 2021 15:40

    Uzman yazılımcılar picripto coin üretip insanların eline verip köşeyi döndü! Mallar geleceğin parası diye zıplıyor. Ponzi oyunu devam ediyor! Coinlere Talep yükseltildiği kadar akkılılar malları söğüşlemeye devam edecektir!

  • Erm28 Mayıs 2021 15:38

    Cripto para deniyor! Para olamazlar değişim aracı olamazlar!! Sadece “fşnansal ponzi oyun jetonu” tanımlamak doğru! Ekranlara çıkan bir çok ekonomi uznanı professpr dallanaları “fşnasal devrşm, fşnansal bağımsızlık, geleceğin parası, gelecekte bunlar para olarak kullanılacak! ağızları yapıp duruyor. Resmen insanları kandırıyorlar.

  • MEHMET28 Mayıs 2021 14:02

    tüm ülkeler sınırsız para basabilecekken kriptoların arttırılamaz olması , ülkelerin hegamonyasını sona erdirecek... 

  • Bika28 Mayıs 2021 13:45

    Kripto varlıkların başı küçükken ezilmezse, dünya ekonomisinde krize neden olur.