E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBernanke bilmiyorsa biz anlatalım! ---

Bernanke bilmiyorsa biz anlatalım!

Bernanke bilmiyorsa biz anlatalım!
19 Temmuz 2013 - 12:07 borsagundem.com

Döviz Destek by A1, Bernanke'nin "altından anlamıyorum" yorumuna karşı altın beklentilerini analiz etti

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, perşembe günü senatörlerin sorularını cevaplarken altın hakkında ilginç bir yorumda bulundu. Bir senatörün altın hakkındaki sorusuna Bernanke “Altın oldukça olağandışı bir varlık ve kimse neye göre hareket ettiğini tam olarak bilmiyor, ben de biliyormuş gibi yapmayacağım” şeklinde cevap verdi.
Biz elimizden geldiğince açıklamaya çalışalım;
Altın 1600’lerdeyken büyük düşüş beklememizin ve aşağı yönü ısrarla vurgulamamızın sebebi altının çıkış sebeplerinin boşa çıkmasıydı. Neydi bunlar? Euro Bölgesi’nin dağılacağı düşüncesi, gevşek para politikalarının yüksek enflasyon yaratacağı, düşük faiz ortamında ve global sistemik kriz endişelerinde hisse senetleri ve tahvillerin cazip yatırım araçları olmayacağı… Bunlar ilk akla gelenler olarak sayılabilir.
Baktığımızda Euro Bölgesi’nden geçtiğimiz yılın ortasından itibaren endişeleri gitgide düşüren bir ECB politikası ve ufak da olsa çözüm adımları var.
Merkez bankalarının gevşek para politikaları hatta sisteme para enjekteleri bu paralar reel ekonomiye girmediği için hemen hiç enflasyon yaratmadılar.
Global ekonomi için felaket senaryoları daha geri plana itildikçe ve özellikle ABD’de büyüme stabilleştikçe tahvil faizleri artmaya başladı, öte yandan borsalar da son birkaç yılda oldukça iyi performans göstermeye başladılar.
Defalarca söylediğimizi tekrarlayalım:  Altın ne hisse senetleri gibi temettü veriyor ne de tahviller gibi sabit getiri, altının kazandırdığı tek durum fiyatının yükselmesi. 800’lerden 1900’lere çıkartan sebepler tek tek boşa çıktığı için altında da bu düşüş bize göre oldukça normaldi.
Peki bundan sonrası için bu ne demek olur? Yukarıda saydığımız sebepler önemli, bu senaryolar değişmediği sürece altında da 1000 dolar seviyesinin aşağısına bir hareket orta vadeli beklenti olmalı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet19 Temmuz 2013 13:11

    birazda ben anlatayım suriyenin esad muhalefetiyle pyd güçleriyle çatışması ve mısır durumu ele alırsak altın spekatörleri altın fiyatını yükselterek daha sonrada ellerindeki altın satacaklardır adım adım altın için oyunlar hazırlanmakta altında dikatli olmak lazım

  • Borsacı19 Temmuz 2013 12:21

    Altın'ı benim bildiğim kadar kimse bilmiyor. İyi ki de bilmiyor. Sabah akşam TV de altın şu oldu bu oldu diye haber var. Hepsi içi boş bilgi. Önemli olanın altının geceleri insanların rüyasına girmeyi sürdürmesi.