E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBerber ve kuaför ücretlerine korona zammı---

Berber ve kuaför ücretlerine korona zammı

Berber ve kuaför ücretlerine korona zammı
21 Haziran 2020 - 11:27 borsagundem.com

Korona virüs salgının etkilerinin azalmasıyla kuaförler de yeniden açılma sürecine girdi. Maliyet artışı nedeniyle fiyat artışına giden kuaförler uygulanan farklı tarifelerden şikâyetçi

Virüsün etkilerinin azalmasıyla birlikte 45 gün kapalı kalan kuaför ve berberler yeniden açıldı. Ancak virüs nedeniyle maliyetlerinin arttığını belirten söz konusu işletmeler fiyat artışına gitti. Sektör temsilcileri ise korona öncesi düşük fiyatla hizmet veren işletmelerin şimdi normal fiyatlardan çalışmaya başladığına dikkat çekti.

Korona virüs döneminde yaklaşık 45 gün kapalı olan berber ve kuaförler 11 Mayıs itibari ile yeni kurallarla yeniden açıldı. Ancak çoğu berber ve kuaför, son günlerde hizmet bedellerinde bir artışa gitti. Berber ve kuaför esnafı bu durumu kapalı kaldıkları günlerde yaşadıkları mali kayba ve yeni dönemin getirdiği zorunluluklara dayanan maliyet artışına bağlıyor. İstanbul’da fiyatlar ilçeden ilçeye hatta aynı ilçedeki farklı mahallelere göre bile farklı uygulanıyor.

‘Yarı fiyata çalışılıyordu’

Hürriyet'in haberinde berber ve kuaförlerde uygulanan hizmet bedellerinin her yılın başında çeşitli istişareler sonucunda belirlenerek tüm esnafa gönderildiğini belirten İstanbul Berberler Odası Başkanı Şükrü Akyüz, “Esnaf buradaki listede belirlenen fiyatlara uymak zorunda. Biz bu fiyatın altında bir tarife ile hizmet veren işletmeden şüphe ediyoruz. Korona virüs döneminde dükkanlarımız uzun süre kapalı kaldı. Daha önceden rekabet edebilmek için ya da daha fazla müşteri çekebilmek için gerçekten resmi tarifenin yarı fiyatına kadar düşülen bir ortam vardı. Şimdi esnaf yaşadığı zorluklardan sonra resmi tarifenin önemini anladı ve fiyatları resmi tarifeye çekti. Yani ne tarife değişti ne de fiyatlara zam yapıldı” ifadelerini kullandı.

3 farklı tarife grubu

Korona virüs sürecinde çalışmak için tek kullanımlık malzeme zorunluluğu gibi uygulamalarında maliyetleri etkilediğini söyleyen Akyüz, “Bu maliyetlere baktığında esnaf ayakta kalmak için resmi tarifeyi uygulamak zorunda olduğunu görüyor. Bizim 3 tarifemiz var. A, B ve C grubu tarifesi. A grubu daha çok lüks işletmeler tarafından kullanılıyor. Onlar her yıl bize bir fiyat listesi atıyor ve biz onu değerlendirip onaylıyoruz. Bunların kiraları genelde 50-60 bin lira olduğu için buradaki hizmet ve tarife farklı oluyor. Bir de B ve C grubu tarife var. Bu ikisi arasında da sadece 5-10 liralık kullanılan malzemenin kalitesinden kaynaklanan farklılıklar var ama fiyatlar yine birbirine yakın. Müşteriler de bu tarifeleri dikkate alsın 15-20 liraya boya ve saç kesimi yapılan yerlere güven olmaz” diye konuştu.

Fırsatçılar bitmiyor

Berberler ise bu dönemde maliyet artışını müşterilerine yansıtmamaya çalıştıklarını ancak bu durumun sürdürülebilir olmadığını belirtiyor. Özellikle toptancılardan alınan hem tek kullanımlık hem de genel kullanım malzemelerindeki fiyat artışının yüzde 200’ü bulduğunu belirten esnaf, “Her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de fırsatçılık bitmiyor. Daha önce 3 liraya aldığımız tek kullanımlık bir ürün şimdi 7 lira. Piyasada daha ucuzunu bulmak imkânsız” diyor.

Mahalleler arasında fiyat farkı

İstanbul’da çoğu ilçede berber ve kuaförlerde uygulanan ücret politikası farklılık gösteriyor. Erkek kuaförlerinde saç kesimi, Beşiktaş 35 TL, Şişli 35 TL, Kadıköy’de 35 TL, Çekmeköy’de 30 TL, Üsküdar’da 30 TL, Sultanbeyli’de 20 TL, Eyüp’te 30 TL, Gaziosmanpaşa’da 25 TL, Sultangazi’de 25 TL, Bağcılar’da 20 TL, Beylikdüzü’nde 35 TL ve Fatih’te 30 TL’ye yapılıyor. Bu ilçelerde sakal tıraşı da 10 ila 15 lira arasında değişiyor. Saç ve sakal tıraşı 50 lirayı aşıyor. Aynı ilçenin farklı mahallelerinde uygulanan fiyat politikasında 15-20 liralık değişimler olabiliyor. Bu durum kadın kuaförlerinde de geçerli. Kadınlar için tam boya çeşitli ilçelerde 100 lirayla 400 lira arasında değişirken kesim 50 lirayla 120 lira arasında farklılık gösteriyor.

2020 berberler odası fiyat tarifesi (tl)

Hizmet türü  B grubu C grubu 
Sakal tıraşı  20  15
Saç kesimi  40  25
Modern saç kesimi 45  30
Modern saç-sakal kesimi  70  45
Saç boyama  70  50
Damat tıraşı 150  100



Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Pandemic22 Haziran 2020 02:07

    Pandemi birçok kişiyi berber yaptı. Berberleri zor zamanlar bekliyor. Oğlumu kendim tıraş etmeye başladım. Çok da güzel oluyor. Iki kez daha tıraş etsem bu işi iyice öğrenirim. Siz fiyat artırmaya devam edin.

  • kartal321 Haziran 2020 16:12

    moser yada zaza yada başka makina alırsın evde kendin saç sakal tıraşını olursun.hem kazık yemekten hemde hastalık kapmaktan kurtulursun.berberin her müşteriyi aynı makinayla saç sakal tıraşı yaptığını biliyoruz.herkeze aynı makinadan virüste gecer başka hastalıkta.ben böyle çözüm bulmuştum 20 -25 yıldır kendimce çözüm buldum moser makina al orjinalini evde kendin saç sakal tıraşı ol.

  • Endazeci 21 Haziran 2020 13:38

    Zaza Saç Kesme Makinesi Aldım... 2mm den 40 mm ye Kadar Ayarlı Başlıkları Var. Sorunsuz Bir Şekilde Saçımı Tarar Gibi Sac Traşı Oluyorum... Hanımda Ensemi Düzeltiyor... Fiyat Artışında Sıkıntı Yok... Zamma Mecbur Kalmışlardır... Bende Çözümü Böyle Buldum...

  • doğru21 Haziran 2020 13:17

    çoğu burnundan kıl aldırmıyor vergi yok maliyet çok az hepsi zamanında dünyanın parasını kazandı...

  • HALİL AĞAN21 Haziran 2020 12:00

    GİTMEYİN EVDE KENDİNİZ TRAŞ OLUN.PANDEMİ DE NE YAPILDI.AYNISINI YAPIN ONLARDA FİYATI GERİ ÇEKERLER. O KADAR 

  • nedim21 Haziran 2020 11:45

    Alın bir makine,,150 tl cıvarı,,,saçınızı tarar gibi yapın,şahane kesiyor,ensenizi de evde birine yaptırın tamam,,damat olmayacaksınız ya.