E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBelçika o suçluyu buldu!---

Belçika o suçluyu buldu!

Belçika o suçluyu buldu!
27 Mart 2016 - 06:58 borsagundem.com

Belçika İçişleri Bakanı Jambon, Türkiye’den Hollanda’ya sınır dışı edilen ve Brüksel’de saldırı düzenleyen bombacıyla ilgili ihmalin İstanbul’da görevli Belçikalı irtibat memurunda olduğunu söyledi

 Brüksel’de bombalı saldırı düzenleyen intihar saldırganlarından Brahim El Bakraoui’nin (29) Türkiye tarafından Hollanda’ya sınır dışı edildiği, ancak Belçika’nın yapılan uyarıyı dikkate almadığı yolundaki iddialar Belçika’da tartışma yaratmaya devam ediyor.

Önceki gün Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, İçişleri Bakanı Jan Jambon ile Adalet Bakanı Koen Geens, Belçika Federal Parlamentosunda, saldırılarla ilgili ihmalinin araştırılması için kurulan komisyonda milletvekillerinin sorularını cevapladı.

‘Terör uzmanı olmanız gerekmiyor’

Jambon, Brüksel havalimanında saldırıyı gerçekleştiren bombacılardan biri olan Brahim El Bakraoui’nin Suriye sınırında yakalandıktan sonra Türkiye’den sınır dışı sürecinde yaşananları anlattı. Bakan, Türkiye’deki (İstanbul) Belçikalı irtibat görevlisinin, Bakraoui’nin yakalandığını öğrendiği 20 Haziran ve sınır dışı edildiği 14 Temmuz arasında “neredeyse hiçbir şey yapmadığını” kaydederek, şöyle konuştu: “Tüm teşkilatın ya da bunların yöneticilerinin değil tek bir kişinin ihmalkar davrandığı ve görevine kendini adamadığından başka bir sonuca ulaşamıyorum. Polis teşkilatı içindeki biri, ihmalkar davrandı ve terörizm bağını hemen hissedebileceğiniz bir meselede proaktif değildi. Bakraoui, 10 yıl hapse mahkûm edilmiş. Türkiye üzerinden Suriye sınırına gitmeden önce birkaç yıl yatmış. Onun bir yabancı savaşçı olduğunu anlamak için terör uzmanı olmanız gerekmiyor.” Belçika basını söz konusu kişinin İstanbul’daki Belçikalı irtibat memuru S.J. olabileceğini yazdı.

‘İpuçlarını değerlendiremedik’

Jambon, polis teşkilatı içinde birinin gösterdiği ‘ihmal’ nedeniyle istifasını sunduğunu ancak Başbakan Michel’in görevine devam etmesini istediğini de hatırlattı. Geens ise Bakraoui’nin terör bağlantısının Aralık 2015’te fark ettiklerini belirterek, “Kardeşinin (Halid El Bakraoui) Paris saldırılarıyla bağını ortaya koyan delillere ulaştık. Ki bunlar bizi Brahim El Bakraoui’ye de götürebilirdi” dedi.

‘Avrupa’dan Kalaşnikof’la gelen bile var’

Brüksel’de düzenlenen terör saldırılarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’nin intihar bombacılarından birini sınır dışı ettiğini açıklaması üzerine İngiliz Guardian gazetesi, Türk yetkililerle görüştü. Türk kaynaklar, Avrupa’dan Türkiye’ye gelen cihatçıların bavullarından silah ve mühimmat çıkmasına ve Interpol’ün listelerinde olmalarına karşın Avrupa ülkelerinin kendi terör problemlerini Suriye’ye ihraç etmek amacıyla bunlara göz yumduğunu söyledi. Türk kaynaklar Avrupa ülkelerinin kayıtsızlığına dair şu örnekleri verdi:

Haziran 2014’te İstanbul havalimanında Norveçli bir erkek, Türk güvenlik güçlerine açıkça Suriye’de cihada katılmak için Türkiye’ye geldiğini söyledi. Bavulunda bir kamufle kıyafet, ilk yardım çantası, bıçaklar, silah dergisi ve kalaşnikof (AK-47) parçaları bulundu.

Ağustos 2014’te İstanbul’a gelen bir Alman vatandaşının bavulundan kurşun geçirmez yelek, askeri kamuflaj ve dürbünler çıktı.

2013’te Türk kökenli bir Danimarkalı olan Fatih Han, Kilis’te Suriye’ye geçmeye çalışırken gözaltına alındı ve geri yollandı. Danimarka’nın verdiği bir başka pasaportla Türkiye’ye geldi ve Suriye’ye gitti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)