E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBaşçı Bakanlar Kurulu'nun önüne çıkıyor---

Başçı Bakanlar Kurulu'nun önüne çıkıyor

Başçı Bakanlar Kurulu'nun önüne çıkıyor
02 Haziran 2014 - 07:14 borsagundem.com

Faizi yüzde 5 artırıp binde 5 azaltan Merkez Bankası bugün Bakanlar Kurulu'nda eleştirileri yanıtlayacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yarım puanlık faiz indiriminin ardından sert dille eleştirdiği Merkez Bankası ile büyük hesaplaşma bugün bakanlar kurulunda yaşanacak. Sabah'ın haberine göre, hafta sonu da mesai yapan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın faiz eleştirilerine vereceği yanıtlar piyasaların da yönünü belirleyecek. Başçı, enflasyonu kontrol altına alarak, gelecek yıl yüzde 5 seviyesine indirmek için elindeki bütün araçları kullanacağı mesajı verecek. Başbakan Erdoğan'ın "yetti artık" sözleriyle eleştirdiği Merkez Bankası'nda "paralel yapı" ve Para Politikası Kurulu'nda "faiz çatlağı" iddialarına da açıklık getirilecek. Merkez Bankası başkanları, yılda iki kez Bakanlar Kurulu iki kez de Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine sunum yaparak soruları yanıtlıyor. Bu yılın ilk sunumu son dönemde tansiyonları yükselten faiz politikası açısından büyük önem taşıyor. Merkez Bankası ikinci kritik sınavını da 24 Haziran'da toplanacak Para Politikası Kurulu toplantısında verecek. Başçı, hükümetin yeterli faiz indirimi yapılmadığı eleştirilerine yanıt verirken, Merkez'in bu yıla ilişkin para ve kur politikasına ilişkin ayrıntılı bir sunum yapacak. 

YASAYA İNCE AYAR

Ekonomi kurmayları, 2000 yılından önce hazırlanan Merkez Bankası yasasında değişikliğe gidilebileceğini söylüyor. Amerika'da olduğu gibi fiyat istikrarı kadar istihdam hedefinin de dikkate alınması gerektiği belirtiliyor. Merkez Bankası'nda Kalkınma ve Ekonomi bakanlıkları ile Hazine uzmanlarının da içinde yer aldığı bir PPK modelinin gündeme gelebileceği belirtiliyor. 

PPK'DA FAİZ ÇATLAĞI

PPK'daki faiz çatlağının perde arkasında paralel yapının etkisi olduğunu SABAH gündeme getirdi. İddiaya göre Para Politikası Kurulu'nda iki üye paralel devlet yapılanmasına yakın isimlerden oluşuyor. Sosyal medyada Merkez Bankası'nda bazı üst düzey görevlilerin paralel yapıya hizmet ettiği iddiaları gündeme gelirken, PPK'da da istifalar konuşulmaya başlandı.

MERKEZ'İN 2014 YOL HARİTASI

Merkez Bankası, döviz kuru artışına karşı piyasaları rahatlatacak yedek planını hazırladı. Merkez Bankası'nın B Planı'na göre yurtiçi ve yurtdışındaki risklerin Türkiye ekonomisine etkisi en aza indirilecek. Bu yıla ilişkin yol haritası şöyle: 
 Rezerv opsiyon katsayıları kademeli olarak artacak, zorunlu karşılıklar sadeleştirilecek. 
 Kısa vadeli faizlerde oynaklık sıfıra yakın indirilecek. 
 Düzenli döviz satım ihalelerine ihtiyaç duyuldukça devam edilecek. 
 Kredi büyümesinin tüketiciden ticariye yönlenmesine katkı sağlanacak. 
 Fonlama vadesi kısa tutulacak. 
 Aracılık maliyetleri azaltılacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)