E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBaşbakan Erdoğan İran'a gidiyor---

Başbakan Erdoğan İran'a gidiyor

Başbakan Erdoğan İran'a gidiyor
15 Ocak 2014 - 15:26 borsagundem.com

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 28-29 Ocak'ta İran'a gidecek; ziyaret gündeminde ekonomik ilişkiler ve karşılıklı yatırımlar var

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 28-29 Ocak tarihlerinde İran'a gerçekleştireceği ziyarette ikili ekonomik ilişkiler ve karşılıklı yatırımlar konusunun gündemin ilk sırasında yer alması bekleniyor.

Başbakanlık kaynakları, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Hasan Ruhani'nin cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından İran'a başbakan düzeyinde gerçekleşecek ilk ziyaretin 28-29 Ocak tarihlerinde yapılacağını açıkladı.    Reuters'a bilgi veren İranlı bir diplomat, Erdoğan'ın Tahran ziyareti sırasında İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı Ruhani ve İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangir ile görüşmesinin beklendiğini söyledi.   "Erdoğan'ın İran ziyareti ikili ilişkiler ve ekonomik ilişkilerin ön planda olacağı bir ziyaret olacak" diyen diplomat, "Elbette mevcut gelişmeler çerçevesinde Suriye ve Irak'taki gelişmeler de görüşülecek. Ziyaret sırasında birkaç anlaşmanın imzalanması da gündemde, bunlardan bir tanesi de tercihli ticaret anlaşması. Bu anlaşmanın imzalanabilmesi için hazırlıklar yapılıyor" dedi.  Ziyaret sırasında enerji işbirliği ve karşılıklı yatırımlar konusunun da ele alınması bekleniyor.            

Erdoğan, Ruhani'nin cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk kez İran'ı ziyaret edecek. Erdoğan'ın ardından da Ruhani'nin Türkiye'yi ziyaret etmesi bekleniyor.
Erdoğan'ın temasları sırasında İran ile Batılı ülkeler arasında Kasım ayında yapılan ve 20 Ocak tarihinden itibaren uygulanmasına başlanacağı açıklanan nükleer anlaşmanın da ele alınması bekleniyor.
İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere'nin yanı sıra Almanya, Tahran'ın bazı nükleer faaliyetlerini durdurması karşılığında ekonomik yaptırımlardan bir bölümünün geçici olarak gevşetilmesi konusunda 24 Kasım'dan Cenevre'de anlaşmıştı. Temaslar sırasında bu anlaşma ile birlikte yaptırımların gevşemesi sonucunda Türkiye ve İran arasındaki ekonomik ilişkilerin ve ticaretin nasıl geliştirilebileceğinin ele alınması bekleniyor. Ziyaret sırasında Erdoğan ile birlikte Tahran'a gitmesi beklenen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin de İranlı mevkidaşları ile kendi alanlarına ilişkin görüşmeler yapması planlanıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)