E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBakır fiyatlarında güçlü dolar etkisi---

Bakır fiyatlarında güçlü dolar etkisi

Bakır fiyatlarında güçlü dolar etkisi
12 Aralık 2022 - 08:55 borsagundem.com

Bakır fiyatları, güçlü dolar ve kasvetli küresel talep görünümü nedeniyle düştü

Bakır fiyatları, doların güçlenmesi, küresel durgunluk endişeleri ve kasvetli talep görünümünün fiyatlar üzerinde daha fazla baskı oluşturmasıyla altı ayın en yüksek seviyesinden gerilemesine yol açtı.

Londra Metal Borsası'nda üç ay vadeli bakır TSİ 07.03'te %1,6 düşüşle 8.408,50 dolar/tona geriledi. Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda Ocak vadeli bakır, %1,3 düşüşle 65.940 yuan/tondan (9.445,64 dolar) işlem gördü.

ABD'de geçen ay üretici fiyatlarının beklenenden fazla artmasının, sürekli enflasyonist baskılara işaret etmesi ve Fed'in faizleri uzun süre daha yüksek tutması gerekeceğine dair endişelerin artırmasının ardından güçlendi.

Analistler, yüksek enflasyon ortamında küresel merkez bankalarının sıkı para politikalarına bağlı kalacaklarını belirtiyor.

LME'de alüminyum %1,6, çinko %1,2, kurşun %1,5 ve kalay %3,4 düştü.

Demir cevheri geriledi, çelik fiyatları Çin'de talep iyimserliğiyle arttı

Demir cevheri vadeli işlemleri, bugün gerileyerek altı ayın zirvelerinden aşağı indi. Ancak Shanghai çelik göstergeleri Çin'in Covid-19 sınırlama politikasındaki büyük değişikliğin ardından güçlendi.

Dalian Emtia Borsası'nda Mayıs vadeeli demir cevheri, sabah işlemlerini %0,3 düşüşle 806,50 yuan (115,55 dolar) seviyesinde tamamladı.

Dalian demir cevheri, Covid-19 kısıtlamalarını gevşetmesinin talepte canlanma umutlarını artırmasıyla Cuma günü 823 yuan/tona çıkarak 15 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Singapur Borsası'nda, Ocak kontratı TSİ 07.48'de %1,8 düşüşle 109,55 dolar/tona indi.

Analistler, 100 dolar/tonun üzerindeki demir cevherinin şu anda aşırı değerli göründüğünü, ancak "fiyatlar bu seviyenin üzerinde ne kadar uzun süre kalırsa, fiyatlandırma tabanının daha yüksek hareket etmeye başlama olasılığının arttığını" belirtti.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda inşaat demiri %0,7, sıcak haddelenmiş rulo %0,9, filmaşin %0,3 ve paslanmaz çelik %0,5 yükseldi.

Petrolde yön yukarı

 

TPAO'dan petrol arama ruhsatı başvurusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)