E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBakır fiyatlarında artış---

Bakır fiyatlarında artış

Bakır fiyatlarında artış
04 Kasım 2022 - 08:41 borsagundem.com

Bakır fiyatları, dünyanın ikinci en büyük bakır üreticisi Peru'daki üretim kesintilerinin, zayıf stoklar nedeniyle tedarik endişelerinin tetiklenmesiyle arttı.

Londra Metal Borsası'nda üç ay vadeli bakır, TSİ 08.27'de yüzde 1,8 artışla 7.968 dolar/tona çıktı. Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda Aralık bakır kontratı yüzde 0,5 artarak 63.700 yuan/tondan (8.774 dolar) işlem gördü.

Peru'daki Çinli madenci MMG Ltd'ye ait Las Bambas bakır madeni, sün yaptığı açıklamada son ablukalar nedeniyle operasyonlarını azaltmaya başladı.

Ağustos ayında MMG Ltd, Las Bambas'taki yıllık bakır üretimi tahminini 240.000 tona düşürmüştü.

Öte yandan Cochilco'ya göre, dünyanın en büyük üreticisi olan Şili'deki toplam bakır üretimi Eylül ayında yüzde 4,27 düşüşle 428.300 tona geriledi.

Çin merkezli bir bakır üreticisi, "Peru'daki haberler, özellikle bugünün arzının kısıtlı olduğu piyasada, bakır arzıyla ilgili bazı endişeleri kesinlikle artırdı" dedi.

LME deposundaki bakır stokları dün itibarıyla 8.250 ton düştü.

LME'de alüminyum yüzde 1,3 artışla 2.293,50 dolar/tondan, kalay yüzde 1,1 artışla 17.950 dolar/tondan ve çinko yüzde 2,4 artışla 2.784 dolar/tondan işlem gördü.

Demir cevheri, kasvetli görünüme rağmen artışını sürdürdü

Demir cevheri vadeli işlemleri, Çin'in katı Kovid-19 kurallarını gevşeteceğine dair daha önceki spekülasyonlar nedeniyle yüzde 4'ten fazla arttı. Pekin'in yeni büyüme yanlısı söylemiyle daha da güçlenen kontrat haftalık kazançlarını sağlamlaştırdı.

Dalian Emtia Borsası'nda Ocak vadeli demir cevheri, sabah işlemlerini yüzde 4,2 artışla 658 yuan/ton (90,62 dolar) ile kapattı ve dört haftadan beri ilk kez yüzde 4'lük bir haftalık artış yolunda ilerliyor.

Singapur Borsası'nda, Aralık ayı demir cevheri, TSİ 08.05'te yüzde 4,2 artışla 85,15 dolar/tondan işlem gördü.

Analistler, Çin MKomünist Partisi'nin düzenlediği Ulusal Kongre'nin sonundaki mesajın, orta ve uzun vadede tartışmasız bir şekilde büyüme yanlısı olduğunu belirtiyor.

Analistlere göre, demir cevherindeki toparlanma Çin'in ekonomik toparlanmasına bağlı olmaya devam ediyor.

Dalian'da koklaşabilir kömür ve kok kömürü sırasıyla yüzde 4,3 ve yüzde 3,1 artış kaydetti.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda inşaat demiri ve sıcak haddelenmiş rulo yüzde 1,8 arttı, filmaşin yüzde 1 ve paslanmaz çelik yüzde 0,7 yükseldi.

Petrolde arz endişesi

 

Uluslararası Enerji Ajansı'ndan Avrupa'ya acil doğalgaz çağrısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)