E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBakır fiyatlarına 'Çin ekonomisi' darbesi---

Bakır fiyatlarına 'Çin ekonomisi' darbesi

Bakır fiyatlarına 'Çin ekonomisi' darbesi
30 Haziran 2023 - 16:25 borsagundem.com

Dünyanın en büyük metal ithalatçısı Çin'deki cansız talep ve yeni teşvik eksikliğine ilişkin endişeler bakırda son üç çeyreğin ilk düşüşünün yaşamasına neden oldu.

Londra'da bakır fiyatları, en büyük metal tüketicisi Çin'deki yavaş talep toparlanması ve küresel ekonomik büyümeye ilişkin endişeler nedeniyle iki çeyreklik büyümenin ardından haftanın son işlem gününde ikinci çeyrekte %8,6'lık bir düşüşe doğru ilerliyordu.

Londra Metal Borsası'nda (LME) üç aylık vadeli bakır fiyatları %0,4 artışla metrik ton başına 8.208 dolara yükseldi. Enerji ve inşaat sektöründe kullanılan metal, Çin'in KOVID sınırlamalarını kaldırmasıyla 2023'ün başlarında yakaladığı ivmeyi koruyamadı ve bu yıl şimdiye kadar %1,8 düşüş yaşadı.

Global metal piyasalarındaki son gelişmeleri değerlendiren ING analisti Ewa Manthey, "Çin'in Kovid-19 sonrası ekonomik toparlanması, talep artışı umutlarının azalmasıyla hayal kırıklığına uğradı. Yılın ikinci yarısına girerken temkinli olmaya devam ediyoruz. Ancak Çin'den gelen durgun talep fiyatların düşeceğine işaret ediyor." diye konuştu.

Asya’da kayıp %2’yi aştı

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda en çok işlem gören ağustos vadeli bakır kontratı çeyrek bazda %2,4 düştü. Haftalık verilere göre, borsa tarafından izlenen depolardaki bakır stokları %13 artışla 68.313 metrik tona yükseldi.

Londra Metal Borsası günlük verilerine göre, LME'ye kayıtlı depolarındaki bakır stokları New Orleans ve Rotterdam'dan çıkışların ardından 2.450 ton azalarak 72.975 metrik tona geriledi.

Arz cephesinde, İsveç'in Ronnskar tesisinde haziran ortasında çıkan yangının ardından üretim kısmen yeniden başladı.

En kötü performans sergileyen emtia nikel

Diğer LME metalleri arasında, alüminyum resmi işlemlerde %0,9 düşüşle metrik ton başına 2.141 dolara geriledi. Böylece alüminyum temmuz-eylül aylarından bu yana ilk çeyreklik düşüşünü yaşadı.

Nikel %2,0 düşüşle 20.225 dolara kadar indi. Nikel metal piyasalarında %32,5 düşüşle bu yıl LME'de en kötü performansı sergileyen emtia oldu.

Cuma günü öğle seansında küresel metal piyasalarında işlem gören çinko %1,4 artışla 2.373 dolar kalay ise %2,5 artışla 26.750 dolar seviyelerinde işlem görüyordu.

Citi: Bakır fiyatlarına alış furyası geliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)