E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBakır fiyatları 7 haftanın zirvesinde---

Bakır fiyatları 7 haftanın zirvesinde

Bakır fiyatları 7 haftanın zirvesinde
14 Haziran 2023 - 08:56 borsagundem.com

Shanghai'de bakır, talep beklentileriyle 7 haftanın zirvesine çıktı. Dalian'da demir cevheri, Çin'de daha fazla teşvik beklentisiyle artışını sürdürdü

Shanghai'de bakır fiyatları, Çin'in son ekonomik teşvikiyle desteklenen talep görünümü, arz sıkışıklığı ve ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımına ara vereceği beklentileri arasında zayıf seyreden dolarla yedi haftanın en yüksek seviyesine yükseldi.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda Temmuz ayı vadeli bakır kontratı, TSİ 08.27'de %1,4 artarak 67.950 yuan/ton (9.486,78 dolar) ile 25 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesisini gördü.

Çin Merkez Bankası'nın 10 ay sonra ilk kez kısa vadeli borçlanma maliyetlerini düşürme kararı, ülkenin ekonomisini desteklemek için yaptığı son hamle olarak geldi ve sanayi metallerine olan talebin potansiyel olarak artacağının sinyalini verdi.

Londra Metal Borsası'nda üç ay vadeli bakır, dün bir ayın en yüksek seviyesine çıktıktan sonra bugün %0,2 düşerek 8.439,50 dolar/tona geriledi.

Çin'de rafine bakır üretimi, döküm tesislerinin bakımı nedeniyle Mayıs ayında aylık bazda düşüş kaydetti. Bu, olumsuz piyasa koşulları nedeniyle düşen ithalatla birleştiğinde, arz sıkışıklığının devam edeceği endişelerini artırdı.

Dalian'da demir cevheri, artışını sürdürdü

Dalian'da demir cevheri vadeli işlemleri, daha fazla parasal teşvik beklentilerinden gelen ısrarlı destek ve Çin'de pandemi sonrası duraksayan toparlanmayı desteklemek için alınan destekleyici önlemlerle kazancını artırdı.

Çin Merkez Bankası'nın yeni banka kredileri Mayıs ayında 1,36 trilyon yuana (189,92 milyar dolar) yükseldi.

Analistler, ivmenin yavaşladığına dair işaretlerin, toparlanmayı sürdürmek için daha fazla teşvike ihtiyaç duyulabileceğine dair beklentileri artırdığını belirtti.

Dalian Emtia Borsası'nda (DCE) Eylül vadeli demir cevheri, TSİ 05.55'te %1,64 artışla 805,5 yuan/ton seviyesinde işlem gördü.

Singapur Borsası'nda Temmuz kontratı çok az değişiklik göstererek 111,7 dolar/ton seviyesinde kaldı.

Analistler, hükümet müdahalelerinden kaynaklanan olası aşağı yönlü riskler konusunda uyardı.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda inşaat demiri %1,03, sıcak haddelenmiş rulo %0,79, filmaşin %0,86 ve paslanmaz çelik %1,29 arttı.

Petrol piyasasında da gözler Fed kararında

 

Dolar finansal istikrarsızlıktan faydalanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)