E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBakan son noktayı koydu---

Bakan son noktayı koydu

Bakan son noktayı koydu
19 Eylül 2013 - 19:13 borsagundem.com

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'En genç emekli ordusu Türkiye’de. Onun için buradan bizi daha da kötüleştirecek bir adım atamayız' dedi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, OECD ülkelerinde kadınların 62 yaşında emekli olduğunu belirterek, “Türkiye’de emekli kadınların ortalama yaşı 41, erkekte ise 45. Zaten şu anda bu rakamlara baktığınız zaman dünyanın en genç emekli ordusu Türkiye’de. Onun için buradan biz daha da kötüleştirecek bir adım atamayız” dedi. Bakan Şimşek, katıldığı “4. İstanbul Finans Zirvesi”nde bir konuşma yaptı. Bakan Şimşek, 1923-2002 döneminde Türkiye’nin ortalama yüzde 4.5 büyüdüğünü hatırlatarak, “1990’lı yıllara baktığınız zaman bu oran yüzde 3’e kadar düşmüş. Krize rağmen Türkiye yüzde 5,1 büyümüş. Bütün mesele bu potansiyel büyümeyi daha yukarılara çekebilmektir. Bizim 2014-2018 yılına ilişkin hedefimiz yüzde 5 buçuk ortalama büyüme ama birçok bölge küresel krizden çıkışta oldukça yavaş bir patikada ilerledi. Türkiye ise çok hızlı bir çıkış yaşadı” dedi. Türkiye’nin 2007’den bu yana 5 milyona yakın kişiye istihdam bulduğunu belirten Bakan Şimşek, “Bu sene bütçe açığı her ne kadar yüzde 1,4 oranında bekleniyorsa da muhtemelen bunun çok altında kalacak. İlk 8 ayda bütçemiz çok mütevazide olsa bir fazla verdi ama tabii ki yılın son döneminde bir miktar açık olacak. Ancak açık hedefin altında kalacak” diye konuştu.
“SIRF SEÇİMLER VAR DİYE İLAVE BİR ADIM ATMAYIZ”
Bazı analist ve kuruluşların seçimleri anımsattığını ifade eden Şimşek, “Biraz tarihe baksalar iyi olur. Çünkü son 10 yıl içerisinde kaç tane seçim olmuş. Seçimin arifesinde ne tür popülist politikalar uygulanmış bir baksınlar. Bu klişe bir yaklaşım ama şu bir gerçek. Biz ne yapacaksak normal dönemde yapıyoruz. Sırf seçimler var diye ilave bir adım atmayız. Zaten 2015 yılına kadar işçilerle memurlarla gerekli toplu sözleşmeler yapıldı. Bu türden senaryolarla ortaya tahminler koyanlar var. Bu sene için çoğu yanılacak. Ancak siyasi istikrarla mali disiplinle Türkiye uçurumun eşiğinden bu noktaya geldi” dedi.
"AÇIĞIN SEBEBİ ERKEN EMEKLİLİK"
Bakan Şimşek, işgücüne katılım durumunun OECD ortalamasına göre vahim olduğunu belirterek, kadınlar arasında işgücüne katılım oranının çok düşük olduğuna dikkat çekti. Şimşek, tasarruf açığının bir başka sebebinin ise erken emeklilik olduğunu söyledi. OECD ülkelerinde kadınların 62 yaşında emekli olduğunu belirten Bakan Şimşek sözlerini şu şekilde tamamladı: “Tasarruf açığının bir sebebi de erken emeklilik. Dünyanın hiçbir ülkesinde Türkiye’de olduğu gibi erken emeklilik yoktur. OECD ülkelerinde kadınlar 62 yaşında emekli oluyor. Türkiye’de emekli kadınların ortalama yaşı ise 41 erkekte 45. Zaten şu anda bu rakamlara baktığınız zaman dünyanın en genç emekli ordusu Türkiye’de. Dünyanın en genç emeklileri zaten Türkiye’de. Onun için buradan biz daha da kötüleştirecek bir adım atamayız. Atarsak ne büyüme olur, ne bunun finansmanı olur. İşgücü piyasası aşırı katı. Bunu esnekleştirmemiz lazım. İşgücü piyasası esnek olsa, Türkiye’de işsizlik oranı daha düşük olur.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet03 Kasım 2013 21:04

    ulan maliye bakanı hakkımızı verin size üç defa oy verdim ama haram olsun,

  • acılar20 Eylül 2013 06:21

    ben emekli olmak istiyom bıktım artık çalışamıyom elim belim heryerim ağrıyo bunaldım daraldım ya sabır emeklilik gibisi varmı al maaşı yat aşağı bütün vakti kendine ayır 5 vakit camiyi cemaati kaçırma günlük sabah 1 saat yürüyüş sporunu ihmal etme hergün saat 9-10 muhteşem bir kahvaltı günde 1 saat kitap okuma. sonra zaten seans başlar tüm gün geçer:)))) emekli olup napcan sıkılırsın diyolar, çok komik. 5 vakit cemaat, gün içi seans piyasalar, zaten gün bitti sıkılmaya vakit yok. sıkılmışlık sendromuna yakalandım beni emekli edin artık. sırtım belim heryerim ağrıyor halim kalmadı artık işe gitmeye daralmışlık sendromuna yakalandım zaten. tükendim ben. tükenmişlik sendromuna yakalandım. benim o dizideki padişahın sevgilisi kadar değerim yokmu. hanım yurtdışına gidiyor işi gücü bırakıyor tükeniyormuş. bende tükendim benimkide can. emekli edin bizi sayın bakanım. hal mecal kalmadı dizlerim tutmuyor artık git gel.

  • hasan ehlibeyt20 Eylül 2013 02:00

    Bakanın insafı yok maalesef.. gelir karşılaştırması, harcama gücü, refah düzeyi Türkiye de milyonlarca emekli ve işçi açlık sınırının altında aylık alıyorken.. türkiye suudi arabistan vs. vatandaşından daha geri konumda.. ülkeyi sömüren yeni sınıf akp oligarşisidir.. faşistlerin türk kürt farketmez halkı yoksullukla ezdikleri maliye terörü ile sindirdikleri ortadadır!.. Bunların yüzüne öte alemde ne peygamber ne sünni halifeler de bakmayacak o kesin.. faizci ve sömürücülerdir.. gemicikleri de yüzüyor.. Allah zalimleri elbet kahredicidir!!!...

  • sert20 Eylül 2013 00:12

    avrupa ıle emeklılık yası aynı yanı erkekte 65 yalnız şartlar farklı burda adamın suyu çıkıyor orda emeklı olan ıngılız kuşadasında vılla alıp geçiniyor bizim emeklide aç kalmıyım dıye yıne çalışıyor ha bıde dükkan açtıysa ''vay nasıl açarsın deyıp maasından %15 kesıntı yapılıyor komedi dimi peki bu iktidar nasıl 6 mılyon emeklıden oy alıyor ? bu işte bi acayiplik var herkes şikayetçi ama iktidar aynı

  • 4447 19 Eylül 2013 22:44

    Evet.4447 sayılı kanunla ,geriye dönük haklarımız gasp edildi.25 sene doldu ,prim 7000 gün ne meklilik var ne de saglık.5 yıldır işsizim.Ben ne yapacagım.Bu mu adalet.Yukarada cenab ı ALLAH var razı gelmez bu haksızlıga.Devletin bakanı bilerek kamuoyunu yanıltıyor biz sadece hakkımızı istiyoruz.Hepsi bu.Nasıl bir bakan bu rakamlar her şey degildir.Kamuoyunu yanıltmak bir bakana yazkışmaz.

  • halk19 Eylül 2013 22:31

    türkiye genç nüfusa sahip bir ülkedir,emeklilik yaşının yukarıya çekilmesi gençlerin önünü kapatmakla kalmayıp yaşlı bir çalışandan yeterli performansda alınamamaktadır.Emeklilik yaşı daha makul bir seviyede olması ve yeterli sirkülasyonun sağlanması gerekmektedir.

  • birol tuncer19 Eylül 2013 22:29

    dünyada yoktur TBMM gibi verdiğ sözden dönen aşalık bir meclis 25 yıl dediler 5 yıl kala yok 35 olacak dediler şimdi 65 yaşında diyorlar eğer emekçi ölmemişse 75 yaptık demeyecekleri garanti değil bodrolu çalışan emekliler dahil yaklaşık 32 milyon kişi varsa akparti nasıl iktidar oluyor?çalıştıkça emekli maşı düşürülen tek ülkeyiz vergisi peşin alın teriyle kazananlara bukadar adilik yapan bir meclis yok malesef.

  • vatandaş19 Eylül 2013 22:15

    ingilterede yetişmiş bir insandan Türkiyenin şartlarını anlamasını beklemek imkansız...

  • ibrahim19 Eylül 2013 21:58

    hakkımızı istiyoruz s bakan başka ülkeleri örnek verme o ülkelerdeki özel sektör de devlet garantisi gibi burada 40 yaşındaki adamı işten atmak için fırsat kolluyorlar. Tabi genç adamların primi siz ödüyorsunuz, işverene teşvik veriyorsunuz. Birde utanmadan konuşuyorsunuz.

  • sosyal devlet19 Eylül 2013 21:17

    aradaki onemli farki unutmayalim yaslandikca yasina gore is yada is yoksa sozde calisan ama emekli olan bireyler birde bunlardan bahsetseydik

  • yusuf yıldız19 Eylül 2013 21:09

    yaşa takılanlar erken emeklilik değil yasa devam ederken geriye dönük işletilmesinden doğan hak kaybını istiyor.sayın bakan dürüst olsun ve gerçekleri ortaya dökerek beyan versin.

  • misafir 19 Eylül 2013 21:01

    dünyanın en pahalı akaryakıtı ne olacak o vergileri düşürelim o zaman