E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBakan Dönmez: Konutlarda kullanılan gazın tamamı Karadeniz'den üretilecek---

Bakan Dönmez: Konutlarda kullanılan gazın tamamı Karadeniz'den üretilecek

Bakan Dönmez: Konutlarda kullanılan gazın tamamı Karadeniz'den üretilecek
13 Haziran 2022 - 22:08 borsagundem.com

Karadeniz gazının evlere ulaşması için gazı karaya taşıyacak borular bugün döşenmeye başlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, canlı yayında önemli açıklamalar yaptı

Karadeniz gazının evlere ulaşması için gazı karaya taşıyacak borular bugün döşenmeye başlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TRT Haber özel yayınında soruları yanıtladı.

Bakan Fatih Dönmez'in açıklamalarından önemli başlıklar;

Karadeniz'de 2 bin 200 metre altında çalışmalar sürüyor. Yıl sonuna kadar boru döşeme işini bitireceğiz. Sadece tek boru da yok burada aslında. Gazı taşıyacağımız 16 inçlik bir boru hattının yanında ona yardımcı olmak üzere çeşitli kimyasal maddelerin sahaya gönderileceği bir hattımız var.

Üretim sürecini hızlandırdık. Keşiften üretime kadar süreç 2 buçuk yıl sürmüş olacak.

BEYİN GÖÇÜNÜ TERSİNE ÇEVİRDİK

2017 yılında ilk Fatih sondaj gemimiz geldiğinde bir elin parmağını geçmeyecek kadar Türk çalışan vardı. Şimdi gemilerde neredeyse üçte ikisi Türk çalışan mevcut. Beyin göçünü tersine çevirdik. Yurt dışına giden ve orada ciddi konumlarda çalışan Türkleri ülkemize geri transfer ettik.

Keşiflerle birlikte tarihlere dünyanın denizlerdeki en büyük keşfi olarak geçtik. Birçok ülkenin ve şirketin dikkatini çektik. Yurt dışından teklifler gelmeye başladı. Burada hiçbir şeyi gizlemiyoruz. Bulunan miktar da açıkça açıklandı. 2023'ün ilk çeğreğinde insanımız bu hizmete kavuşacak.

84 MİLYON İNSANIMIZ HİSSEDECEK

Bugünkü fiyatlara baktığımızda Karadeniz gazı çok daha uyguna gelecek gibi görünüyor. Hem devletimiz hem vatandaşımız kazanacak. Bunun karşılığını hep birlikte alacağız. Bu faydayı 84 milyon insanımız hissedecek. Bu gaz hepimizin. İnsanımız bu gazı mutfağında kullanınca hissedecek.

Yerin altını araştırma çalışmalarımız da devam ediyor. Bir de karadenizin formasyonunu yeniden değerlendirme imkanını bulduk. Daha önce de çalışmalar oldu fakat keşif olamamıştı. Şimdi o bölgelerde yeniden çalışma yürütülüyor.

Doğal gaz arama meselesi Akdeniz'de başlamıştı. Karadeniz gibi bir keşifle sonlanmamıştı fakat öncü işaretlerin geldiği sondajlarımız olmuştu. Karadeniz'deki programın yoğunluğundan dolayı gemilerimiz burada çalışıyor. Daha sonra Akdeniz'e de tekrar bakılacak.

KONUTLARDA KULLANILAN GAZ, TAMAMEN KARADENİZ'DEN ÜRETİLECEK

İlk üretimi günlük 10 milyon metreküp olarak başlatacağız. İkinci fazda ise 40 milyon metreküpü hedefliyoruz. İlk fazdaki veriler daha sağlıklı hedefler belirletecek. İleride konutlarda kullanılan gazın tamamı Karadeniz'den üretilecek.

Vatandaşımızın konforu, rahatı, bütçesi her şeyin başında geliyor. Bu gaz bir sanayi tesisinde de belki yakılabilir fakat bunu karşılama oranları olarak bir mukayese yapıyoruz.

Bizim son yıllarda üzerinde durduğumuz konulardan bir tanesi enerjide söz sahibi haline gelmek. Türkiye, Avrupa'daki en çok gaz tüketen ülkelerden birisiyiz. Buna yerli kaynağı da eklediğimizde çok daha güçlenerek bir enerji merkezi olabiliriz.

Türkiye Petrolleri, artık uluslararası bir petrol şirketi olma yolunda hızla ilerliyor. TP'de diğer ülkeler gibi yurt dışından çalışan istihdam ediyor. 16 yabancı çalışanımız kendi ülkesini bırakıp Türk vatandaşlığına geçti.

Erdoğan: Karadeniz gazı 2023'te sistemde olacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Dubai Zihniyeti lazım14 Haziran 2022 11:15

    Türkiye'de Altın madeni bulsalar Altın fiyatları düşer mi? Vatandaş Dünya piyasalarından daha ucuza Altın satın alabilir mi? Gaz meselesi de hiç yoktan iyidir ama mevcut Zihniyetle hiç yok gibidir.

  • Mucise Reis ;)14 Haziran 2022 09:52

    17 olan tl sadece 8 tl ye global ekonomık program ile gelse. sıcak para ulkeye girse faizler otomatık düşer :D böylece şuan benzın 28 deıl 12 den alınır... kradenizde gaz çıksada çıkmasada zaten ucuzlar.. çıkması bir ucuzluk olarak millete yansımayacaktır... tek başına bu işler asla çözüm olmaz. buyuk program plan ve model olması lazım... emekliye ne fayda olacak gaz çıkacak ? zammı alacak, ucuz ga zmı kullanacak ? ötv kalkıcak arabamı alacak ?? fayda ne olacak ? hiç bişe :D sistem yanlış program yok

  • sözün özü14 Haziran 2022 09:26

    Millete gaz veriyorlar........ Çıkan gazın parası     kur korumalı ve gelir endeksli senetlere  yetmez..... MİLYONLARDAN  AL  MİLYONERLERE VER EKONOMİSİ ÇÖKTÜ HABERİNİZ YOK MU....  VATAN MİLLET SAKARYA EDEBİYATINA DEVAMMMMM 

  • Erol14 Haziran 2022 09:15

    Çok iyi hissediyoruz. Mum ışığında ısınacağız. En düşük emekli maaşı 2.500 lira ama kışın gelen elektrik doğalgaz faturasıda 2.500 lira. Size oy vermem

  • Gmm14 Haziran 2022 09:06

    Zamlara hazırlanın. At edebiyatı. Kimse kanmaz bunlara.

  • Hakan14 Haziran 2022 09:03

    Yav ne gerek var gaza maza Demokrasi var geniletilmiş öpülmüş parlementer sistem var gaza ne gerek var ya anlamadım

  • Mustafa k14 Haziran 2022 08:34

    Sayın bakan üstüne basa basa hissedeceksiniz demiş. Biz daha kullanmadan hissettik acaba kullanırken hissetmesek..

  • Mucise Reis ;)14 Haziran 2022 07:54

    insanlar kuru ekmek soğana düştü gaz dan anlatıyor :D kömür fiyatı belli, benzin mazot fiyatı belli, verilen gaz karadenizden çıksa dahi verileceği bedel ve fiyat belli. Bırakın karadenizi daha bu kış mevsiminde koca koca sanayi tesisleri gaz yok diye kesintiye düştü. :D olanı dağıtamayanlar, karadenizden gaz çıkartıp verecek.  :D kaçıncı enerji baka nı ? :D 10 kere açar dururuz seçimlere doğru gaz sahasını kurdele kese kese ..kaç para olacak ? Emekli battaniye altında ısınmaya çalışacak :D ya bu ücretle rile et lüks, gaz lüks, benzin lüks,  bu verilen ücret ile yaşamak lüks... :D

  • Coşkun14 Haziran 2022 07:26

    Karadeniz'de ancak kuru fasulyeden gaz üretilir.

  • yemiyor14 Haziran 2022 06:53

    Iki anahtar ,ucuyoruz. dis. gucler. ben ekonomistim. usd ilemi maas aliyorsum damat kadar basiniza tas dussun. yok artik yemiyot

  • Vatandaş13 Haziran 2022 23:49

    Değişecek olan iktidar, ülkemizi yeniden demokratik parlamenter sisteme ve bağımsız yargımıza kavuşturup, Karadeniz gazını en iyi şekilde değerlendirir diye düşünüyorum. Bu verilen müjde her zaman olduğu gibi çok daha büyük zamları beraberinde getirmez inşallah.

  • Kamil14 Haziran 2022 07:19

    Hangi bağımsız yargıdan bahsediyorsun.Daha önce sizlerin zihniyetinde olan yanlı yargıdanmı.Asıl şimdi yargı bağımsız.Sorun sizden olmaması....

  • ismail13 Haziran 2022 23:28

    Karadenizde üretilecek gaz ile ithal gazı nasıl ayırıp konutlara vereceksiniz ?Ayrı ayrı boru hatları mı çekilecek ?

  • edyy14 Haziran 2022 09:04

    bu soruyu ciddi ciddi soruyormusun?  

  • YALAN13 Haziran 2022 22:55

    GAZ 2023 İLK ÇEYREĞİNDE GELECEKMİŞ KESİN KASIMDA SECİM VAR MİLLETEDE SEÇİMDEN SONRA GAZ GELİYOR DİYE KANDIRIP OY ALMAK 

  • ver13 Haziran 2022 22:42

    altay tankida geldi

  • Artur13 Haziran 2022 22:42

    Şimdi rusyadan 100 tl ye gaz alıp 500 tl ye halka satarak vergi alıyonuz. Şimdi bize bu gazı 400 verseniz de vermesenizde farkeden ne? 20 senedir ihracat yaptırmayıp, lüks arabalardan vergilerle çarkı çevirdiniz. Allah hakkımızda hayırlısını naaip etsin

  • Abuzittin14 Haziran 2022 07:23

    Şimdi Rusya'dan alınıyor döviz çıkışı oluyor.Gazı milli olarak kullanmaya başladığımızda dışarı döviz çıkışı olmayacak Yurdum insanı faydalanacak

  • Tabi tabi13 Haziran 2022 22:31

    Ya güldürmeyin