E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBağımsızlığının sefasını sürüyor---

Bağımsızlığının sefasını sürüyor

Bağımsızlığının sefasını sürüyor
29 Mayıs 2014 - 02:31 borsagundem.com

Hükümetten gelen yüksek faiz eleştirilerinin ardından tüm gözler Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın üzerinde. O ise bağımsızlığının sefasını sürüyor

AK Parti hükümetinden önce 2000 krizlerinden sonra değiştirilen Merkez Bankası Kanunu başta Başkan Erdem Başçı olmak üzere bankayı bağımsız hale getirdi. Bu da ‘vadesi dolsa da’ hükümetin Başçı’yı görevden almasını engelliyor.

Şebnem Turhan'ın Hürriyet'teki haberine göre Merkez Bankası hisselerinin yüzde 55.12’si Hazine’ye ait olan bir anonim şirket. Başkanı ise Bakanlar Kurulu kararıyla beş yıllığına atanıyor. İşte tüm tartışmaların odağındaki Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı da 19 Nisan 2011’de Durmuş Yılmaz yerine atandı. Görev süresi 2016’da dolacak. Bu atama 5 yıl boyunca hükümetin elini kolunu bağlamak anlamına da geldi. 

ZİRVEDE BÜYÜK 'FAİZ' TARTIŞMASI

Yasaya göre başkanın neleri yapamayacığı belirleniyor. Ancak bu yasak durumları gerçekleştirdiğinde başkanın görevden alınması söz konusu. Peki bu yasaklar ne?  “Başkanlık görevi, özel bir kanuna dayanmadıkça Banka dışında teşrii, resmi veya özel herhangi bir görev ile birleşemez. Başkan ticaretle uğraşamayacağı gibi, bankalar ve şirketlerde de hissedar olamaz.” Olursa da görevden direkt alınabilir. Bildiğimiz kadarıyla Başkan Başçı’nın bu yasak maddeleri içeren bir durumu yok. Başbakan illa da Başçı’yı görevden almak isterse ne yapacak? Bu soruyu eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Fatih Özatay’a sorduk.

PPK İLE FAİZ KARARI

Özatay’a göre tek seçenek yasa değişikliği. Yasayı değiştirmeden kimse o koltuktan kaldırılmıyor. Özatay bize durumu şöyle anlatıyor: “Banka bağımsız. Başkan ve başkan yardımcıları dışında tüm atamalarını, tüm kararlarını kendisi veriyor. Ve hiç bir merciden onay alması gerekmiyor. Tartışma faiz. Faiz kararını başkan tek başına vermiyor. Para Politikası Kurulu ile beraber veriyor. O zaman hükümet ne yapmalı? Merkez Bankası kanununu değiştirerek Para Politikası Kurulu bileşenlerini değiştirebilir. Dünyada örnekleri var. Geniş bir para politikası kurulu olabilir, maliye, kalkınma, ekonomi, hazine temsilcileri kurulu oluşturup çoğunluğu hükümete verebilir. O zaman bu kuruldan farklı faiz kararı çıkabilir. İkinci olarak bankanın temel amacı değiştirilebilir. Fiyat istikrarının yanısa ‘tam istihdam’ hedefi’ eklenebilir. ABD Merkez Bankası’nda olduğu gibi. İstihdam işin içine girince iş değişebilir.”

"DALGA MI GEÇİYORSUN"

Her şey Başbakan Erdoğan’ın ‘Faiz yüksek, inmeli’ demesiyle başladı. Ardından 22 Mayıs toplantısında yüzde 10 olan faizi yüzde 9.5’e düşüren Merkez Bankası’na ‘Dalga mı geçiyorsun’ diyen Başbakan devam etti ve son hamle önceki gün ‘Artık yetti’ sözleriyle geldi. Başbakan’ın sözleri ekonomi yönetiminde farklı karşılandı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Merkez Bankası’nın bağımsızlığına atıf yapan açıklamalarda bulunurken Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi Başbakan ile aynı görüşte olduğunu ‘Yüksek faiz maliyet getiriyor’ açıklamasıyla gösterdi. Ortalık ısındı... Şimdi gözler Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’da. Başçı 2 Haziran günü Bakanlar Kurulu’nun karşısına çıkıyor. Ancak o güne kadar açıklamalarla kafamız karışmaya devam edecek gibi görünüyor... 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)