E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAyasofya kararı Yunanları çılgına çevirdi---

Ayasofya kararı Yunanları çılgına çevirdi

Ayasofya kararı Yunanları çılgına çevirdi
19 Temmuz 2020 - 12:08 borsagundem.com

Türkiye'nin tarihi bir kararla Ayasofya'yı camiye çevirmesinin Yunanistan'da yarattığı deprem sürüyor. Atina yönetimi Ankara'ya karşı yaptırım ararken, tarihçi Ahrweiler kararı Bizans İmparatorluğu'nun ikinci kez çöküşü olarak niteliyor

Türkiye’nin Ayasofya’nın statüsünü değiştirme kararının yol açtığı yankılar, en çok Yunanistan'da ses getirdi. Yunan hükümeti, bu kararın ardından Türkiye’ye karşı yaptırım uygulanması için uluslararası alanda destek toplamaya çalışıyor.

Yunan hükümeti Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi kararını tarihi bir hata ve provokasyon olarak nitelendiriyor. Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, önde gelen diplomatların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararını engellemek için mücadele ettiklerini bu yöndeki çabaların önümüzdeki hafta da daha da hız kazanacağını söyledi.

Dendias, Erdoğan’ın Osmanlı dönemini yeniden canlandırmaya ve kendisini Türkiye’yi bölgenin karar vericisi haline getirmeye çalıştığının artık net olarak belli olduğunu ve bu yönde Erdoğan’ın hem uluslararası kurallar ve teamüllere karşı geldiğini savundu. Yunan Dışişleri Bakanı Dandias, Yunan diplomatların önümüzdeki günlerde Ayasofya’nın statü değişikliğiyle ilgili görüşmelerde bulunmak üzere hazırlıklar yaptıklarını söyledi.

Yunan ve Bizans tarihçisi Helene Ahrweiler, Ayasofya’nın statütüsünün değiştirilme kararıyla ilgili olarak tarihin tekerrür ettiğini söylüyor.

Ahrweiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ayasofya kararının Bizans İmparatorluğu’nun ikinci kez çöküşü olarak niteliyor. Ahrweiler, statü değiştirme kararının Hristiyanlığa karşı bir hakaret olduğunu, Ayasofya’nın içerisindeki müthiş güzellikteki mozaiklerin gözyaşı döktüğünü duysa buna bile şaşırmayacağını söylüyor.

Statü değişikliğine yönelik Vatikan’dan Rusya’daki Patrik’e Beyaz Saray’dan Kremlin’e kadar birçok noktadan sesler yükseldi.

Yunanistan ise tepkileri bir adım ileriye taşıyarak bunu Erdoğan’a ve hükümetine karşı yaptırıma dönüştürmek için destek toplamaya çalışıyor.

Yunanistan aradığı desteği bulamayacak

Ancak Uluslararası İlişkiler Uzmanı Constantinos Filis, Atina’nın bu konuda Amerika ve AB’den destek bulabilecek durumda görünmediğini söylüyor.

Filis, bunun Türkiye’nin iç meselesi olduğunu söylüyor. Yunan halkının karardan rahatsız olmasına karşın Yunanistan’ın tek taraflı olarak bir eylemde bulunamayacağına bu noktada uluslararası desteğe ihtiyaç duyduğuna dikkat çekiyor.

Filis, Avrupa Birliği ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’yle ilişkileri riske edecek bir adım atıp atmayacağının bir soru işareti olduğunu söylüyor.

Son günlerde Erdoğan’ın Doğu Akdeniz’de doğal kaynak arama faaliyetlerini ilerletme planlarından bahsetmesi üzerine Avrupalı liderler Yunanistan’ın yaptırım çağrısını değerlendirmeye başladılar.

Türkiye, Ayasofya kararından günler önce Akdeniz’de yeni arama faaliyetlerine başlayacağını ilan etmişti. Yunan hükümetinden kaynaklar Almanya’nın Türkiye ve Yunanistan’ı masaya oturtmak ve tansiyonu düşürmek konusunda çaba sarf ettiklerini söylediler.

Ancak tansiyon halen yüksek. Yunan Dışişleri Bakanı Dendias, Yunan ordusunun da teyakkuz halinde olduğunu söyledi. Yunan Bakan, ülkesinin egemenlik haklarını sonuna kadar savunmaya hazır olduğunu ve bunun müzakere edilemez bir durum olduğunu belirtti. (Amerika'nın Sesi)

Oktay açıkladı: Ayasofya'da freskler böyle korunacak

 

Ayasofya için 24 Temmuz programı belli oldu

 

Bahçeli Ayasofya yüzüğü takacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fafa19 Temmuz 2020 21:13

    Ey Yunanistan,sen Türklerin müftüsünü seçmesine izin vermezsin,Atina'da bir cami açılmasına izin vermezsin,sen ne diye bizden jest beklersin?

  • türkoğlutürk20 Temmuz 2020 11:05

    eşşek adasını aldınya niye zırlıyorsun.bir camiye onlarca ada.

  • AkTorol Ahmet Ötzbir19 Temmuz 2020 18:13

    Ya kardeşim 10 milyon nufus yunan, bukadar bu adamları güç yerine almayın. Sallamayın bile. yunanistan haberleri boş yahu, bizde 5 milyon suriyeliye kapı açtık, yıkılmadık. yunanistana gönder 5milyon suriyeli, ertesi gün çöker. ne hastane kapasite, ne karakol kapasite, ne hapis, ne sosyal barınma alanları vb. Yunanistan da, ermenistanda, guney kıbrısta, bizim rakibimiz deil. çıldırsa ne olur, çıldırmasa ne olur. açık google bi inceleyin bu devletleri. Kaale alınacak ülkeler bile değil. sen ekonomiyi güzelleştir, Yoksa millet ekonomiden dolayı çıldıracak, çılgınlar gibi sandığa koşacak...

  • ZEYREK ZEMHERİ19 Temmuz 2020 23:25

    seni bu durum neden batıyor açıklarmısın.sen neden kafirlerle birlikte isinde müslümanları desteklemiyorsun.

  • Yes19 Temmuz 2020 16:51

    Biz var çılgına dönmek. Delirmek. Yerimizde duramıyorum. Çıldırıyoruz. Çıldırdık. 

  • Yeni yeniden Türkiye 19 Temmuz 2020 16:33

    Kriptolar yine hüsran... Beyler bakın sağa , tren geçiyor.

  • türkoğlutürk20 Temmuz 2020 11:06

    koyun sağa bakacağına egeye bak.adalar teker teker gidiyor.

  • vatansever19 Temmuz 2020 16:05

    TC nin icindeki iki yuzlu kani bozuklar, en buyuk sorun,amma temizlenmekte cogu gitti azi kaldi

  • türkoğlutürk20 Temmuz 2020 11:06

    takunyalılardan başlıcan.

  • Haha19 Temmuz 2020 15:40

    Dunyaayi sarsarim sandi ama okmadi , anca yandaslarini kandirdi

  • EKRİST19 Temmuz 2020 15:14

    içilimizedki uzantıları ve bunlarla ittifak yapanlar da çılgına çevrildiler.

  • Yunanlı19 Temmuz 2020 14:59

    Şu an çılgına çevrilmiş haldeyim kardeşlerim. He he.

  • türkoğlutürk20 Temmuz 2020 11:08

    kaç ada aldın be.hayatında ilk kez ada topluyorsun denizden balık toplar gibi.

  • mıysız19 Temmuz 2020 14:58

    kimsenin umursadığı yok bir kaç papaz dışında onlarda laf olsun diye konuşuyor  dünya kendi derdinde 

  • Admin 19 Temmuz 2020 13:55

    Içimizdeki devşirmeler ne olacak admin

  • pazarci19 Temmuz 2020 13:10

    savs gerek, adalarin gercek sahipleri/Turk,lere kavusmasi gerek,,,,,

  • pazarci19 Temmuz 2020 12:37

    bu daha baslangic, Tekrardan Turk,un gucunu gormeyi alisin.