E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAvrupa'nın yapacağı çok şey var---

Avrupa'nın yapacağı çok şey var

Avrupa'nın yapacağı çok şey var
03 Mart 2014 - 11:50 borsagundem.com

IMF Başkanı Lagarde, Avrupa'nın krizden çıkışta önemli yol aldığını ancak daha da yapması gerekenlerin olduğunu açıkladı

IMF Başkanı Lagarde, İspanya'nın Bilbao kentinde "Avrupa-Sürdürülebilir ekonomik büyümenin yolu" başlığı ile düzenlenen konferanta konuştu. 
Lagarde Bilbao'nun bir bölgenin ekonomik rekabet karşısında nasıl kendini değiştirerek koşullara uyum sağlayabileceği açısından güzel bir örnek olduğunu belirtti. Bir dizi güçlü ve iyi tasarlanmış reformlar sayesinde Bilbao'nun kentsel dönüşüm açısından etkili ve başarılı bir model sunduğunu vurguladı.
Lagarde bunun aynı zamanda pek çok açıdan kriz sırasındaki Avrupa ve İspanya'nın öyküsü ile örtüştüğünü belirterek, küresel finansal kriz sırasında pek çok çekirdek ekonmik modelin ve politika çerçevesinin zorluklarla karşı karşıya kaldığı ve Avrupa için felç edici sonuçlara
neden olduğunu ifade etti. Bu durum karşısında radikal çözümlerin ve hırslı reformların gerektiğini dile getirdi.
 
Geçtiğimiz 5 yıllık sürede atılan başarılı adımların Avrupa ve İspanya'yı şimdi bir dönüş noktasına getirdiğini belirten Lagarde, henüz bu anlamadaki görevin tamamlanmamış olduğunu belirtti. Büyümenin halen düşük ve işsizlik oranının çok yüksek olması nedeniyle henüz zafer ilan etmek için çok erken olduğuu belirtti.

Lagarde bu açıdan iki ana konunun üzerinde durdu

1 - Krizden çıkış konusunda Avrupa'da halen gelinmiş olan nokta ve daha güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme ve istihdam artışı için atılacak bir sonraki adım ne olmalı

2 - İspanya krizden çıkışın neresinde ve bu zamana kadar atılmış olan çok ciddi adımların meyvelerini toplayabilmek için yapılması gereken  bir sonraki hamle ne olmalı

Lagarde bu soruların  cevabını aramaya Avrupa'dan başladı ve şu ifadeleri kullandı.
 
"Euro bölgesi nihayet derin resesyon sürecindeen çıkıyor. Yerel ve dış talebin momentumunda artış göszleniyor ve finansal koşullar bir parça da olsa gevşemiş bulunuyor. Bizim Ocak ayındaki beklentimiz euro bölgesinde bu yıl yüzde 1 ve önümüzdeki yıl yüzde 1.4 oranında büyüme yaşanacağı yönünde ki bu iyi bir haber.  

Halen pek çok ülkede işsizlik kabul edilemeyecek kadar yüksek seviyelerde özellikle genç nüfusun işiszliği her 4 Avrupa ülkesininbirinde kendini hissettiriyor. 25 yaşın altında iş arayan insanlariş bulamıyor. 
Yüksek borç düzeyleri ekonomik momentumu aşağı çekiyor ve parçalanma sürüyor. Buna ek olarak düşük enflasyonun uzun bir süre devam etmesi riski toparlanmayı sekteye uğratabilir.
Sonuç olarak Avrupa'nın güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme ile istihdam artışını sağlaması için ne yapması gerekiyor? Biz bu konuda üç öncelikli adım görüyoruz.
İlk olarak parasal birliğin mimarisi güçlendirilmeli. Bunun anlamı bankacılık birliğinin tamamlanması ve bankaların bilançolarının onarılmasıdır. 
Bu neden bu kadar önemli? Bankacılıkta birliğin daha fazla güçlenmesi mali kırılganlıkları azaltmak ve banka borçları  ile devlet borçları arasındaki bağı koparmak için bir ihtiyaç.
 
Bu alanda bazı önemli gelişmeler sağlanmış olsa da zamanında ve etkili çözümler sağlanması için yapılması gereken çok şey var. Etkili bir ortak tampona duyulan ihtiyaç da unutulmamalı.  
Aynı nedenlerle bankaların sağlığını güçlendirmek kredi ve yatırımları toparlamak için önem taşıyor. Burada ECB'nin varlık kalitesi gözden geçirme süreci ve stres testleri uygun adımlar. Bu adımların iyi bir iletişimle uygulanması önemli.
İkinci öncelik olarak parasal ve mali politikalarla talebin güçlendirilmesini görüyoruz.
Üçüncü öncekik ise üretimi artırmaya ve istihdamı güçlendirmeye yönelik reformların sürmesi olarak değerlendiriliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)