E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAvrupa’nın kâbusu: Emtia krizi---

Avrupa’nın kâbusu: Emtia krizi

Avrupa’nın kâbusu: Emtia krizi
23 Şubat 2022 - 15:41 borsagundem.com

Ukrayna’da oluşabilecek bir savaşın veya Rusya’ya uygulanacak ciddi yaptırımların ekonomik yükü çok daha ağır olabilir. Uzmanlar başta Avrupa olmak üzere küresel piyasalarda bir emtia krizinin kapıda olduğu konusunda uyarıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya-Ukrayna krizi tırmanırken petrol ve doğal gaz fiyatları daha da fazla yükselme eğilimi gösteriyor. Ancak CNBC’nin haberine göre enerji fiyatlarındaki yükseliş krizin tek sonucu olmayacak. Habere göre uzmanlar kriz kötüleştikçe buğdaydan arpaya, bakırdan nikele kadar birçok malın tedarik zincirinde bozulma oluşabileceği konusunda uyarıyor.

Kaynak teknolojileri şirketi Keelvar’ın CEO’su ve Kurucusu Alan Holland Ukrayna’nın Avrupa’nın tahıl ambarı olarak kabul gördüğünü ve bir işgalin gıda tedarik zincirinin sert bir şekilde darbe almasına yol açacağını söyledi. Analistler, Rusya ve Ukrayna'nın aynı zamanda metal ve diğer emtia mallarının büyük tedarikçileri olduğuna dikkat çekiyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya ordusuna Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı iki ayrılıkçı bölge Donetsk ve Luhansk’a girme emri vermesinin ardından Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginlik son birkaç gündür had safhaya ulaştı. ABD Başkanı Joe Biden Salı günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın eylemlerini Ukrayna'nın "işgalinin" başlangıcı olarak nitelendirdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre askeri bir çatışma veya zorlayıcı yaptırımların uygulanması durumunda birden fazla olumsuz ekonomik sonucun ortaya çıkması bekleniyor

Gıda güvenliği

Analistler, Ukrayna'nın Avrupa'nın büyük bölümünün buğday, arpa ve çavdar ihtiyacını sağladığına dikkat çekiyor. Doğu Avrupa ülkesi aynı zamanda büyük bir mısır üreticisi.

Holland, "Hasat sezonuna daha birkaç ay olmasına rağmen, uzun süreli bir çatışma ortamı bu sonbaharda ekmek kıtlığı yaratacak ve tüketici fiyatlarını artıracaktır" uyarısında bulunuyor.

Bir gıda krizi olması durumunda bundan etkilenecek tek yer Avrupa Birliği olmayacak. Sourcing Industry Group Başkanı Dawn Tiura, Orda Doğu’da ve Afrika’da birçok devletin Ukrayna’dan gelecek buğdaya ve mısıra güvendiğini ve tedarikte oluşabilecek bir bozulmanın bu bölgelerdeki gıda güvenliğine zarar verebileceğini söyledi. Tiura, “Aynı zamanda Çin de Ukrayna mısırının büyük bir alıcısı. Aslına bakılırsa Ukrayna 2021’de Çin’in en büyük mısır tedarikçisi olarak ABD’nin yerini aldı” açıklamasında bulundu.

Buğday ve mısır fiyatları halihazırda yükselmiş durumda. Chicago borsasında buğday vadeli fiyatları yıl başından bu yana %12, mısır vadeli fiyatları ise %14,5 yükseldi.

Danışmanlık firması Kearney'in Büyük Ortağı Per Hong, "Özellikle Ukrayna'daki temel tarım alanlarına Rus destekçileri tarafından el konulursa, halihazırda artan gıda fiyatları ek fiyat şoklarıyla daha da şiddetlenecektir" dedi.

Emtia uzmanı Rusya’nın dünyanın en büyük buğday ihracatçısı olduğuna dikkat çekiyor. Ukrayna ile birlikte, bu iki ülke küresel buğday ihracat pazarının yaklaşık %29'unu oluşturuyor.

Hollanda ayrıca, doğal gaz arzında meydana gelecek herhangi bir aksaklığın gübre gibi enerji yoğun ürünlerin üretimini etkileyeceğini ve bunun tarımı daha da olumsuz etkileyeceğini söyledi. Gübre arzı geçen yıl halihazırda yetersizdi ve bu da fiyatların yükselmesine yol açmıştı.

Rusya, geçen yıl Avrupa Birliği'nin en büyük doğal gaz ve petrol tedarikçisiydi.

Metaller ve hammaddeler

Sourcing Industry Group Başkanı Tiura, Ukrayna’nın yıllar içinde ihracatını istikrarlı bir şekilde artırdığını ve an itibariyle hammadde, kimyasal ürünler ve hatta nakliye ekipmanı gibi makinelerin "büyük bir tedarikçisi" haline geldiğini söyledi.

Analistler, Ukrayna’nın aynı zamanda mineral ve diğer hammaddelerde önemli bir emtia tedarikçisi olduğunu söyledi.

Tuira, "Rus askerlerinin sınırda toplanmaya başlamasından bu yana Ukrayna'nın para biriminin değeri azalmaya başladı. Bu da ihracatlarının maliyetini artıracaktır" diye de ekledi.

Per Hong, Rusya’nın küresel bakır rezervlerinin yaklaşık %10'unu kontrol ettiğini ve büyük bir nikel ve platin üreticisi olduğunu söyledi. Emtia uzmanı, “ABD çip endüstrisi büyük ölçüde Ukrayna kaynaklı neonlara güveniyor ve Rusya ayrıca yarı iletkenler, jet motorları, otomobiller ve ilaç üretimi için kritik olan bir dizi malı ihraç ediyor” dedi.

Krizin Almanya'ya etkisi

Avrupa Birliği'nin büyük bölümü artan krizden etkilenecek olsa da Almanya özellikle ağır darbe alacak. Tedarik zinciri risk istihbarat firması Supply Wisdom'ın Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Atul Vashistha, Almanya'nın üretim ve elektrik için enerji ihtiyacının çoğunu Rusya'dan aldığı doğal gazdan elde ettiğini söyledi.

Vashistha konuyla ilgili açıklamasında, “Gerginlik artmaya devam ederse ve potansiyel bir savaş veya yaptırımlar nedeniyle tedarikteki aksamalarda artış görürsek, Almanya'daki imalat sanayii geride kalacaktır. Fabrikaların üretimlerini azaltması gerekecektir ki bu da diğer ülkelerdeki sanayiye yayılacaktır” dedi.

Almanya'nın en büyük sanayii ihracat kalemleri arasında otomobil ve otomobil parçaları, diğer nakliye ekipmanları, elektronik, metaller ve plastikler yer alıyor.

Avrupa'da enflasyon rekor kırdı

 

Ukrayna'da OHAL ilan edildi

 

Dış basın manşetlerini yaptırımlara ayırdı!

 

Wall Street düzeltme bölgesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kokfen23 Şubat 2022 16:11

    Sen bizim tavda ki tekfende ki krizi gör dün tava bindirdiler bugün indiriyorlar tekfenciler zaten bir haftadır iniyor vay be ne satıyorlar önüne gelene demet demet bonolar dört naka gider martılar koş vatandaş sende al kalma kenarda bakma mal mal,tekfene destek ol sevim koş sende ol olmazsan küserim her yöne sınırsız internetim.