E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAvrupa’da kömür fiyatları yükseliyor---

Avrupa’da kömür fiyatları yükseliyor

Avrupa’da kömür fiyatları yükseliyor
10 Ekim 2022 - 13:50 borsagundem.com

Avrupa'da kömür fiyatları bugün son yedi ayın en düşük seviyelerinden toparlanıyor.

Avrupa'da kömür fiyatları bugün son yedi ayın en düşük seviyelerinden toparlanıyor ancak kısa vadede bol miktarda arz ve alıcı tarafının ilgisizliği nedeniyle önümüzdeki günlerde piyasa üzerindeki baskının sürmesi bekleniyor.

API 2 Kasım ayı vadeli kontrat önceki haftanın kapanışına göre bugün en son 3,05 USD artışla 255,00 USD/ton seviyesinden işlem gördü. Bugün Q1’23 kontratı 4,63 USD düşüşle 245,00 USD/ton seviyesinden satış yaptı.

Kasım kontratı önceki haftayı 245,75 USD/ton ile Mart ayından bu yana en düşük seviyesinde kapatmıştı. Q1’23 vadeli kontrat ise önceki haftanın kapanış gününde 243,00 USD/ton ile satış gerçekleştirmiş ve yedi ayın en düşük seviyesine ulaşmıştı.

Londra merkezli bir bir broker, satıcıların hala geçerli endeks fiyatına sağlam primler umduğunu, ancak talebin o noktada bulunmadığını ve bu nedenle teklif tarafında sınırlı bir görüntü oluştuğunu söylüyor.

Avrupa fiziksel ticareti için bir ölçüt olan Global Coal Des ARA Endeksi en son 325,00 USD/ton olarak belirlendi.

Broker, görece yüksek stok seviyeleri aşınmaya başlasa bile spot talepte anlamlı bir yükselişi teşvik edilebilmesi için fiyatların daha fazla düşmesi gerektiğini söylüyor. Broker, bu nedenle piyasa katılımcılarının yakın vadeli durumlar üzerinde yoğunlaştığını belirtiyor.

Avrupa’nın en önemli dört kuru yük terminali olan Amsterdam, Rotterdam ve Antwerp (ARA) kömür ithalat merkezlerindeki birleşik stokları geçtiğimiz hafta %1 düşüşle dört ayın en düşük seviyesi olan 6,24 milyon tona geriledi. Bu rakam, bir yıl öncesine göre hala 2 milyon tonun üzerinde yer alıyor. Bir terminal kaynağı ise gemi varışlarının hala yoğun olduğunu aktarıyor.

Kuru yük veri sağlayıcısı DBX tarafından paylaşılan ön tahminlere göre, Kuzeybatı Avrupa'nın bu ay deniz yoluyla tüm menşelerden Eylül ayı toplamına göre 0,84 milyon ton artışla 5,67 milyon ton termal kömür ithal edeceği bildiriliyor.

Avusturalya merkezli ANZ Bank ise artan Çin üretiminden küresel termal fiyatlar üzerinde bir miktar baskıya işaret ediyor. ANZ tarafından iletilen bir bilgi notunda, “Çin günlük yerel üretimini 12,5 milyon tona çıkardığı ve dolayısıyla ithalat talebinin daha zayıf göründüğü için kömür fiyatları düştü” bilgisi paylaşılıyor. ANZ, Avrupa ve Asya'nın kış öncesi stok alımlarına hız vereceğini belirterek, bu durumun küresel kömür talebini dirençli tutacağını öngörüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)