E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAvrupa TANAP’a sarıldı: Güç güvenliğinde Türkiye kilit rolde---

Avrupa TANAP’a sarıldı: Güç güvenliğinde Türkiye kilit rolde

Avrupa TANAP’a sarıldı: Güç güvenliğinde Türkiye kilit rolde
15 Temmuz 2022 - 16:42 borsagundem.com

Avrupa, enerjide yaşadığı krizi Hazar gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyan TANAP’la çözmeyi planlıyor. AB’nin TANAP’a yönelmesi, gelişmiş altyapısı ile Türkiye’nin sahip olduğu kilit rolü bir kez daha tescilledi.

Enerji arzında Rusya’ya bağımlı olan ve kaynaklarını çeşitlendirme amacıyla çalışmalar yürüten Avrupa hükümetleri, aradığı çözümü Hazar gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya aktaran Güney Gaz Koridoru’nu genişletmekte buldu.

Reuters’in, Avrupa Komisyonu’na ait 11 Temmuz tarihli taslak belgeye dayandırdığı haberine göre, Azerbaycan gazını Avrupa’ya taşımak için çalışmalar yürüten Avrupa Komisyonu, Azerbaycan ile anlaşma aşamasına geldi. Mutabakat ile Güney Gaz Koridoru’nun kilit bir parçası olan TANAP’ın (Trans Anadolu Doğal gaz Boru Hattı) kilit rolü pekişecek.

12 milyar metreküp artacak

Güney Gaz Koridoru üzerinden Avrupa’ya ihraç edilen yıllık 8 milyar metreküplük arzın, 2027’de 20 milyar metreküpe çıkarılmasının hedeflendiği belirtildi. Anlaşma ile birlikte, TANAP’ın da dahil olduğu GGK hattında kapasite artırma amaçlı ortak yatırımların yapılması da planlanıyor.

Boru hattında yapılacak restorasyonla birlikte, düşük karbon oranında gaz ihracatının da önünün açılacağı kaydedildi. Söz konusu geliştirme, AB’nin 2030’a kadar taahhüt ettiği iklim değişikliği ile mücadele hedefleri ile uyumlu olacak.

Ortak enerji yatırımları

Taslak anlaşmada AB ve Azerbaycan’ın yenilenebilir enerjiyi teşvik etmek için çalışmalar yürüteceği de kaydedildi. Bu kapsamda yapılacak müzakerelerde, fosil yakıta alternatif olan yenilebilir hidrojen kaynaklarının transferi için, elektrik alt yapısını geliştirmenin yollarının aranacağı vurgulandı.

Söz konusu projelerde Türkiye’nin de rol alabileceği ifade ediliyor.

TANAP'ın önemi arttı

Anlaşma ile Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu hat Avrupa’nın öncelikli tedarik rotalarından biri haline getirilmesi planlanıyor. AB’nin krizin çözümü için TANAP’a yönelmesi, gelişmiş altyapısı ile Hazar gazının Avrupa’ya iletilmesinde ana güzergâh olan Türkiye’nin, enerji arzının güvenliği konusunda sahip olduğu kilit rolü bir kez daha tescilledi.

Güney Gaz Koridoru nedir?

Güney Gaz Koridoru (GGK), 2008 yılında Avrupa Komisyonu’nun önerdiği, Hazar ve Orta Doğu bölgelerinden Avrupa’ya doğal gaz tedarik rotası oluşturma teşebbüsüdür. 45 milyar dolar pahasındaki projenin maksadı, Avrupa’nın Rus gazına olan bağımlılığını azaltmak ve güç tedarik skalasını genişletmektir. Azerbaycan’dan Avrupa’ya uzanan güzergah, Güney Kafkasya (Bakü,

Tiflis Erzurum) Boru Çizgisi, Trans-Anadolu Boru Çizgisi (TANAP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı’ndan (Türkiye, Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden Adriyatik Denizi’ne, oradan İtalya’nın güneyine ve Avrupa’ya) oluşmaktadır.

Avrupa’nın güç güvenliğinin Türkiye üzerinden sağlanacağı yatırımın ana tedarik kaynağı Hazar Denizi’nde bulunan Şah Deniz gaz alanıdır.

Macaristan güçte OHAL ilan etti

Macaristan’da Devlet Bakanı Gergely Gulyas, Avrupa’daki arz kesintileri ve artan güç fiyatları nedeniyle “enerji OHAL’i” ilan ettiklerini açıkladı.

Budapeşte idaresi, kâfi arzı sağlamak için yerli güç üretim kapasitesini arttıracağını duyurdu. “Uzun süren savaş ve Brüksel’in yaptırımları, Avrupa genelinde güç fiyatlarının yükselmesine neden oldu” diyen Gulyas, aktüel duruma nazaran Avrupa’da sonbaharda ve kışın kâfi ölçüde doğal gaz olmayacağını belirtti.

Macar Bakan, bu kapsamda Ağustos’ta yürürlüğe girecek 7 unsurluk hareket planı hazırladıklarını kaydetti. Önlemler kapsamında doğal gaz üretim ölçüsünün 1,5 milyardan 2 milyar metreküpe yükseltileceği ve kömür üretiminin artırılacağı söz edildi.

TANAP’tan bugüne kadar yaklaşık 9,1 milyar metreküp gaz akışı gerçekleşti

 

TANAP ile taşınan gaz, Avrupa’da

 

TANAP'tan Türkiye'ye gelen gaz miktarı 6 milyar metreküpe ulaşacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)