E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAvrupa gaz fiyatları istikrarlı Rus akışları ile düşüşte---

Avrupa gaz fiyatları istikrarlı Rus akışları ile düşüşte

Avrupa gaz fiyatları istikrarlı Rus akışları ile düşüşte
13 Mayıs 2022 - 13:20 borsagundem.com

Rusya'dan Almanya'ya olan arzın azalması endişelerinin yol açtığı Perşembe günü (dün) Avrupa gaz fiyatlarında artış gerçekleşmişti. Ancak Rus gazı iletiminin istikrarlı seyri ile fiyatların bugün aşağı yönde bir seyri olduğu görülüyor.

Montel-Foreks'in haberine göre, Hollanda TTF hub’ı Haziran vadeli kontrat en son 2,05 EUR azalışla 10,65 EUR/MWh, TTF KIŞ kontratı ise 1,72 EUR düşüşle 103,26 EUR/MWh seviyelerinden işlem gördü.

Almanya merkezli bir trader, Rusya'nın bazı Alman Gazprom birimlerine uyguladığı yaptırımlara rağmen gaz akışının devam ettiğine işaret ederek, “Bugünkü fiyat düşüşü Perşembe günkü artışa karşı bir tepki” şeklinde yorum yapıyor.

Almanya Federal Ağ Düzenleyicisi (BNA ) Başkanı Klaus Mueller Cuma günü (bugün) yaptığı açıklamada, Almanya'ya Rus doğalgaz akışının en son beklenen seviyelerde görüldüğünü söyledi.

Rus Gazprom'un Perşembe günü Alman yan kuruluşlarına bazı teslimatları durdurduğunu söylemesinin ardından Twitter üzerinden paylaşımda bulunan Klaıs Mueller, “Şu ana kadar gaz akışlarında sürpriz yok” bilgisini aktarmıştı.

Boru hattı operatörüne göre, Rusya'dan Almanya'ya Kuzey Akım 1 üzerinden gerçekleşen doğalgaz iletim hacmi en son 168,9 milyon metreküp/gün seviyesine ulaştı. Bu rakam haftanın en yüksek seviyesiniişaret ediyor.

Ayrıca, Norveç'ten Avrupa'ya yapılan iletim de görece yüksek seyrediyor. En son 316,8 milyon metreküp olan günlük Norveç gazı akışı, dün 306 milyon metreküp/gün düzeyinde idi.

İngiltere'nin NBP hub’ında Haziran vadeli gaz kontratı bu hafta Salı günü görülen sekiz ayın en düşük seviyesinin oldukça üzerinde olsa da en son işlemini düne göre 21,75 p düşüşle 153,80 p/th seviyesinden yaptı.

Avrupa 100 EUR/MWh civarında hala yüksek fiyatlar ile boğuşurken, İngiltere'de EUR cinsinden fiyatlar çok daha düşük bir düzeyde bulunuyor. NBP Haziran vadeli kontrat EUR cinsinden 61 EUR/MWh civarında bulunuyor.

Ganexo analisti Joachim Endress, “NBP şu anda açık arayla en ucuz Avrupa gaz piyasası" dedi ve bunun nedenlerinin çoğunlukla İngiltere'ye yapılan yüksek LNG ve Norveç teslimatları olduğuna dikkat çekti.
Avrupa Gaz Altyapısı (Gas Infrastructure Europe-GIE) verilerine göre, kıtadaki tesisler en son %38,1 doluyken, İngilterede gaz depolama tesislerinin doluluk oranı %92 seviyesinde yer alıyor

Petrolde ambargo etkisi

 

Küresel petrol arzı azaldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)