E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriAraç: Sektörde iz bırakmak istiyoruz---

Araç: Sektörde iz bırakmak istiyoruz

Araç: Sektörde iz bırakmak istiyoruz
04 Kasım 2013 - 13:30 borsagundem.com

İz Tarım Hayvancılık iddialı bir şekilde BİST’ e geliyor… Tanıtım bugün, hisse satışı 2 gün sonra…

MURAT DEMİRBAĞ – BORSAGUNDEM.COM

Son yıllarda sektör olarak büyük kayıplara uğrayan tarım ve hayvancılık sektörünün yeni rotası Borsa İstanbul oldu. Taç Tarım ve Yaprak Süt’ten sonra İz Tarım da BİST'te işlem görmeye hazırlanıyor. ‘’Sektörde iz bırakmak’’ istediklerini belirten İz Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Araç, Borsa Gündem’e ‘’2010 yılında Ziraat Bankası’ndan 7 milyon 500 bin TL 2 yıl ödemesiz teşvik alarak yatırımlara başladık. Daha sonra yeni yatırımlarla iş hacmimizi büyüttük’’ açıklamasında bulundu.

İz Tarım Hayvancılık Tarım ve Gıda Sanayi Ticaret'in halka arz tanıtım toplantısı İstanbul Divan Otel’de yapıldı. İz Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Araç, şirketin kuruluş sürecini ve yatırım planlarını anlattı.  Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde sahip olduğu 20.000 metrekaresi kapalı olmak üzere 178.000 metrekarelik alanda tarım ve hayvancılık alanında faaliyetlerini sürdüren İz Hayvancılık Tarım ve Gıda Sanayi Ticaret A.Ş. halka arzdan elde edeceği gelir ile tarım yatırımına ve perakende süt satışına başlamayı hedefliyor.

“RİSKLERİ DAĞITMAK İSTİYORUZ”
‘’498 büyükbaş hayvanla yola çıktık, bugün binin üzerinde hayvanla devam ediyoruz’’ diyen Sinan Araç, Borsa Gündem’e ‘’Borsaya açılmamızın nedeni tarım alanında yeni yatırımlar yaparak, hayvancılıktaki riskleri dağıtmak istiyoruz‘’ diye konuştu.

İz Tarım halka arz basın toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Araç, faaliyet gösterdikleri iki yılda tarım sektöründe hızla ivme kazanan bir konum elde ettiklerini belirtt: “Sektörde genç bir oyuncu olsak da parlayan bir yıldız olan İz Tarım’ı halka arz ediyor olmaktan gurur duyuyoruz. Halka  arzdan elde edilecek kaynak ile mevcut süt üretim işimizde karlılığı artıracak, perakende süt satışı ile şirketin faaliyet alanlarının çeşitlendirilerek yatırımlara öncelik vereceğiz.  Ayrıca ana faaliyet alanımız olan, 40’ıncı yılını kutladığımız Özcan Gümüş ile 44 ülkeye ihracat yapıyoruz. Yıllık ciromuzun 28 milyon dolar olduğu şirketimizi de önümüzdeki yıl halka arz etmeyi planlıyoruz.”

Toplantıda Borsa Gündem’e de konuşan Sinan Araç'ın “Satışların tamamen Ülker’e yapılıyor olması şirket için büyük risk değil mi?’’ sorusuna yanıtı şöyle oldu: ‘’Bu bizim için risk değil. Ülker süt alımlarını keserse şu an kapımızda bizden süt almak isteyen 10’a yakın şirket var. Biz sektörde sözleşmeleri yıllık yaptığımız için, şu anki satışlar Ülker Grubu’na yapılıyor. Süt üretiminin yıl bazında mevsimsel değişkenlik göstermesi nedeniyle belli fiyatlardan sözleşmeler yapılmakta. Hem üretimimizin fazla olması hem de dağıtımı kendimiz yaptığımız için sölgesinde tercih edilen, öncü bir şirketiz.’’

“HALKA ARZ GELİRİYLE YEM ÜRETECEĞİZ”
Sektöre girmeden önce uzun süre araştırma yaptıklarını belirten Araç, en önemli avantajlarının altyapı yatırımlarının tamamlanmış olması olduğunu söyledi. Yüksek kalite süt ürettiklerini söyleyen, günlük üretim miktarının sektör ortalamasının üzerinde 30 litrenin üzerinde olduğunu belirten Araç, Türkiye’de günlük süt tüketiminin 4 litre seviyelerinde olduğunu ve özellikle çocukların günlük taze süt içmesini istediklerini ifade etti.

Süt üretim maliyetlerinin nasıl düşürüleceği sorusuna Araç’ın cevabı şöyle oldu: ‘’Bizim en önemli maliyetimiz yüzde 70 oranında yem ve geriye kalan maliyet ise önleyici sağlık maliyetleri. Halka arzdan elde edilecek gelirin bir kısmıyla yem üretimini kendimiz yapmak istiyoruz. Bunun için uygun arazimiz var. Yem maliyetlerinin düşmesi karlılığımızı önemli ölçüde etkileyecek.’’

Sinan Araç, tarım alanında ne tür bir yatırım yapacaklarını ise ‘’Türkiye’de elma ihracatı kocaman bir sıfır. Bu konuda araştırmalarımız var. Özellikle Kayseri bölgesinde bodur elma üretimi yapmak için araştırmalarımızı yaptık. Arazi alıp elma üretimi yapmak istiyoruz. İhracat için de yurt dşında güçlü bağlantılarımız mevcut’’ sözleriyle yanıtladı.

‘2014 YILINDA BORSA’YA YENİLİKÇİ VE KÂRLI ŞİRKETLER GETİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ’
Halka arz sürecinde İz Tarım’ın piyasa danışmanlığını yapan A1 Capital Menkul Değerler A.Ş. Genel Müdürü Bülent Kırımlı, toplantıda yaptığı konuşmada, 2014 yılında sektöründe bilinen, yenilikçi ve karlı şirketleri Borsa İstanbul’a getirmeye devam edeceklerini belirterek, “Alternatif yatırım imkânı sunan şirketleri Borsa’ya getirmekten mutluluk duyuyoruz. Şirket seçiminde seçici olduğumuz bu süreçte şirketlerin halka arzını kaliteli butik bir hizmet anlayışı çerçevesinde hızlı bir şekilde tamamlayıp, halka açıyoruz" dedi.

A1 Capital Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü Hüseyin Güler ise verimliliği ve gelişme potansiyeli yüksek olan İz Tarım’ın  6-7 Kasım’da borsada satış yöntemiyle gerçekleştirilecek halka arzının tamamen sermaye artırımı yoluyla yapılacağını ve halka açıklık oranının yüzde 44,95 olacağını, halka arz fiyatını 2,73 TL olarak belirlediklerini ve halka arz büyüklüğünün 8,2 milyon TL’ye denk geldiğini söyledi. Güler, “Şirketin değeri halka arz öncesi 10 milyon TL iken, halka arz sonrası 18 milyon TL piyasa değerine ulaşacak. Gelişen İşletmeler Piyasası’nda yapılan halka arzlara genellikle bireysel yatırımcılar katılım göstermekte ve yatırımcı sayıları da 200-300 bandını aşmamaktadır. Biz, İz Tarım’ın halka arzında yatırımcı sayısını 500’e çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
 6-7 Kasım 2013 tarihlerinde halka arzı yapılacak İz Tarım yeterli talep geldiği takdirde, süreci ilk gün içerisinde sonlandırmayı planlıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)