E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıAP'nin kararı olumlu havayı kötü etkiledi---

AP'nin kararı olumlu havayı kötü etkiledi

AP'nin kararı olumlu havayı kötü etkiledi
24 Kasım 2016 - 16:57 borsagundem.com

Işık FX; Avrupa Parlamentosunun verdiği kararın, TCMB'nin bugün yapmış olduğu faiz artırımlarının etkisini sildiğini belirtti

TCMB'den Sürpriz Hamle
Sonucu merakla beklenen PPK toplantısında TCMB, sürpriz olarak nitelendirilebilecek bir karar ile politika faizini 50, faiz koridorunun üst bandını ise 25 baz puan artırma kararı aldı. Böylelikle politika faizi yüzde 7.5'ten yüzde 8'e, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi yüzde 8.25'ten yüzde 8.5'e yükselirken, koridorun alt bandı olan gecelik borç alma faizi yüzde 7.25'te sabit bırakılmış oldu. Banka ayrıca, yabancı para zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirildiğini açıkladı. Söz konusu değişikliğin finansal sisteme yaklaşık 1.5 milyar dolar ilave likidite sağlaması bekleniyor. Son bir hamle ise ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredileri için geldi. 31 Aralık 2016 tarihine kadar vadesi dolacak olan reeskont kredilerin vadesi 31 Mart 2017'ye kadar uzatılırken, kredi geri ödemelerinin TL olarak da yapılabilmesine ve TCMB'nin döviz alış kurunun kullanılmasına olanak tanındığı açıklandı.

Karar metnine bakacak olursak, AB ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerinde olumlu katkı yapmayı sürdürdüğü, alınan teşvik ve tedbirlerin etkisiyle son çeyrekten itibaren iktisadi faaliyetlerin toparlanacağı bildirildi. Toplam talepteki yavaşlamanın enflasyondaki düşüşü desteklediği fakat döviz kuru hareketlerinin enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaya devam ettiği belirtildi. Açıklamada, kurulun söz konusu gelişmelerin beklentiler ve fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkiyi sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmaya karar verdiği ve yeni gelişmelere paralel olarak geleceğe dönük politika duruşunun değişebileceği bildirildi.

Avrupa Parlamentosu Müzakerelerin Geçici Olarak Dondurulmasını Tavsiye Etti
TCMB'nin faiz kararı sonrası dolar/tl kuru 3.3700'ye kadar gevşerken, eş zamanlı olarak Avrupa Parlamentosunun vermiş olduğu karar ile kur tekrardan yönünü yukarı çevirdi. OHAL ilanı, İdam tartışmaları, HDP milletvekilleri ve gazetecilerin tutuklanması sebebiyle Avrupa Birliği ille gerilen ilişkiler sonrası, Avrupa Parlamentosu üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasına yönelik karar taslağını kabul etti. Tasarı 37'ye karşı 479 oy ile kabul edildi. Parlamentonun bu kararının hukuki olarak bağlayıcılığı bulunmazken, Avrupa Birliği liderlerine tavsiye niteliği taşıyor. AB liderlerinin Aralık ayındaki zirvesinden ise bu yönde bir karar çıkması şimdilik beklenmiyor. Hükümet kanadından ilk tepki Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik'ten geldi. Çelik, alınmış olan bu kararın Türkiye nezdinde yok hükmünde sayıldığını ve AB'nin çifte standardını bir kez daha gösterdiğini ifade etti. Yurt içinde yaşanan bombalama olayları, Suriye'de yaşanan sıcak çatışmalar ve son olarak Avrupa Parlamentosunun verdiği karar, TCMB'nin bugün yağmış olduğu faiz artırımlarının etkisini sildi diyebiliriz. Yurt içi gündemin biraz olsun normalleşmesi TL üzerindeki baskının hafiflemesini sağlayabilir.

USDTRY
Sabah saatlerinde 3,42'nin üzerine çıkarak rekor tazeleyen kur oldukça hareketli biir gün yaşıyor. Öğleden sonra TCMB'nin beklenmedik bir şekilde politika faizinde 50 baz puan, faiz koridorunun üst bandında 25 baz puanlık artışa gitmesi kurun 3,36'ya kadar gerilemesine neden olurken, aynı saatlerde Avrupa Parlamentosu'ndan gelen müzakereleri dondurma kararı, faiz artışının etkilerini sınırlandırdı. Avrupa Parlamento kararı sonrasında açıklamalarda bulunan AB Bakanı Çelik, alınmış bu kararın yok hükmünde olduğunu ve ciddiye alınacak bir karar olmadığını ve AB'nin çifte standartını bir kez daha görülmüş olduğunu belirtmesiyle dolar/tl 3,44'ün üzerine çıkarak yeni bir rekora imza attı. Teknik olarak baktığımızda sürpriz faiz kararına rağmen yükseliş trendi içerisindeki hareketine devam eden kurda ilk takip etmemiz gereken direnç seviyesi 3,4440 olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviyenin aşılması durumunda ise 3,46-3,48 bandı yeni hedef olabilir. Geri çekilmelerde ise 3,4170 ve 3,3900 seviyeleri destek olarak takip edilebilir.

EURUSD
Avrupa Merkez Bankası artan politik belirssizliklerin merkez bankalarına, istikrara ve büyümeye karşı bir risk unsuru olduğu konusunda uyardı. AMB Finansal İstikrar Raporunda yakın vadede yüksek volatilitenin küresel anlamda piyasalarda sert bir düzeltmeye neden olabileceğini ve artan jeopolitik gerilim ve büyük ekonomilerdeki yoğun seçim takviminin riskten kaçınmaya neden olabileceğine yer verdi. AMB Yardımcı Başkanı Constancio küresel anlamda ticaretin zayıfladığı bir dönemde korumacı politikalardaki artışın büyümeye negatif etkileri olacağını savundu. Bugün önemli veri akışı bulunmasa da dolardaki tırmanış piyasaları tedirgin etmeye devam ediyor. Teknik anlamda baktığımızda kurda hareket önemli destek seviyesi olan 1.0520 seviyesini altını test ettikten sonra toparlayarak yeniden 1.0550 seviyesinin üstünde fiyatlanıyor. Kurda satıcılı seyirde 1.0550 -1.0520 -1.0480 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. Toparlanmalarda ise 1.0570 seviyesinin üstünde 1.0600-1.0630 seviyeleri gündeme gelebilir.

GBPUSD
İngiltere'de tüketicii kredileri geçtiğimiz ayda son 10 yılın en hızlı yükselişini gerçekleştirirken mortgage onayları da son 5 ayın zirvesini gördü. BoE'nin Ağustos ayında faiz oranlarını düşürmesi ve referandum sonrası tüketici talebinin yüksek olduğu görülüyor. Ancak önümüzdeki dönemde enflasyondaki artış ve büyümenin yavaşlamasıyla talebin azalması bekleniyor. Dün açıklanan yeni maliye planının da etkisiyle kur güçlü dolara karşı yeniden 1.24 seviyesinin üstünde fiyatlanıyor. Kurda yukarı yönlü hareketin momentum kazanması için 1.2500 direncinin aşılması önemli. Bu seviyenin üstünde kapanışlar 1.2550 -1.2600 seviyelerini gündeme getirebilir. ABD tarafında Fed'in Aralık ayında faiz artırımına kesin gözüyle bakılması ve önümüzdeki dönemde yükselen enflasyon beklentileriyle daha hızlı bir faiz artırımı politikası uygulanacağı tahminleri kurda aşağı yönlü riskleri canlı tutuyor. Satıcılı seyirde ise hareket 1.2400 seviyesinin altına sarkarsa 1.2360 -1.2310 seviyeleri düşüşe destek olabilir.

ALTIN
Dün iyi geelen ABD verileriyle birlikte sert satışların geldiği değerli metalde, bugün de aşağı yönlü hareket devam ediyor. Gün içerisinde ABD'de şükran günü olması sebebiyle altın fiyatlarında hareketliliğe yol açabilecek herhangi bir veri bulunmazken, ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'tan ulusal birlik vurgulu bir şükran günü konuşması geldi. Trump'ın tansiyonu düşürücü birlik mesajları vermeye devam etmesi risk iştahını artırması nedeniyle, bunun altın fiyatlarına olumsuz yansıdığını görüyoruz. Teknik olarak baktığımızda 1181 dolar destek seviyesine yakın seyreden değerli metalde bu seviyenin aşılmasıyla birlikte 1172 dolar desteğine geri çekilme görebiliriz. Mevcut duruma baktığımızda yukarı yönlü hareketlerin sınırlı kalmasını bekliyoruz. Sınırlı yükselişlerde takip etmemiz gereken direnç seviyeleri 1191 ve 1202 Dolar olarak karşımıza çıkıyor.

BRENT PETROL
Petrol fiyatlarındaki yatay seyir bugün de korundu. OPEC içi üretimin yüzde 4.0-4.5 düşürülmesinin teklif edildiği görüşmeler sonrası Iraak Başbakanı, üretim kesintisi anlaşmasını desteklediklerini ifade etmişti. OPEC içi tek sorunun şu an için İran kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz. Görüşmelerde İran'a üretimini 3.9 milyon varilde sabitlemesi teklif edilirken, İran'ın 4.2 milyon varillik üretim hedefi sebebiyle bu teklife olumlu ya da olumsuz bir yanıt vermediği belirtiliyor. OPEC dışı üreticilerin bu anlaşmaya nasıl iştirak edeceği ise henüz bilinmiyor. Daha önceki açıklamalardan Rusya'nın üretim kesintisinden ziyade üretim sabitlemesine daha sıcak baktığın biliyoruz. Bugün OPEC'e yakın kaynaklar, Rusya'nın üretimini 300 bin varil azaltması, OPEC dışı üreticilerin ise 500-600 bin varil azaltılmasını teklif edildiğini açıkladı. Şimdilik ne Rusya'dan ne de Brezilya, Azerbaycan gibi OPEC dışı üreticilerden herhangi bir açıklama gelmedi. Viyana'daki toplantıya kalan altı günde yapılacak açıklamalar hem fiyatlamaları hem de anlaşma beklentilerini değiştirebilir. Teknik olarak ise 49.00-48.80 bandına sıkışan Brent petrolde, bbu aralığın yukarı veya aşağı yönlü aşılması fiyatlamaları hareketlendirebilir. 49.00'un üzerinde 49.50-50.00-50.30 takip edilebilir. 48.80 aşağı yönlü geçilir ise 48.50-48.30-48.00 seviyeleri görülebilir.

Işık Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • olumlu havaymışşşşş25 Kasım 2016 08:33

    Üretme tüket yağmur dindi onu sat bunu sat özelleştir hazıra dağ dayanmaz yol bitti nee olumlu havası....

  • KILIÇ24 Kasım 2016 19:02

    avrupa maksadını aşdı ukela bir toplum oldugunu kanıtladı ayrıca egerki dürüst olsalardı ingiltere çıkmazdı italya çıkmak için hazırlık yapmazdı.

  • K224 Kasım 2016 18:26

    STRATEJİSİ OLMAYAN GÖREVİNİ İYİ YAPMAYAN BİR HÜKÜMETTEN NE BEKLEYEBİLİRSİNİZ...BAŞIMIZA NE VARSA GELDİ SAYELERİNDE HELE O 17-25 ARALIK OLDUKTAN SONRA ARTIK....

  • erol24 Kasım 2016 17:32

    reisin üstüne oynuyorlar olan bize oluyor.