E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAlüminyum fiyatları arz endişeleriyle arttı, bakır geriledi---

Alüminyum fiyatları arz endişeleriyle arttı, bakır geriledi

Alüminyum fiyatları arz endişeleriyle arttı, bakır geriledi
18 Ağustos 2022 - 08:51 borsagundem.com

Shanghai'de alüminyum fiyatları, artan enerji maliyetlerinin yaşandığı bir ortamda arzın azalması endişesiyle desteklenerek bugünkü işlemlerde arttı. Ancak zayıflayan talep görünümü kazanımları sınırladı.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda eylül vadeli alüminyum kontratı, TSİ 07.03'te %0,7 artışla 18.630 yuan/tona (2.744,83 dolar) yükseldi.

Norsk Hydro dün yaptığı açıklamada, yüksek elektrik fiyatları nedeniyle Avrupa'daki diğer almaların ardından Slovakya'daki bir alüminyum tesisini eylül ayı sonuna kadar kapatacağını bildirdi.

LME'de alüminyum stokları mart 2021'deki 1,97 milyon ton seviyesinden 276.875 tona düştü. ShFE'de alüminyum stokları ise mart ayından bu yana neredeyse yarı yarıya azaldı.

Şiddetli sıcak dalgasının ortasında Çin'deki elektrik kontrolleri de metal arzı konusunda endişelere yol açtı.

Londra Metal Borsası'nda üç ay vadeli alüminyum, %0,3 düşüşle 2.403,50 dolar/tona gerileyerek mart ayındaki rekor seviyeden yaklaşık %40 kaybetti.

Analistler, fiyatların henüz Kovid-19 öncesi seviyelere düşmesinin beklenmese de 2022'nin üçüncü çeyreğinde baskı altında olmaya devam edeceğini belirtiyor.

ShFE'de bakır %0,7 düşüşle 61.620 yuan/tondan, çinko %2,9 düşüşle 24.860 yyuan/tondan işlem gördü.

LME'de çinko %1,1 düşüşle 3.473,50 dolar/tondan, bakır %0,4 düşüşle 7.895,50 dolar/tondan işlem gördü.

Demir cevheri, talep endişeleri ve artan stoklar nedeniyle 3 haftanın en düşük seviyesine geriledi

Dalian'da demir cevheri bugünkü işlemlerde üç haftanın en düşük seviyesine gerilerken, Singapur'da dalgalı seyretti. Çin'deki zayıf çelik talebi ve artan arz ile ilgili endişeler nedeniyle demir cevherinin baskı altında kaldığı bildirildi.

Temmuz ortasından bu yana Çin'in birçok bölgesini etkisi altına alan rekor kıran sıcak hava dalgası, elektrik kesintilerine neden oldu ve yetkilileri elektriği öncelikli olarak konut kullanımına ayırmaya zorladı.

Analistler, bazı çelik üreticilerine operasyonlarını durdurma veya kısıtlama emri verildiğini ve kısa vadede çelik talebinin de azaldığını ifade ediyor.

Dalian Emtia Borsası'nda Ocak 2023 kontratı, %4 düşerek 678 yuan/ton (99,97 dolar) ile 27 Temmuz'dan beri en düşük seviyeye geriledi.

Singapur Borsası'nda, eylül kontratı TSİ 05.45'te %0,2 düşüşle 101,45 dolar/tondan işlem gördü.

Analistlere göre kısa vadede, ülke genelindeki yüksek sıcaklıklar ve elektrik kesintileri nedeniyle talep tarafı bastırıldı. Dedi.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda inşaat demiri %2,1, sıcak haddelenmiş rulo %2,6 düştü. Paslanmaz çelik %3,4 geriledi.

Dalian'da koklaşabilir kömür %2 ve kok kömürü %3,6 düşüş yaşadı.

ABD'de stokların azalması petrol fiyatlarına destek veriyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)