E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltındaki rekor rallinin perde arkası---

Altındaki rekor rallinin perde arkası

Altındaki rekor rallinin perde arkası
28 Kasım 2023 - 15:35 borsagundem.com

Altın kasım ayındaki etkileyici performansıyla 6 ayın zirvesine ulaştı ve adım adım tüm zamanların zirvesine yaklaşıyor. Uzmanlar altın rallisinin küresel ekonomiyi ilgilendiren birçok farklı gelişmeyle desteklendiğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını artırmayı bitirdiğine dair artan inanç ve doların küresel piyasalarda daha da zayıflayacağı beklentisi altını altı ayın zirvesine taşıdı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre spot altın fiyatları salı günü itibariyle troy ons başına 2.015 dolara kadar yükselerek mayıs ayı ortasından bu yana en yüksek seviyeye geldi. Ekim ayı başında yedi ayın en düşük seviyesinde olan altın son yükselişiyle birlikte bir ay içerisinde %10’dan fazla değer kazandı ve Ağustos ayında ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesini geride bıraktı.

Altının yükselişi kasım ayında doların rakibi altı para birimine karşı yaklaşık %3 değer kaybetmesinden destek aldı. Zira doların düşüşüyle birlikte altın almak yatırımcılar için diğer büyük para birimlerini tutmaktan daha ucuz bir tercih haline geldi.

ABD’deki zayıf ekonomik veriler, faiz oranlarının bu yıl daha artmayacağı ve gelecek yıl düşürüleceği beklentileri altını destekleyen unsurlar arasındaydı. Politika faizlerine duyarlı olmasıyla bilinen 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ekim ortasında ulaştığı ve 2006’dan bu yana en yüksek seviye olan %5,2’den %4,94’e kadar geriledi. Herhangi bir sabit getirisi olmayan altının tahvil faizleri yüksek olduğunda daha az tercih edilir bir yatırım varlığı olduğu biliniyor. Ancak tahvil faizleri düşüşe geçtiğinde de altın, yatırımcılar için cazip bir tercih olarak öne çıkıyor.

Financial Times’ın haberine göre ING’nin Emtia Stratejisti Ewa Manthey, “ABD’deki faiz görünümü altın için en önemli itici güç oldu. Düşük faiz oranları genellikle altın için yapıcı bir gelişmedir. Zira altının herhangi bir faiz getirisi yoktur” dedi.

Manthey, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın tırmanması korkusunun, genellikle güvenli liman varlığı olarak görülen altın fiyatlarındaki artışa katkıda bulunduğunu da sözlerine ekledi. ING emtia stratejisti, “Orta Doğu'daki çatışma riski en azından şimdilik kontrol altına alınmış gibi görünse de, mevcut durum altın fiyatı için destekleyici olmaya devam edecektir” açıklamasında bulundu.

Analistler, altının 2023'ün sonuna kadar tüm zamanların en yüksek seviyesi olan ons başına 2.075 doların hemen aşağısını test edebileceğini söyledi. Ağustos 2020'de ulaşılan bu zirve, korona virüs pandemisinin dolar üzerinde baskı oluşturması ve yatırımcıların daha az riskli varlıklarda birikimlerini saklamak istemesi sonucu gerçekleşmişti.

ING altının 2024’te rekor seviyelerde kalacağını ve dördüncü çeyrekte ons başına ortama 2.100 dolar civarında olacağını tahmin ediyor. Bu öngörü altının tüm zamanların zirvesine çıkacağı anlamını da taşıyor.

Dünya Altın Konseyi verilerine göre merkez bankaları geçen yıl 1.136 ton, bu yılın ilk üç çeyreğinde ise 800 ton altın alarak güvenli liman varlığına olan talebi artırmayı sürdürüyor. WGC verilerine göre  Çin Merkez Bankası 181 ton, Polonya 57 ton ve Türkiye 39 ton altın alarak bu yıl dünyada hazinesine en çok altın ekleyen ülkeler oldu.

Analistler bu yılın başlarında tahvil getirilerindeki yükselişin de altın fiyatını desteklemeye yardımcı olduğunu belirtiyor.

Ham altın, 2023 yılında altını piyasaya süren şirketlerden de önemli ölçüde güçlü performans gösterdi. LSEG verilerine göre, sektördeki küçük ve büyük sermaye gruplarının bir karışımını izleyen NYSE Arca Gold Miners Endeksi, yılın başından bu yana sadece %1 yükselebildi.

Madenciler bu yıl işçilik, yakıt ve ham madde maliyetlerini kontrol altında tutmakta zorlanırken, aynı zamanda daha yüksek borçlanma maliyetleriyle karşı karşıya kaldı.

Gümüş fiyatları ise son günlerde altından bile daha hızlı yükseldi. Gümüşün fiyatı perşembe gününden bu yana %4’ten fazla arttı. FT haberine göre, değerli metaller veri sağlayıcısı Metals Daily'nin CEO'su Ross Norman, "Gümüşün altına öncülük etmesi, ki bu çok nadir bir şey, bana bu rallinin FED’in faiz oranlarını düşürme beklentileri tarafından yönlendirilen spekülatif bir darbe olduğunu gösteriyor" dedi.

Analistler, altın talebinin yılın geri kalanında güçlü kalmasını bekliyor. Norman, "Altın satın almak için güçlü bir sezon. Hindistan’da düğün sezonu, Noel ve Çin yeni yılı var. Belki de tüm bu beklentiler boğalara güven verdi” açıklamasında bulundu.

 

Gram altın rekor kırmaya devam ediyor

 

Goldman Sachs 12 aylık altın fiyatı tahminini yükseltti

 

Altın rallisi borsalar için ne anlama geliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Berber Bekri 28 Kasım 2023 23:15

    Ne dedik "altın yere düşmeyle pul olmaz" Coingillerden kriptogillerden uzak durun,onlar içinde bedava peynir fare kapanında bulunur dedik